vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Liceul Adam Müller Guttenbrunn. Detalii din interior: „Și-au pus bidoanele pe spate și au stropit ca la vie. Băncile erau lipicioase și luni după-amiază!” Societăți din Deva lucrează pe milioane în municipiul Arad

  de Alin Olteanu | 14 ianuarie 2020, 10:25 AM | Dezvăluiri | Recomandările editorilor

  7

  Agitația e mare în jurul subiectului. Încă. Toate autoritățile statului au reacționat. Se fac controale, se cercetează, se analizează, sunt luate declarații. După. Amănunte noi încep să apară, dar vinovații încă nu se cunosc. Societatea care s-a ocupat de dezinsecția la Liceul Adam Müller Guttenbrunn se disculpă și susține că în 30 de ani de activitate nu a pățit așa ceva. Într-adevăr, din păcate, o singură dată se poate întâmpla și atunci consecințele afectează viețile a zeci de oameni.

  Ieri seară, așa cum se întâmplă de obicei, se zvonea că reprezentanții societății care a „spălat” clasele Liceului German au lucrat duminică și nu au trecut cele 72 de ore necesare pentru ca substanțele folosite să nu aibă efect asupra elevilor. Ulterior, acest zvon a fost „demontat”. Urmărirea imaginilor pe camerele de supraveghere ale unității de învățământ demonstrează că s-a lucrat vineri, când încă era vacanță. Pică, așadar, ipoteza urâtă că nu au trecut orele necesare.

  În schimb, pe aceleași camere de supraveghere – susțin sursele noastre – se poate observa cum muncitorul și-a umplut bidonul (pe care ulterior și l-a pus pe spate) și a intrat în sală, acolo unde a început să stropească peste tot așa cum se face la vie, primăvara. Nu știm ce au simțit copiii (și mai ales profesorii – care nu au făcut nimic!) dimineața, însă știm sigur că luni după-amiază, când autoritățile au intrat în sălile de clasă, se simțea, în ciuda faptului că erau deschise ferestrele, un miros care aduce a oțet.

  Citește și: Numărul elevilor cu simptome de intoxicare în urma dezinsecției, de la Liceul „Adam Müler Guttenbrunn”, a ajuns la 40. Cercetările continuă | Foto-Video

  În aceste condiții decizia ca elevii să rămână astăzi acasă ni se pare corectă, dar chemarea profesorilor la curățenie o adevărată aberație în situația când ei nu sunt specialiști, nu au echipamente de protecție. Să facă adică treaba firmei care a  efectuat „operațiunea” în mod defectuos.

  Normal, așteptăm ca autoritățile să își facă treaba și să ne spună care este sursa intoxicării copiilor. Până atunci însă, să vedem cine este firma care a fost desemnată, în 2018, de administrația Falcă, să se ocupe de dezinsecția și deratizarea întregului municipiu Arad.

  Jurnaliștii de la „Jurnalul Național” publicau, în 2018, o serie de dezvăluiri despre societatea SC DD Chim SRL, cu sediul în Deva, care a câștigat licitația organizată de Primăria Arad, pentru dezinsecție și deratizare, în schimbul sumei de 2.146.117,4 lei cu TVA inclus, adică 476.915 euro (pentru o perioadă de cinci ani – vezi în fereastră caietul de sarcini!)

  Compania, deţinută  de un anumit Csaba Vereş, a fost, în anul 2016, angajatorul actualului deputat PSD de Hunedoara, Ilie Toma, fost director executiv al Casei Judeţene de Pensii. Soţia deputatului ocupă funcţia de şef serviciu de relaţii publice din cadrul Primăriei Municipiului Deva, autoritate publică locală la contractele căreia, de asemenea, compania de deratizare deţinută de Csaba Vereş este abonată de ani de zile.

  Pentru contractarea acestor servicii, Primăria Municipiului Arad a organizat o licitaţie deschisă, impunând ca şi principal criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut. La procedura respectivă, aşa cum reiese din cuprinsul anunţului de participare, au fost depuse patru oferte, din care autoritatea contractantă a decis că doar trei pot fi considerate admisibile. În final, la data de 14 august, Primăria Municipiului Arad a anunţat că a desemnat drept câştigătoare a contractului de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie oferta depusă de către societatea SC DD Chim SRL.
  Această ofertă a fost, iniţial, contestată de ceilalţi participanţi la licitaţie, fiind invocat, în faţa Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), motivul că acest preţ este nejustificat de mic. În cele din urmă, CNSC a respins contestaţia, iar licitaţia a mers mai departe.

