miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Cercetătorii din Japonia au descoperit particule de plastic în nori

  de - | 30 septembrie 2023, 9:25 PM | Internaţional | Știință

  1

  (foto: Billy Huynh / Unsplash.com)

  Prezența unor materiale plastice minuscule în nori riscă să contamineze „tot ceea ce mâncăm și bem”, spun cercetătorii, care estimează că acestea pot contribui și la schimbările climatice, relatează Euronews, citat de Libertatea.

  Concret, oamenii de știință din Japonia au descoperit mai multe tipuri de polimeri și cauciuc în apa din norii din jurul Muntelui Fuji, cel mai mare munte din țară, și al Muntelui Ōyama.

  Descoperirea a fost prezentată într-un studiu publicat în revista Environmental Chemical Letters, și este încă o dovadă a faptului că poluarea cu plastic este prezentă în majoritatea ecosistemelor de pe Pământ, notează sursa citată.

  „În general, constatările noastre sugerează că microplasticele de mare altitudine ar putea influența formarea norilor și, la rândul lor, ar putea modifica clima”, explică cercetătorii. „Microplasticele din troposfera liberă sunt transportate și contribuie la poluarea globală. Dacă problema «poluării aerului cu plastic» nu este abordată în mod proactiv, schimbările climatice și riscurile ecologice ar putea deveni o realitate, provocând daune ireversibile și grave asupra mediului în viitor”, avertizează autorul principal al cercetării, Hiroshi Okochi de la Universitatea Waseda.

  Sursa: Libertatea

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.