luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivPreședintele Ioțcu aruncă peste 600.000 de euro pe geamurile Psihiatriei… – o manevră publică ce pute!

  de Alin Olteanu | 6 august 2014, 12:53 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  4

  Ăștia chiar își bat joc de noi… Imaginați-vă… se trezește Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, într-o dimineață și-și spune: „Ce mai cumpărăm?… Ia să cumpărăm noi clădirea în care funcționează Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad! Olariule (Marian Olariu – șef Serviciu Administrarea Domeniului Public și Privat din cadrul CJA), fă rapid o comisie de negociere a prețului cu evreii ăia și îți spun eu cum facem în continuare. Cu Olărița (managerul Spitalului Județean Arad) vorbesc eu mai târziu… îi explic eu ce și cum!”. Iar de aici încolo n-a mai fost nicio opreliște, totul mergând ca uns. Legea? Cum să îți pui problema de lege tu sau oricare dintre angajații Consiliului Județean Arad, atunci când e vorba de dorințele șefului mare!? Dar tot tu, angajat de CJA, nu ți-ai pus niciodată problema că șeful tău ăla mare nu semnează nimic și că, la o adică, te duci singur și sigur în fața oamenilor aceia în costume negre… și trebuie să le răspunzi în timp ce pe spate îți curg transpirațiile?…

  Așadar, în 29 august 2013,

  aparatul de vot al lui Nicolae Ioțcu desemnează comisia de negociere a prețului, a condițiilor de cumpărare a imobilului de pe strada Octavian Goga nr.15 și a imobilului de pe aceeași stradă, nr.17. Ca să fie transparență… Ioțcu nu bagă în comisie niciun consilier că poate nu trebuie să știe mai mulți decât ăia trei despre ce e vorba. Așa că, Marian Olariu – șef Serviciu Administrarea Domeniului Public și Privat,  Silvana Lupu – șef Serviciu Juridic Contencios Administrativ și Viorel Turjuc – șef Serviciu Relații Economice în Teritoriu (toți trei de la CJA) trec la negocieri pentru cumpărarea secției de Psihiatrie. Când își dă seama că a uitat să-i spună la Teodora Olaru, managerul Spitalului Județean Arad, despre ce e vorba și ce vrea să facă, Nicolae Ioțcu o pune pe aceasta, în ianuarie 2014 (după cinci luni) să trimită o adresă la Consiliul Județean, prin care să solicite (ea) cumpărarea spațiului de la Psihiatrie. „Cu referire la adresa nr.323/09.01.2014, Spitalul Clinic de Urgență Arad solicită achiziționarea imobilului situat în Arad, str. O.Goga nr.17 unde își desfășoară activitatea secția de Psihiatrie a Spitalului. Relatăm faptul că această clădire la ora actuală deservește secția de psihiatrie unde avem un număr de 70 de paturi fiind o patologie de adresabilitate mare. Ținând cont de toate aceste aspecte, pentru a reflecta realitatea activității acestei secții, a cazuisticii și a nevoilor reale ale pacienților noștri, propunerea spitalului (hai măi, chiar așa, e a ta propunerea? – n.red.) de achiziție a clădirii vine și din punct de vedere a posibilității de a realiza investiții majore (…)”.

  După doar opt zile, în 21 ianuarie 2014,

  comisia lui Ioțcu se întâlnește cu  vânzătorii imobilelor: Fundația Caritatea reprezentată prin Director General executiv Samuel Izsak și Comunitatea Evreilor Arad reprezentată prin președintele Ionel Schlesinger. Pe masă aveau și rapoarte de evaluare făcute de reprezentanții ambelor părți.

  Raportul evaluatorului Cojocariu Doru Lucian (pentru CJA), făcut înainte în 20 noiembrie 2013 (adică înainte să depună cererea Teodor Olaru!) susține următoarele: 1. Imobilul situat pe strada O.Goga, nr. 17 – clădire spital și teren: evaluat la 442.500 de euro; Imobilul situat pe strada O.Goga, nr.15 – teren: evaluat la 207.900 euro.

  Raportul evaluatorului Luca Florica (pentru Fundația Caritatea) se referă doar la imobilul de pe Goga nr.17 și indică suma de 450.000 de euro.

