marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Povestea de culise a evenimentelor de la Liceul German. Ultimul comunicat al Primăriei Arad este o mizerie pentru protejarea imaginii „candidatului”

  de Alin Olteanu | 14 ianuarie 2020, 7:11 PM | Culise | Recomandările editorilor

  32

  Din ciclul „Dacă tăceai, filosof rămâneai”, Primăria Arad, după zeci de telefoane de la presă, s-a scremut tare și a găsit „câteva” litere în alfabet încât să scrie un comunicat. Ca să o spunem pe aia dreapta, de tăcut, că să fie „filozoafă”, nu putea fiindcă nu avea dreptul moral. Însă, ce a ieșit, am putea cataloga ușor ca fiind unul dintre cele mai proaste – despre seriozitate nici măcar nu discutăm, că n-are rost…- comunicate (intitulat PUNCT DE VEDERE al Direcției de Comunicare) remise redacției noastre vreodată și am avut senzația că, fără să fie vinovată de ceva, instituția, prin ceea ce transmite, se acuză singură. Ca să nu spunem că protejează pe cineva sau ceva. Puteți să citiți în continuare:

  Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la evenimentele ce au avut loc la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrun” , Primăria Municipiului Arad face următoarele precizări:

  acțiunea de  dezinsecție și dezinfecție  desfășurată la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrun” s-a executat în baza unui contract încheiat între unitatea de învățământ și operatorul S.C. D.D. CHIM Hunedoara. Tot unitatea de învățământ a fost cea care a emis comanda și a stabilit programul de intervenție, Primăria Municipiului Arad nefiind parte în respectivul contract.

  Precizăm de asemenea că unitățile de învățământ își încheie în mod individual contracte de deratizare, dezinsecție și dezinfecție respectând HCLM nr. 357/2015 și celelalte prevederi legale în vigoare”.

  Ați înțeles? Onorata noastră primărie, aflată ieri, încă sub „aburii” șampaniei de la Revelionul Sârbesc, a aflat din spațiul public (de unde?????) ce s-a întâmplat la Liceul German și s-a gândit că, la aproape 24 de ore de la producerea evenimentului, trebuie să reacționeze. Și ce a făcut? Așa cum ați văzut mai sus, ne-a „tras” un „Noi, Nu!”, ci „Doar ceilalți!” și a crezut că închide gura tuturor și poate să-și vadă mai departe de mijloacele de creștere a procentelor electorale. Da, la domnul Bibarț ne referim!

  Ei bine, nu ne-au închis-o și o să mai explicăm câte ceva în plus față de cât a scris Special Arad de ieri până azi. Dacă Onorata Primărie nu are litere să explice totul de la cap la coadă (ne mirăm că nu au dat-o pe glume, ca să fie treaba „oablă”), o să încercăm noi. Fiindcă Primăria Arad a plătit lucrările de deratizare de la Liceul German din banii noștri!

  Așadar, Primăria Arad plătește în urma unei licitații firma de dezinsecție-deratizare pentru orice face în municipiul Arad (ne referim la obiectivele publicate de noi într-un alt articol pe Special Arad). Oricum, și la școli.

  Primăria Arad deține clădirile în care funcționează școlile din municipiul Arad, însă nu are dreptul de administrare fiindcă așa e legea. Liceul Adam Müller Guttenbrunn s-a înțeles cu societatea din Deva (sursele noastre spun că majoritatea unităților de învățământ din Arad au semnat contracte cu SC DD Chim SRL Deva datorită unor presiuni venite dinspre Cabinetul 1 al Palatului Administrativ, pe vremea lui Gheorghe Falcă) pentru activitatea de dezinsecție și deratizare.

  Având în vedere că această acțiune nu a putut fi realizată în toamna anului trecut, în 17 decembrie 2019, s-ar fi semnat un proces-verbal ca și cum lucrarea a fost făcută. Este o procedură care se cam face în România, instituțiile alegând să semneze procese verbale și acte de recepție la final de an pentru a nu pierde banii la încheierea anului bugetar. Așa că, se fac acte, firmele își încasează banii, iar ulterior, în anul următor, se realizează  în realitate lucrările. Asta e legea în România, românul face cum poate să se descurce.

