luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Preotul român Benoni Ambăruș, numit de papa Francisc episcop auxiliar

  de Special Arad | 23 martie 2021, 10:48 AM | Internaţional

  0

  (foto: Vatican News)

  Un român a fost numit, conform sursei citate, pentru prima dată în istoria bisericii catolice, episcop auxiliar de Roma, aflat în imediata subordine a vicarului Papei Francisc. Nu știe de ce a fost numit, însă bănuiește un fel de „semnal al Papei Francisc la o mai mare atenție în valorizarea reciprocă a diferențelor dintre comunități”. Nici nu îi este clar ce are de făcut, dar îl impresionează vârstnicii care se roagă pentru el.

  Benoni Ambăruș, cunoscut simplu Don Ben, a intrat la seminarul din Iași când avea 15 ani. La 22 de ani a fost trimis de la Iași să studieze la Roma: „Trebuia să stau 4 ani. 4 ani s-au transformat în toți acești ani. În 2000 am fost sfințit preot la Iași și m-am întors la Roma să îmi fac ultimul an de licență în dogmatică. Înainte de plecarea acasă mi s-a cerut să rămân un an de zile la Roma, să merg înapoi în seminar ca educator. Am stat un an și mi s-a spus , apoi , apoi , apoi mi-am găsit o parohie și în 2007 am decis să rămân definitiv aici”.

  În urmă cu câteva zile, Papa Francisc a numit pentru prima dată în istorie „figura episcopului auxiliar” care se ocupă numai de caritate: „Am avut de-a face cu Sfântul Părinte în toți anii aceștia … Am impresia că insistă foarte mult asupra atenției de a nu pune la o parte pe nimeni, de a avea grijă ca săracii (material, spiritual, relațional) să fie în atenția instituțiilor laice, publice, a cetățenilor de rând și a bisericii. Insistă foarte mult pe acest lucru. Pronunță des, iar la Roma sunt 150 de comunități creștine, străine, de diferite limbi, rituri care celebrează în biserici, dar au viața lor”.

  Este fericit că va rămâne „la școala săracilor

  Don Ben conduce de mai mulți ani Caritas Roma și acum tot ceea ce va urma să facă va „reflecta pastorala celor mai fragili”: „Coordonarea tuturor celor care se ocupă de săraci în Roma e un mod de a sta în contact cu săracii”.

  Episcopul Romei, Papa Francisc, are un vicar, care la rândul lui are episcopii auxiliari: cinci episcopi pentru fiecare sector al Romei, apoi mai este un episcop auxiliar care se ocupă numai de pastorala sanitară, spitale, clinici, iar Don Ben este al șaptelea episcop auxiliar.

  Consacrarea va avea loc pe 1 mai, la Roma.

  Citește mai multe AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.