Povestea restaurării Cazinoului arădean. „Erau atât de multe problemele care apăruseră, încât nu știam cu ce se poate începe” | Video





Fostul cazinou de pe Bulevardul Dragalina din Arad a fost construit în jurul anului 1872, în stil eclectic, cu elemente neoclasiciste și neobaroce, fiind în perioada La Belle Epoque „un centru foarte frecventat de lumea mondenă a Aradului, un reper arhitectural și social reprezentativ pentru prosperitatea și nonșalanța societății”. Anii și nepăsarea și-au spus cuvântul însă pe frumoasa clădire, ajungând treptat la stadiu de ruină. Toate acestea s-au schimbat în urmă cu trei ani, când fostul cazinoul a fost cumpărat de o firmă arădeană care și-a pus în gând să îi redea strălucirea de odinioară.
Annamaria Baciu, specialist restaurator din Cluj, este principalul expert care se ocupă de proiect și care s-a ocupat și de reabilitarea Palatului Cultural. Într-un video distribuit de arădeanul Călin Coman (CEO al Handsome Advertising), aceasta povestește despre fascinația pe care i-a stârnit-o cazinoul încă de când a început lucrările la Filarmonică, despre cicatricile lăsate de diferiți factori asupra clădirii și, mai ales, despre dificultățile cu care s-a confruntat atunci când a început procesul de reabilitare.
„Era o clădire în ruină care abia se întrezărea printre copaci, printr-o schelărie de garduri, schelet metalic, sticlă termopan. Normal că în calitatea mea de medic de urgență pentru monumente, situația acestui obiectiv care avea toate datele unui monument abandonat m-a intrigat. Instinctul de salvator și-a spus cuvântul pentru că erau atât de multe problemele care apăruseră încât nu știam cu ce se poate începe: infiltrații, fisuri, tencuieli suprapuse, urme de vandalizare, urme de foc, vegetație crescută haotic și, înainte de toate, lipsa de utilizare, lipsa de grijă, de viață. Cel mai puternic agent de degradare a unui monument este așa numitul factor antropic, adică omul, care – cu cele mai bune intenții – nu reușește decât să strice”, spune doamna Baciu în video-ul distribuit de Călin Coman.
Special Arad a anunțat încă din 2018 începerea reabilitării acestei clădiri emblematice a Aradului, iar de atunci lucrările au fost și sunt în plină desfășurare. Chiar dacă nu se observă de afară, în interior se muncește de zori, iar munca nu e deloc ușoară, așa cum puteți observa și în video.
Potrivit noilor proprietari, planurile de revitalizare a monumentului istoric nu au legătură cu redeschiderea unui nou cazino, ci în schimb se dorește crearea a două săli de evenimente culturale și mondene și, în partea dinspre parc, deschiderea unei cofetării în stil parizian.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)