  În această vacanță a urmat lucrarea propriu-zisă. Vineri s-au deplasat la Liceul Adam Müller Guttenbrunn angajații firmei și au stropit. Nu știm exact unde și cum au stropit deoarece avem surse care susțin că pe camerele video sunt înregistrate imagini pe parcursul a doar 15 minute, or nu se putea realiza fizic, în doar atât timp, o asemenea activitate, deoarece clădirea are nu mai puțin de 5000 mp. În fine, e clar că în cele două săli de clasă s-a stropit, având în vedere consecințele grave.

  Ulterior, de vineri până luni, administratorul școlii avea obligația dispună personalului să aerisească sălile de clasă, lucru care, cel puțin în cele două săli amintite, nu s-a făcut. Rămâne foarte important, în acest context, procesul-verbal care s-a semnat între școală și firma de dezinsecție, aceasta din urmă fiind răspunzătoare pentru orice accidente s-ar produce din cauza substanțelor folosite. Primăria Arad, în loc să ne spele pe ochi cu „mizerii” de imagine, putea să ne pună la dispoziție respectivul proces-verbal de „așa-zisă” recepție.

  Pe surse, aflăm că una dintre substanțele active folosite (cele trei sunt: Deadyna, Ratex și Prestol) ar fi fost introdusă într-o concentrație mai mare de patru ori decât cea admisă și că asta, plus faptul că nu au fost aerisite sălile de clasă și nici șterse băncile și scaunele, au dus la evenimentele de luni. Cu privire la substanțe nu putem să comentăm prea multe, în acest moment probele fiind în cercetări la Timișoara. Și, oricum, s-a deschis un dosar penal care va stabili cauzele și vinovăția tutturor celor implicați.

  Poate o să fim acuzați că arătăm într-un fel cu degetul spre angajații unității de învățământ care nu au deschis geamurile să aerisească. Chiar nu e intenția noastră asta, însă dorim să se facă lumină în acest caz și nu o să ne lăsăm până nu se vor afla toți vinovații.

  Așadar, revenim.

  P.S. Ce așteptam de la primarul municipiului Arad în locul comunicatului laș de mai sus? Așteptam o poveste succintă și cu lux de amănunte cu privire la contractul cu firma din Deva, cu privire la procedură, cu privire la relația instituției cu Liceul German, prezentarea tuturor documentelor și răspunsuri la toate întrebările mass-media. Deschis și fără echivoc. Și, în mod clar, nu politic!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dragilor, iar o dați pe politic? Chiar e așa de greu de priceput că aici avem de-a face pur și simplu cu un Dorel în mai multe exemplare? Dorel – executantul fizic al dezinfecției, Dorel – patronul de firmă care nu verifică ce dozaje folosesc Doreii din subordine, Dorel – directorul de școală care bine că nu a executat dezinfecția în pauza dintre ore, Dorel – administratorul care au uitat că după o dezinfecție se mai și aerisește și se face curățenie… De Dorel, ăla care nu-și vrea copilul „într-o mizerie de spital” în care recent „s-au investit” 200 milioane de euro ați zis ceva? Hai, că deja ați dat-o în „lambada”, că doar așa e ordinul pe unitate! 🙂

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Hai ca e buna, stii cum e la Arad? Trage o privighetoare un vant intr-o zi insorita langa o cladire din 100 reabilitata partial, imediat iese Bibart cu filmulete amuzante pe Facebook sau Bilcea cu un comunicat in calitate de baiat de mingi la CJA si nici unul cu nici o legatura cu ce s-a intamplat incercand sa castige capital politic. Cand se intampla ceva rau ce are legatura cu institutiile orasului/judetului, deja nimeni nu mai e de vina. O sa aflam ca omul invizibil s-a ocupat de dezinsectie si nimeni nu stie nimic despre ce e vorba, ca nu e responsabilitatea lor.

