vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Presa franceză laudă „Malmkrog“, noul film al lui Cristi Puiu

    de Special Arad | 10 iulie 2020, 1:33 PM | Film

    0

    „Malmkrog”, cel mai recent film al regizorului Cristi Puiu, premiat la Berlinală, are parte de cronici pozitive în presa franceză după premiera de pe marile ecranele din Franța la finalul săptămânii trecute. Prestigiosul Le point argumentează că demersul cineastului român este un „splendid parcus cinematografic despre puterea limbajului”. Filmul va fi prezentat publicului român în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF la început de august, se arată într-un comunicat de presă emis de compania producătoare, Mandragora.

    „Un film extraordinar prin solemnitatea și libertatea sa”, scrie Les Fiches du Cinéma despre „Malmkrog”, cea mai recentă și provocatoare producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă, cu un scenariu care reprezintă o adaptare după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu) și construit în jurul a cinci personaje.

    „Pe cât de somptuos, pe atât de complex, pe cât de arid, pe atât de fascinant, noul film al lui Cristi Puiu este o adevărată lecție de punere în scenă”, notează și Premiere, în timp ce prestigiosul Le Point analizează că demersul cineastului român este un „splendid parcus cinematografic despre puterea limbajului”. aVoir-aLire.com laudă în egală măsură jocul actoricesc: „Regizorul ne dăruiește un film unic și curajos, iar actorii oferă o performanță memorabilă”.

    „La finalul secolului al XIX-lea, un latifundiar rus, om de societate, implicat, conversează cu invitații săi la masă despre război, morală și religie. Pornind de la textele filozofului și poetului rus Vladimir Soloviov, Cristi Puiu compune o întreagă lume în spatele ușilor închise, aparent greu de pătruns, dar în care revărsarea de cuvinte și accentele profetice ne poartă departe…” , punctează și Beaux Arts Magazine despre „Malmkrog”.

    Distins cu Premiul pentru Cel mai bun Regizor în cadrul secțiunii Encounters de la celebrul Festival Internațional de Film de la Berlin (20 februarie – 1 martie), unde a avut premiera internațională și a intrat în competiție cu alte 14 producții din întreaga lume, filmul Malmkrog îi are în distribuție pe: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás. Actorii vorbesc în limba franceză – doar câteva replici sunt în germană, rusă și maghiară, iar decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

    Publicul român se va putea bucura de „Malmkrog” în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF la început de august.

    În avanpremieră, de fapt, filmul a fost proiectat la Arad, la festivalul „Discuția Secretă” în 2019, dar – ce-i drept – numai o parte mică din film, o variantă nefinalizată.

    „Malmkrog” este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord.

    Trailer-ul internațional realizat de distribuitorul oficial Shellac Films:

    Citește și: Cristi Puiu, despre public, Arad și Oscar și alte asemenea „chestii” care nu prea îl interesează | INTERVIU

    Cristi Puiu a regizat „Marfa și banii” (2001), „Moartea Domnului Lăzărescu” (2005), film câștigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internațional de la Cannes, „Aurora” (2010), „Sieranevada” (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către ambasadorul Franței în România, Henri Paul, în anul 2011 și decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

    Filmul „Malmkrog” beneficiază de susținerea Centrului Național al Cinematografiei, a Institutului Cultural Român și al Televiziunii Române.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.