Peste două săptămâni, Tehnodomus începe reabilitarea exterioară a teatrului. Cine va realiza proiectul tehnic pentru reabilitarea interiorului

  de Raluca Medeleanu | 2 martie 2020, 7:15 PM | Administraţie | Topic special

  2

  După doi ani de planificări și întocmiri de documente, Primăria Arad va da startul primei etape de reabilitare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, clădire înregistrată ca monument istoric. Șantierul va începe peste două săptămâni.

  Impozanta clădire a teatrului a fost construită între anii 1872 și 1874, în stil neoclasic, lucrările fiind supravegheate de prestigiosul arhitect Antal Szkalnitzky, cu studii în Praga, Viena și Berlin, cel care a proiectat, printre altele, Teatrul din Debrecen și Academia de Științe din Budapesta (foto, jos). În 1883, clădirea a fost distrusă aproape complet de un incendiu, astfel că atunci a fost supusă unor modificări și modernizări. Un al doilea incendiu a distrus-o în anul 1957, la refacerea clădirii participând arhitectul Miloș Cristea și sculptorii Valeriu Brudaşcu, Ioan Tolan și Emil Vitroel, lucrările fiind finalizate în 1960. De atunci, a mai fost renovată, însă nu „de la zero”.

  (Teatrul arădean într-o vedere antebelică și Academia de Științe din Budapesta pe o bancnotă maghiară)

  Proiectul de reabilitare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, partea de exterior a clădirii, va fi realizat în cea mai mare parte din fonduri europene. Mai exact, din totalul de 14.098.866 lei doar 970.857 lei vor fi folosiți din bugetul local al Aradului, restul de 13.128.009 lei fiind fonduri nerambursabile.

  „În urma organizării și desfășurării procedurii de achiziție publică contractul de lucrări a fost atribuit SC Tehnodomus SRL , valoarea acestuia fiind de de 8.131.266 lei”, ne-a informat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad. Aceasta a spus că lucrările urmează să înceapă în data de 15 martie.

  Lucrările vizează reabilitarea integrală a fațadelor exterioare și din curțile interioare ale clădirii, restaurarea tâmplăriei exterioare, înlocuirea celor din PVC cu tâmplărie din lemn, refacerea șarpantei, schimbarea completă a învelitoarei existente din tablă și țiglă, se vor prevedea parapeți pentru protecție și se va reface sistemul de captare a apei pluviale de la nivelul acoperișului.

  De asemenea, se va schimba sistemul de iluminat arhitectural existent cu unul modern, cu corpuri de iluminat pe bază de led, se va reabilita instalația de paratrăsnet existentă și se va reface trotuarul curții interioare.

  În ceea ce privește reabilitarea interiorului teatrului, se va realiza într-o a doua etapă, cu costuri separate. Despre aceasta, municipalitatea ne-a informat că recent a fost atribuit contractul pentru realizarea proiectului tehnic. Criteriul de atribuire a fost „cel mai bun raport calitate – preț, ținându-se cont însă și de anumiți factori de evaluare, cum ar fi de exemplu experiența personalului”. Firma care va realiza proiectul tehnic este SC RHEINBRUCKE SRL din Timișoara, valoarea contractului fiind de 9.676.206 lei (TVA inclus). Rheinbrucke a fost înfiinţată în 1993  şi este deţinută de Vlad Gabriel Gurza (90% din acţiuni) şi Vasile Gurza. Firma are ca obiect principal de activitate arhitectura şi a avut în 2016 o cifră de afaceri de 690.244 lei şi un profit de 89.286 lei.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Și o să țină cât a ținut și ultima renovare din „Epoca de aur a Aradului” sub conducerea lui don doctor în comunicare??? „SC Tehnodomus SRL” campioni locali în trasul Parandărătului după „pohta ce-a pohtit-o” prealuminatul conducător, Cezarul absolut al primăriei din Arad din ultimii 12 ani, politicianul filfizon ce sa dus la Parlamentul UE, că le are cu comunicarea mai ales pe engleza uitată de englezi și o să-i lumineze cu „înțelepciuna” lui ajunsă proverbială. O altă „Țapă” în devenire, a la The Godfather de Arad, don doctor în comunicare.

   +12 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.