    --1 voturi
    +1
    -1
  2. Doamne și domnu’ director, profesorii, diriginte/a? Pruncii aia sunt ai nimănui 6-8 ore? Primaru’ sta cu ei? …dacă primaru’ o să zică sa dea foc școlii cu pruncii înăuntru ăia dau foc? Ce Dumnezo mah…ce fel de om să poți fii să intri la clasă știind că tu ești un gunoi care pentru nu știu ce te „prostituezi” în fața unor oameni de nimic ca politicienii?

   --22 voturi
   +1
   -1
    • …da’ mah pt ca daca eu sunt consilier sau prieten cu primaru si-ti f..t tie una de-ti zboara dintii, in fata primariei… presa da-n primar si eu ma plimb liber dupa pt ca asa am primti ordin! Pricepi sau tre’ sa iti desenez? … Ne mor pruncii sufocati in scoli? …plm primaru a semnat actele! Mah le-o fi semnat da’ daca cei ce au venit in control dupa au avut nevoie de control medical…cei ce predau in acea zi ce au pazit? Ne luam dupa declaratiile unui director depasit ?
     A permis primaru’ accesu’ in scoala imediat dupa deratizare? Ce puii mei suntem prunci?

     Nu a zis nime’ ca nu tre’ sa luam la rost si pe cei de sus…da’ prea repede se trece peste cei ce sunt direct responsabili impreuna cu primaria !
     Din declaratiile ministrului, Politia trebuia sa controleze la sange firmele dupa dezastrul din Timisoara. Ce plm au controlat?
     Asa ca militienii, vazand ca presa da de pamant cu politicu’ …tace malc ! Ai vazut declaratie de presa din partea militiei Arad cum se face in orice tara civilizata? Ai vazut vreun ziarist sa ia interviu vreunui militian de la Serviciu Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase? Sa-i intrebe de ce, daca au murit oameni acum doua luni la Timi, ei ce au pazit prin Arad ? Nu frate…si n-ai sa vezi pt ca si militianu’ e om…si are prieteni prin presa! Vine acum si face dosare penale cand raul e gata facut! De ce nu a prevenit daca i s-a cerut acest lucru prin ordin de ministru? Acelasi lucru in circulatie,administratie publica, sanatate…orice!

     Vinovatii sunt multi…da’ la noi se face ce se face de obicei! Lovim varful piramidei de 30 de ani! Rezultate zero…
     …deci da’ boss in opinia mea sunt si altii vinovati nu numa’ primaria! Probabil ca tu fiind acolo jos in genunchi cu sepcuta-n maini…nu vezi pe sub usa…

     --22 voturi
     +1
     -1
  3. Presiunea de a încheia contractele a fost facuta de falca când încă era primar! Nu e de mirare, are relații la Deva! Deva și Brad fiind în același județ! Poate ar merita săpat puțin aici sa vedem cum au fost încheiate contractele cu societatea din județul HD pe vremea când falcă era primar!
   Felicitări lui Alin Olteanu pentru articol!
   P. S. : Ai grija Aline ca se supără un coleg din redacție ca îl ataci pe Bibi cel cu fața umană!

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Eu as propune altceva : sa se ceara niste explicatii si profesorilor, deoarece in timpul a 50 de minute cat tin o lectie, ei raspund de copii. Ei chiar n-au simtit niciun miros CIUDAT? Cred ca sunt nepasatori ! Au stat 50 minute in clasa si au zis”lasa ca eu si-asa plec”.
    I-as lua pe ei si pe director la raspundere !
    Lasand politica..si alte cele, sa fim obiectivi !

    --9 voturi
    +1
    -1
    • @Aradeanca: Doamna, nu va pierdeti vremea. N-aveti cu cine. Li s-a aprins becu’ pe politic si o tin pe a lor! Este si politicul implicat dar nu primaru’ a pus copiii si profesorii sa faca curat dupa deratizare! Nu ii obliga primaria sa tina cursuri daca stiau ca vineri a fost deratizare! NU RASPUNDE PRIMARIA DE COPII CAT STAU LA SCOALA… RASPUND PROFESORII! Primaria a „autorizat” otravirea si restu’ au obligat indirect pruncii s-o inghita/respire !