  Finalul, semnat de amble părți, este următorul: A. Prețul final de vânzare-cumpărare negociat cu Fundația Caritatea pentru imobilul situat pe strada O.Goga nr.17, compus din clădire spital și teren în suprafață de 990 mp este de 437.800 euro, din care valoarea aferentă terenului este de 118.800 euro; B. Prețul final de vânzare-cumpărare negociat cu Comunitatea Evreilor Arad pentru terenul în suprafață de 1353,75 mp în cadrul imobilului situat în Arad pe strada O.Goga nr.15 este de 189.000 euro.

  Plenul Consiliul Județean Arad aprobă,

  în ciuda faptului că una dintre comisiile de specialitate a instituției a avizat NEGATIV tranzacțiile, cumpărarea clădirii și terenului de la Psihiatrie. Ce nu a spus Ioțcu în cadrul ședinței de Consiliu Județean Arad? Păi ia citiți ce apare la Direcția Venituri a Primăriei Arad în privința imobilelor de pe O.Goga: „Imobilul situat în Arad str.Octavian Goga nr.17 a figurat în evedința fiscală cu valoarea de inventar a clădirii Spital Psihiatrie de 945.012 (aproximativ 210.000 euro! – n.red.) și suprafața de 990 mp. Menționăm că valoarea de inventar a clădirii a fost declarată de Fundația Caritatea la momentul dobândirii de 1.457.722,95 lei, valoare care s-a diminuat ca urmare a evaluărilor succesive ajungând la valoarea de invenat a clădirii declară de 945.012 lei”. Trebuie spus că această valoare de inventar era înainte de cumpărarea clădirii de către Consiliul Județean Arad. De ce oare, după această achiziționare, CJA a trecut clădirea cu o valoare de inventar mult mai mare, și anume 1.457.722,95? Ca să justifice cumva prețul enorm pe care l-a achitat pentru tranzacție!?

  Ca să recapitulăm,

  valoarea de inventar a clădirilor pe care le-a cumpărat Consiliul Județean Arad este mult-mult sub prețul pe care această instituție l-a achitat. Dacă adunăm 437.800 euro (teren plus clădire) și 189.000 de euro (teren) ajungem la suma de 626.800 euro, adică 2.820.600 lei, iar valoarea de inventar a fost de 945.012 lei! De unde diferența între prețul achitat și valoarea de inventar, domnule președinte Ioțcu? Să ne gândim cumva la lucruri necurate? Sau, că tot ne-a venit în minte o altă întrebare… de ce majoritatea contractelor Consiliului Județean Arad sunt făcute în fața unei anumite familii de notari, una și aceeași care se ocupă și de actele familiei dumneavoastră? Cât costă reabilitarea clădirii secției de Psihiatrie din Arad? Nu-i așa că trece ușor de 400.000 de euro, ceea ce înseamnă ca sumă investită, la final, va fi de peste 1 milion de euro? Și, ultima, domnule Ioțcu (chiar așteptăm răspunsurile dumneavoastră!), știți cumva că pentru o clădire aflată într-un stadiu accentuat de degradare se cheltuie pentru refacere mai mulți bani decât dacă se construiește una nouă, din temelii? Probabil că știți însă, cu siguranță, asta nu se cam potrivea intereselor dumneavoastră…

  În ceea ce privește respectarea legilor… suntem curioși să aflăm și noi unde a fost anunțată intenția CJA de a cumpăra imobilele de mai sus! Și, mai ales, unde e dezbaterea publică cu privire la tot ceea ce am dezvăluit pe Special Arad! Alo, Prefectura!?

   

  Foto și video: Călin Bibe

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Domnule Olteanu. Eu am vrut sa cumpar imobilul vecin de la nr. 13. Am renuntat ca era o problema cu parcarea in zona. Stiu insa ca s-a vandut pana la urma cu 85 de mii. Teren 600 mp si casa cu 7 camere si suprafata construita de 400 mp. Verificati, serveste la o justa comparatie.

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Draga de Teodora, fata buna… nu poate sa-l supere pe nenea Iotcu. Dupa ce au facut praf sistemul sanitar din judet, cheltuind bani multi bineinteles, acum fac ultimile marsavii. De exemplu cei cinci stomatologi angajati de SCJUArad pentru „asigurarea serviciului de urgenta stomatologica” din oras in conditiile in care exista cel putin trei centre mari specializate in domeniu, care asigura asistenta 24/24, 7 din 7. Sa fie unul dintre angajati fiul distinsei doamne manager? Nu conteaza ca urgentele pentru care este platita d-na manager nu prea functioneaza. Daca nu esti in stop cardiorespirator ai sanse sa faci in timp ce astepti 4-5 ore sa fi consultat…!!!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.