  Conform informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), societatea SC DD Chim SRL a fost înfiinţată în anul 1992, avându-l drept asociat unic pe Csaba Vereş, domiciliat în judeţul Hunedoara. În anul 2009, Csaba Vereş i-a cesionat toate acţiunile deţinute în cadrul acestei firme unei anume Berta Vereş, născută în anul 1942, pentru ca, la începutul lunii februarie a anului 2015, să răscumpere aceste acţiuni, în schimbul sumei de 100.000 de lei.
  Revenind la contracul pe care DD Chim SRL Deva l-a primit de la Primăria Arad, conform caietului de sarcini care a stat la baza încheierii acestei afaceri, așa cum se poate citi în imagine, instituţia condusă de Gheorghe Falcă a fost interesată de prestarea serviciilor de dezinsecţie, a celor de dezinfecţie şi a celor de deratizare. Toate aceste activităţi sunt prestate în parcurile din oraş, pe aliniamentele stradale, pe spaţiile verzi din interiorul cartierelor de locuit, pe platformele de precolectare a deşeurilor menajere, în canalele de deservire şi a apelor meteorice, în locurile de joacă, în clădirile Consiliului Local, pe malurile apelor, în părţile comune ale blocurilor de locuit, în şcoli, grădiniţe şi licee.

  Societăți din Deva au luat partea „leului” în muncipiul Arad

  Foarte importantă și deloc de neglijat este informația că aproximativ în aceeași perioadă, în 2018, atunci când SC DD Chim SRL era desemnată câștigătoare a contracutlui de dezinsecție și deratizare în municipiu, o altă firmă, tot din Județul vecin, anume SC Salubritate Deva era anunțată ca și câștigătoare a contractului de salubrizare stradală în Aradul lui Falcă. Întâmplător? Noi nu mai credem în coincidențe de foartă multă vreme.

  Am sunat la numerele pe care societatea SC DD Chim SRL le are postate la „Contact”. Nu ne-a răspuns nimeni pentru a ne oferi o poziție oficială. În momentul în care o să avem, o să o publicăm.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. … cum te-ai fi gandit altfel?Au avut la dispozitie o vacanta intreaga sa-si faca treaba.Cui crezi ca i-a pasat de aceasta actiune?Ceea ce s-a intamplat este, inca o data, oglinda celor care se ocupa de copiii nostri.Nepasatori la job si interesati la extra job.In situatia data, ar trebui sa dispara din peisaj cel putin trei angajati cu functii de conducere din acea Institutie!Sa vedem cum va decurge ancheta.Cred ca va decurge ca inainte de 1989, bagam rahatul sub pres si cu asta, basta!Sanatate multa copilasilor nevinovati, nervi tari parintilor si SA-I VEDEM pe responsabili TRASI la raspundere, dar sa simta ca NEPASAREA lor are consecinte INTOTDEAUNA!!!

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. Nu știu dacă e cazul la AMG, dar la multe instituții bugetare, curățenie fac pensionare…sau care nu vor să fie pensionare fiindcă legea le dă dreptul să stea până cât vor dumnealor, care nu mai au capacități fizice să facă efort fizic. Să răspundă CCR-ul, care a permis astfel de aberații, că doar nici părul alb nu are jenă. Există firme de curățenie care pot face asta, brici. E chiar jenant să aduci profesorii la curățenie, în timp ce personalul abilitat are libere și vacanțe ca și ei

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. Foarte trist ce s-a întâmplat ! Ceea ce nu știu multi este faptul ca parintii platesc in multe scoli, femeile de serviciu (ca sa intre si in clasa lor la curatenie), caci ele sunt 2 ?!?!? pe toata scoala !
   Daaar mai GRAV este ca sunt clase, unde fac curatenie chiar copiii. Va dati seama, cum au facut ei curat, LUNI DUPA DERATIZAREA PĂCII !
   Bietii copilasi, nevibovati, ajung in spital din cauza incompetentilor si idiotilor din sistem !!
   Sanatate mukta copiilor !
   DEMISIA directorului, administratorului..si plangere penala firmei vinovate !

   +8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.