     Mizerabilul ala de director trebuia sa-si dea demisia acum doi ani daramite acum!

     --7 voturi
     +1
     -1
  4. Ca bine le mai zici😂
   Pacat ca ale tale comentarii se potrivesc precum nuca in perete. Ai obsesia ta( probabil te bantuie fantoma vreunei corigente) si atunci ori trebuie ori nu, dai in profesori.
   In zilele noastre ai fi un grozav formator de opinie, al doilea CTP😂

   +3 voturi
   +1
   -1
  5. Si de unde cacat reiese din articolul vostru ca primaria are vreo vina daca de fapt, conform spuselor voastre: „Primăria Arad deține clădirile în care funcționează școlile din municipiul Arad, însă nu are dreptul de administrare fiindcă așa e legea”. Ce cacat de titlu ati bagat? si ce cacat de jurnalism e asta cand mananci rahat ca sa ai trafic pe site? de unde reiasa din articol concluzia din titlu? Sport zilnic marca special?

   --4 voturi
   +1
   -1
   • Art. 21. Verificări, recepţii, garanţii
    (1) Beneficiarul va monitoriza permanent, prin serviciul de specialitate, modul de efectuare a
    prestaţiei, va întocmi procese verbale de recepție după fiecare acțiune de dezinsecție, dezinfecție
    și deratizare.
    (2) In procesele

    verbale de recepţie se va consemna si modul de rezolvare de către operator a
    sesizărilor sau reclamaţiilor.
    (3) Operatorul
    răspunde şi garantează financiar buna desfăşurare a lucrărilor, calitatea şi
    cantitatea stabilită prin programul de prestaţie.
    (4) Recepţia cantitativă şi calitativă a lucrărilor se va efectua de către reprezentanţii serviciului
    de specialitate din cadrul
    autorităţii publice locale împreună cu reprezentanţi ai operatorului care
    se obligă să asigure autovehiculul necesar verificării, în orice moment al solicitării.
    (5) Verificarea efectuării prestaţiei operatorului se realizează de către personalul de spe
    cialitate
    al autorităţii publice locale independent sau împreună cu reprezentantul operatorului în orice
    moment atunci când au loc lucrările de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.

