joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  NASA amână până în 2026 misiunea Artemis care urmează să ducă din nou oameni pe Lună

  de Special Arad | 10 ianuarie 2024, 8:17 AM | Internaţional | Știință

  0

  (foto: arhivă)

  Programul Artemis, prin care NASA vrea readucă astronauții pe Lună în acest deceniu, pe fondul unui impuls internațional reînnoit pentru explorarea lunară, se confruntă cu noi probleme și întârzieri. Astfel, prima emisiune cu echipaj uman pe Lună, Artemis 3, va fi amânată cu un an, a anunțat agenția spațială americană, citată de CNN.

  Prima aselenizare a unui astronaut după mai mult de jumătate de secol ar urma să fie făcută abia în 2026, în loc de 2025, în condiţiile în care navele spaţiale ale SpaceX, compania lui Elon Musk, şi Lockheed Martin, precum şi ale altor contractori se confruntă cu probleme de dezvoltare.

  Precursoarea acestei misiuni de aselenizare, Artemis 2, a fost, de asemenea, amânată, fiind planificată acum pentru septembrie 2025, a precizat NASA. Artemis 2 implică patru astronauţi care zboară în jurul Lunii şi înapoi la bordul capsulei Orion, construită de Lockheed. Noul calendar „recunoaşte provocările reale de dezvoltare cu care s-au confruntat partenerii din industrie”, a spus Amit Kshatriya, şeful strategiei de explorare a Lunii şi a planetei Marte de la NASA.

  Călătoria astronauţilor NASA către Lună va fi o ştafetă între mai multe nave spaţiale, lansate iniţial de pe Pământ la bordul Orion, apoi transferate în spaţiu către sistemul Starship al SpaceX, pentru a merge şi a reveni de pe suprafaţa lunară. Problemele şi investigaţiile în jurul scutului termic al lui Orion, învelişul care îi protejează pe astronauţi de căldura revenirii în atmosfera terestră, precum şi a bateriilor şi sistemului electric al navei spaţiale se numără printre motivele întârzierilor, a declarat Kshatriya.

  Citește mai mult pe Digi24.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.