miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Discuții premergătoare înființării unui nou adăpost de câini la nivelul județului Arad

  de Special Arad | 14 februarie 2023, 6:48 PM | Administraţie

  0

  Comunicat. Nu se cunoaște numărul câinilor fără stăpân din județul Arad și nimeni nu se hazardează să facă nici măcar o estimare. Proliferarea lor poate fi rezolvată doar printr-un efort comun al primăriilor, al Direcției Sanitar Veterinare și al Consiliului Județean, prin înființarea unei asociații care să găsească soluții și finanțare pentru această problemă. Acestea au fost concluziile întâlnirii de astăzi de la Consiliul Județean Arad, unde președintele Iustin Cionca, prefectul Tóth Csaba, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad (DSVSA), Marcel Roșu, și inspectorul șef al IPJ Arad, comisarul șef Dan Stoicănescu, au discutat cu viceprimarul municipiului Arad, Lazăr Faur, primari și viceprimari din județ, pentru a identifica soluții, având în vedere că în județul Arad există un singur adăpost public pentru câini, cu o capacitate limitată.

  O asociație care să gestioneze un nou adăpost de câini în județ

  În urma întâlnirii, a fost creionată o strategie, iar edilii și-au dat acordul de principiu pentru constituirea unei Asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI). Printr-un efort comun se dorește construirea de adăposturi la nivel de județ care să corespundă exigențelor și care să ofere condiții legale, dar și umane, câinilor fără stăpân.

  Cionca insistă pe implicarea administrațiilor locale pentru gestionarea câinilor fără stăpân

  Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a declarat: „Consiliul Județean Arad este partenerul primăriilor în constituirea unei asociații, cu condiția implicării unanime a administrațiilor locale, fiindcă problema câinilor abandonați există în toate localitățile din județ. Nu trebuie să așteptăm să se mai întâmple alte tragedii, pentru rezolvarea acestei probleme. De aceea, trebuie să facem eforturi comune, să luăm măsuri pentru stabilizarea numărului animalelor abandonate și, ulterior, pentru reducerea acestuia”.

  În cadrul întâlnirii au fost discutate și măsurile de prevenție, precum identificarea, ciparea și sterilizarea câinilor comunitari.

  Importanța cipării și sterilizării câinilor fără stăpâni

  Marcel Roșu, directorul DSVS Arad, a declarat: „Conform noilor prevederi legale, nu mai pot fi vaccinate antirabic decât animalele care sunt microcipate, crescând astfel riscul de îmbolnăvire și, mai departe, de transmitere la om. De aceea, este cu atât mai important să muncim în echipă atât pentru rezolvarea problemelor actuale, cât și pe partea de prevenție”.

  Oficial, în evidența DSVS Arad sunt 30 000 de câini, dar nimeni nu poate spune câți trăiesc în realitate în județul Arad.

   

  • Citește și: Și amatorii de alergare din Arad se plâng de câinii periculoși aflați în mai multe zone ale municipiului. Adăpostul solicită ajutor pentru a răspunde cu promptitudine • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.