    0 voturi
    +1
    -1
  6. Nici vacile nu stiu ce au de facut

   Ne pierdem in detalii fiindca nu avem la ce ne raporta, ceva ce sa serveasca de model.
   In mod normal o unitate de invatamant trebuie sa aiba un buget pe care sa-l administreze conducerea scolii.
   Problema nu este ca au sau n-au buget ci la administrarea scolii.
   Scolile au un consiliu de administratie. Acest consiliu este compus din reprezentanti ai celor implicati: elevi (ca beneficiari primari), parinti (ca beneficiari secundari), CLM Arad și Primaria Arad și profesori (ca beneficiari tertiari).
   In concret, in Consiliile de administratie elevii nu au drept de vot si ar fi oricum degeaba ei fiind in general sub 18 ani si pentru ca nu isi pot permite sa se contrazica cu profesorii care le pot face viata un calvar. Parintii au 2 locuri in CA. CLM are 2 locuri, Primarul are 1 loc. Prefesorii au 5 locuri. Parintii desemnati sa faca parte din CA nu sunt reprezentativi fiindca nu au un sistem de delegare a lor de catre parinti si de regula sunt numiti, propusi si sustinuti de catre Profesori dupa criterii de influneta, apartenata la diverse caste, pozitie politica etc. Delegatii CLM sunt de regula consilieri locali care habar nu au despre ce este vorba si oricum nu vin la sedinte – chiar daca ar veni nu ar intelege nimic si s-ar plictisi, ei fiind obisnuiti cu cafele si chefurile, cu manelele si linguseala la sefii din partid, eventual cu mici aparitii pe facebook. Delegatul primarului este tot un nenica din asta numit politic si fara nicio responsabilitate, chef, cultura, chemare etc.
   Profesorii devin astfel detinatori ai monopolului proceselor decizionale si au in fruntea lor directorul, care este si poresedintele consiliului de administratie.
   In realitate, unicul rol al consiliului de administratie este sa aprobe propunerile pentru gradatiile de merit, respectiv de majorare a salariilor pentru meritele lor – ceva in genul ei isi voteaza lor majorarea salariilor, bineinteles total independent de orice criteriu de performanta (vezi evaluarile PISA).
   Directorul este propus si numit politic de Inspectoratul scolar care este la randul lui compus din persoane sustinute politic, sindicalisti, fosti directori si cativa iepurasi.
   Daca cineva isi imnagineaza ca modul asta de organizare a scolilor va genera performanta scolara sau macar o minima responsabilitate pentru elevi sa ne spuna si noua care ar fi rationamentele pe care se bazeaza.
   Pe scurt se poate spune ca sistemul de educatie este nefunctional, marcat de factorul politic si populat cu acele persoane care nu au vocatie de profesori ci mai degraba de politruci sau birocrati.
   Se mai poate spune ca ”beneficiarul primar”, elevul nu apare deloc interesant pentru structurile de decizie din scoli.
   Scolile devin astfel stipendii pentru obedienta si vehicule de motivare politica (vezi Gondor, fost profesor, fost director, fost sindicalist, fost inspector general, fost deputat, fost profesor, actual inspector general).
   In logica organizarii sistemului, parintii, nu au posibilitatea sa participe la procesle decizionale si la administrarea scolii, cu toate ca sunt SINGURII cu adevarat interesati de scoala, de edcucatie, de siguranta copiilor lor – poate si pentru ca au fost obisnuiti si convinsi ca sunt prosti si ca nu au ce sa caute in acest domeniu.
   Cat timp oamenii in general sau macar parintii nu constientizeaza care sunt mecanismele pe care trebuie sa la schimbe vom ramane in abordari sterile si primitive, ne vom certa intre noi pentru condamnarea sau sustinerea unuia sau a altuia, adica vom avea o abordare personalizate si nu una de sistem.
   De ce credeti ca sunt impiedicate de catre conducerile scolilor orice demersuri ale parintilor privind organizarea lor. De ce credeti ca participa, de la prezidiu, conducerile scolilor in sedintele asociatiilor de parinti (unde conducerile scolilor nu au drept de vot)?
   Sistemul de educatie este la urma urmei doar o vaca de muls si trebuie sa ramana la dispozitia politicienilor. a sindicalistilor (tot politicieni) si sefilor din scoli si inspectorate (tot politicieni sau cu conexiuni si sustinere politica).
   In logica asta drama de la liceul german va fi doar un exemplu de transferare a responsabilitatii catre acarul paun si astfel un exercitiu de musamalizare la care vor participa: inspectoratul, directorul, profesorii care au avut suspendat simtul olfactiv, firma cu dezinsectia, prefectul, inspectoratul de politie, politicieni candidati sau pe functie, alte autoritati.
   Concluziile finale, dupa 2 ani de munca de cercetare vor fi ca este de vina un muncitor din China care a fabricat capacul de la pompa cu care s-au dispersat solutiile si astfel s-a gresit, dintr-o eroare umana scuzabila concentratia.
   In 2 ani vor fi uitate o serie de intrebari care astazi sunt percepute ca relevante:
   – care este sensul dezinsectiei iarna?
   – de ca s-a realizat dezinsectia vineri, in ultima zi de vacanta?
   – care este modalitatera de lucru a firmei care a facut dezinsectia in 15 minute?
   – de ce nu s-a aerisit si spalat? Cine trebuia sa faca aerisirea si spalarea?
   – de ce profesorii nu au simtit nimic sau daca au simtit au considerat ca nu este important si au tacut?
   – cine trebuia sa supravegheze derularea activitatii firmei?
   – cine a participat la receptia lucrarii?
   – ce rezulta din camerele video din celelalte unitati scolare, se repeta bataia de joc cu cele 15 min.?
   – cine a organizat licitatia, cine a semnat-o?
   – care sunt substantele folosite si care sunt cele care trebuiau folosite si in ce concentratii?
   – cat a costat in total spitalizarea?
   – cat valoreaza compensatia pentru daunele morale cauzate?
   – Cine va suporta si daca va suporta cineva aceste prejudicii financiare – sau vor fi acoperite din bugetul de stat sau a unor institutii ale statului, adica tot de parinti? Parintii devin astfel de 2 ori penalizati: si cu suferintele, problemele, stressul si cu banii luati. Copiii oricum nici nu mai conteaza.
   …. voi certati-va in continuare si stabiliti cine este de vina si intre timp votati!

