Piste funcționale nu avem, dar avem „Regulament pentru utilizarea pistelor de biciclete în municipiul Arad”

  de Raluca Medeleanu | 3 August 2016, 10:51 AM | Administraţie

  2

  Un Regulament de utilizare a pistelor de biciclete din Arad, de 9 pagini, cu 8 mari puncte și alte sub-puncte, a fost întocmit de reprezentanții Primăriei Arad, acesta fiind publicat astăzi pe pagina oficială a Poliției Locale Arad care îndeamnă cetățenii Aradului să vină cu propuneri și completări, întrucât la dezbaterea publică pe acest subiect, care a avut loc ieri, nu s-au pronunțat decât două persoane.

  Regulamentul nu a intrat deocamdată în vigoare, însă persoanele interesate pot consulta documentul integral AICI. De asemenea, eventualele sugestii pe această temă pot fi formulate pe site-ul Primăriei Municipiului Arad.

  Câteva reguli menționate în document: „Copii sub vârsta de 14 ani pot conduce biciclete numai pe pistele de biciclete de pe Faleza Mureșului”, „Se interzice conducătorului bicicletei să utilizeze telefonul mobil sau alt aparat de telecomunicaţie în timpul mersului, dacă nu este prevăzut cu dispozitiv de tip «mâini libere»”, „Pe pistele pentru biciclete comune cu carosabilul, viteza maximă admisă este de 10 km/h, în măsura în care prin semnalizare corespunzătoare nu se prevede expres altfel”, „La trecerile de pietoni fără marcaj specific pistei de biciclete, bicicliștii vor merge pe lîngă bicicletă, fiind considerați pietoni”, „La depăşirea bicicletelor aflate în mers sau trecerea pe lângă acestea, autovehiculele trebuie să păstreze o distanţă laterală suficientă, care nu poate fi mai mică de 1 metru pe străzile în care se admit viteze superioare celei de 50 km/h şi de 0,5 metru pe celelalte străzi.”

  Regulile privind deplasarea sau staționarea autovehiculelor în relație cu pistele de biciclete sunt următoarele: Circulația autovehiculelor pe pistele de biciclete marcate cu o linie discontinuă pe carosabil este permisă, cu prioritate având bicicliștii; Se interzice conducătorilor autovehiculelor să oprească/staționeze pe pistele de biciclete marcate corespunzător; Conducătorii autovehiculelor au obligația să se asigure la ieșirea din parcările adiacente pistelor de biciclete și de a porni sau deschide portiera doar în condiții de siguranță pentru a evita acroșarea bicicliștilor; Este interzisă circulația autovehiculelor pe pistele de biciclete marcate pe carosabil separate de banda de circulație a vehiculelor prin linie continuă.

  E important de menționat faptul că deși avem o variantă „beta” a regulamentului, pistele de biciclete nu au fost încă oficial inaugurate și nu a fost deocamdată anunțată nicio dată în care se intenționează acest lucru.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.