duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Precizări ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad legate de combaterea pestei porcine africane

  de Special Arad | 13 august 2019, 8:17 AM | Sănătate | Știri Arad

  0

  Ca urmare a unor informații eronate apărute în spațiul public, pentru corecta informare a cetățenilor, D.S.V.S.A. Arad face următoarele precizări legate de combaterea pestei porcine africane:

  Responsabilitatea, în cazul neutralizării alternative a teritoriului, prin identificarea și punerea la dispoziție a terenurilor pentru incinerare/îngropare, revine Consiliilor locale și primăriilor (județene, municipale și orășenești). Consiliile locale și primăriile sunt parteneri operaționali în răspunsul la focarele de boală, ca unități locale de sprijin. Ele joacă un rol cheie în întărirea și implementarea strategiilor de control al bolii și sunt implicate în accesul rapid la resursele locale.

  Această responsabilitate este prevăzută, clar, atât în Planul de Contingență al României pentru pesta porcină africană, cât și în Manualul Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, documente care pot fi consultate pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), accesând următoarele link-uri :

  Planul de contingenta al Romaniei pentru pesta porcina africana (pdf)

  Manual Operational Pentru Interventia in Focarele De Pesta Porcină Africana Editia 3 2019 (pdf)

  Numărul focarelor de PPA înregistrează o creștere accentuată la nivel global, nu numai în România. Studiile științifice realizate de către specialiștii în domeniu, enunțate în ”Scientific Report – Epidemiological analyses of African swine fever in the European Union” – 102903/j.efsa.2018.5494, indică sezonalitatea și populația de mistreți numeroasă, care reprezintă vectorul principal de răspândire a virusului, ca fiind factori determinanți pentru creșterea numărului de focare de pestă porcină africană.

  Condițiile climatice din această perioadă, în România, sunt exterm de favorabile (temperatură și umiditate) pentru înmulțirea și răspândirea virusului.

  Omul este unul din vectorii principali de transmitere a acestei boli, la fel și animalele și păsările necrofage, fapt ce explică apariția bolii în diferite localități din județ.

  Măsurile intreprinse de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și celelalte instituții implicate, sunt prompte, în conformitate cu prevederile legislației în domeniu, europeană și cea națională.

  Fermele și crescătorii de porci, operatorii din industria cărnii, asociațiile de vânători, medicii veterinari de liberă practică au avut și informațiile necesare și instrucțiunile de combatere a pestei porcine africane la timp, așa încât, deciziile pe care le-au luat în privința măsurilor de sacrificare, prevenire și combatere a răspândirii virusului, au fost în deplină cunoștință de cauză.

  În plus față de organizarea acestor instructaje, ANSVSA a derulat o intensă campanie de informare publică referitoare la efectele și combaterea răspândirii acestui virus prin anunțuri, communicate și informări de presă, precum și prin postarea mai multor materiale de informare publică în sediile DSVSA județene, primării, aeroporturi, porturi maritime, piețe. De asemenea, în luna august a anului 2018, ANSVSA în colaborare cu Televiziunea Română a realizat 3 spot-uri de informare cu privire la modalitățile prin care oamenii pot împiedica răspândirea virusului PPA, dar, totodată, campania a avut rolul de a-i face pe cetățeni să conștintizeze impactul economic pe care boala îl are asuprta industriei de profil. Spot-urile au fost realizate și sunt difuzate gratuit de către TVR și în prezent.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.