   +1 voturi
   +1
   -1
   • gresesti enorm!!ca si restul.principala intrebare este de ce e obligatoriu dezinsetie iarna??de ce legea obliga??dezinfectia poate fii facuta cu putin clor,bagat in apa cu care se spala pe jos!!un lt de solutie concentrata costa(dau un exemplu pentru combaterea muştelor adulte şi a viespilor-aplicaţii în exterior: soluţie 0,35-0,4% (3,5-4 ml SuperKiller / 1 L apă), 1L soluţie de lucru / 10-20 mp.;
    – pentru combaterea ţânţarilor-aplicaţii în atmosferă: soluţie 0,075-0,11% (0,75 ml-1,1ml Super Killer / 1 L apă), 300 L soluţie de lucru / oră;
    – pentru combaterea gândacilor de bucătărie, furnicilor, puricilor – soluţie 0,20-0,25% (2-2,5 ml Super Killer / 1 L apă), 1 L soluţie de lucru / 10-20 mp. (în interior); soluţie 0,25-0,35% (2,5-3,5 ml Super Killer / 1 L apă), 1L soluţie de lucru / 10-20 mp. (în exterior);COSTA 220 RON!!CAT INCASEAZA FIRMA CU DOREL ??LEGEA TREBUIE SCHIMBATA!!!!!daca nu sunt gongi,ce facem??platim pt o alimentara 700 ron,ca sa vina dorel sa stropeasca cu 5 lt de solutie diluata??platim ca asociatie de locatari,ca repet,legea ne obliga–400-500 ron pt o solutie care costa 15 ron??(maxim).stam in apartament si inhalam..urcam la etaj cu copii,si dorel stropeste..cu solutie de 15 ron,incaseaza 400 pt pivnita..CE LEGI AVEM??SERIOS,DE CE?

    0 voturi
    +1
    -1
    • Nu stiu, poate gresesc. Oricum abordarea ta este una tehnica si nu infirma problemele de sistem. Ea este corecta dar in timp ese lipsita de orice perspectiva.
     Eu vornesc de altceva, de niste mecanisme care sa genereze responsabilitate in contradictoriu cu miserupismul actual si nu mi-am propus o abordare a chimiei, a substantelor, a concentratiilor etc.

     --1 voturi
     +1
     -1
   • Vaca pentru @Nici vacile nu stiu ce au de facut

    – care este sensul dezinsectiei iarna?
    “Sens” nu poate fi, eventual: scop!Cine poate sti?

    – de ca s-a realizat dezinsectia vineri, in ultima zi de vacanta?
    Ca asa a vrut muschii lor, vorba lui Mario: Sa sa canta muzica si sa sa manca masa!

    – care este modalitatera de lucru a firmei care a facut dezinsectia in 15 minute?
    MOD LUCRU: Ad labam!

    – de ce nu s-a aerisit si spalat? Cine trebuia sa faca aerisirea si spalarea?
    Mai baiatule, la aerisit intelegem intrebarea, dar cu spalatul si haltele: Filtrele!

    – de ce profesorii nu au simtit nimic sau daca au simtit au considerat ca nu este important si au tacut?
    Sunt NESIMTITI!

    – cine trebuia sa supravegheze derularea activitatii firmei?
    DREAKU’ – ca daca era altcineva la supravegheat nu se intampla intamplarea!

    – cine a participat la receptia lucrarii?
    Fratele lui DREAKU’.

    – ce rezulta din camerele video din celelalte unitati scolare, se repeta bataia de joc cu cele 15 min.?
    Din camerele “video” rezulta filmari video!

    – cine a organizat licitatia, cine a semnat-o?
    DREAKU’

    – care sunt substantele folosite si care sunt cele care trebuiau folosite si in ce concentratii?
    enobarbital sodic 20mg, Excipient q.s., Mf. pilule, DTD nr. XXX. D.S. intern, cite o pilula de 3x/zi.
    Pulbere alcalina Bourget:
    Rp./ Bicarbonat de sodiu 6g
    Fosfat de sodiu 4g
    Sulfat de sodiu 2g
    M.f. pachete D.T.D. nr. V
    D.S. intern, se dizolva intr-un litru de apa si se bea un pahar caldut dimineata pe nemincate si altul dupa-amiaza.
    (efect colagog-coleretic)

    – cat a costat in total spitalizarea?
    Depinde cat de “asigurat esti”

    – cat valoreaza compensatia pentru daunele morale cauzate?
    Normal ZERO< dar daca te bagi la un avocat pe trend, poti face ceva E!

    – Cine va suporta si daca va suporta cineva aceste prejudicii financiare – sau vor fi acoperite din bugetul de stat sau a unor institutii ale statului, adica tot de parinti? Parintii devin astfel de 2 ori penalizati: si cu suferintele, problemele, stressul si cu banii luati. Copiii oricum nici nu mai conteaza.
    Cum spui, copiii nu conteaza!

    +1 voturi
    +1
    -1
  7. buna seara.
   citesc de ceva vreme,articole despre..bloc timisoara,oameni morti in urma unei deratizari si dezinsectii.trist.
   zilele astea.in orasul nostru la un liceu se intampla alergii la substantele folosite.
   azi-maine vom citii(sper sa nu)ca o sala de operatii a fost supusa unei ,,dezinfectii,..si pacientul a murit din cauza unei infectii provocate de o alta substanta.o substanta folosita pt dezinsectie.
   avem o LEGE care obliga scolile,asociatiile de locatari,hotelurile,restaurantele,magazinele(alimentari,supermarket-uri,frizerii etc)sa faca respectivele lucrari.trimestrial,lunar sau cat mai des(se incaseaza)
   care e prioritatea??incasarea.aveti idee cat costa un lt de solutie folosita la dezinsectie?deadina,,k othrine,draker,wg250(praf),sanitox,super killer??la 10 lt de apa se introduce o solutie concentrata care costa (vedeti pe net).cu acea investitie de un bidon de super killer,un exemplu,pentru combaterea muştelor adulte şi a viespilor-aplicaţii în exterior: soluţie 0,35-0,4% (3,5-4 ml SuperKiller / 1 L apă), 1L soluţie de lucru / 10-20 mp.;
   – pentru combaterea ţânţarilor-aplicaţii în atmosferă: soluţie 0,075-0,11% (0,75 ml-1,1ml Super Killer / 1 L apă), 300 L soluţie de lucru / oră;
   – pentru combaterea gândacilor de bucătărie, furnicilor, puricilor – soluţie 0,20-0,25% (2-2,5 ml Super Killer / 1 L apă), 1 L soluţie de lucru / 10-20 mp. (în interior); soluţie 0,25-0,35% (2,5-3,5 ml Super Killer / 1 L apă), 1L soluţie de lucru / 10-20 mp. (în exterior);firmele de gen scot bani frumosi.1lt concentrat costa 220 ron..faceti un mic calcul.la un supermarket se folosesc 40 lt solutie diluata-investitie de 20 ron,contractul fiind de de cateva sute de ron.
   cine a facut legislatia care OBLIGA sa apelam la ,,mesterii,,astia??
   de ce trebuie facut la un interval de..dezinsectie ??daca nu sunt gongi???m as bucura sincer sa citeasca cineva competent .si tot cineva competent,sa ia masuri .sau macar voi restul..

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.