vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Pentru a comunica strategic, premierul Cîțu a luat-o printre „meandrele concretului”

    de Valer Mărginean | 5 aprilie 2021, 2:43 PM | Naţional | Recomandările editorilor

    2

    Premierul Florin Cîțu pare tipul de om care spune ceva atunci când vorbește. Poate, pentru că vorbește destul de rar. Mult mai rar decât s-ar impune în această perioadă în care se tot iau măsuri de limitare a răspândirii coronavirului sau, cum susțin unii, de restrângere a unor drepturi cetățenești.

    Ne-am fi așteptat așadar ca premierul să spună ceva la conferința de presă de astăzi. Ceva care să calmeze oamenii, dacă nu cumva să le dea speranțe. Din păcate, a cam ratat ocazia.

    „Am văzut cum numărul persoanelor infectate a crescut de la 2.000 pe zi, la 6.000 în doar câteva zile. Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea este factorul prin care se răspândește cel mai mult virusul, iar prima măsură luată de toate țările din Uniunea Europeană a fost aceea de a reduce mobilitatea. Vedem că după ce am luat această măsură avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare, asta înseamnă că ceva impact a existat” – a spus, printre altele, premierul Cîțu.

    Așa o fi, dacă așa susțin „studiile specialiștilor”… Fără să fim specialiști, ne amintim, totuși, cum acest virus s-a răspândit exploziv, în Europa, după un meci de fotbal cu aproape 70 de mii de oameni în tribune (Italia), după o adunare religioasă cu aproape 300) de participanți (Franța), după o mare aglomerație într-o stațiune de schi (Austria) și așa mai departe. Că după transmiterea virusului în aceste adunări, a fost dus prin toată Europa, prin mobilitate, este altă discuție, dar totul a început cum spuneam mai sus, în condiții de nerespectare a distanțării sociale, nepurtării măștilor de protecție etc. Dar, mobilitatea să fie principala cauză a răspândire a virusului, dacă așa spun specialiștii invocați de premier. Mai departe însă, argumentele premierului încep să se clatine, în opinia noastră. Începând cu ideea potrivit căreia măsura de a închide magazinele de la ora 18.00, acolo unde incidența cazurilor este ridicată, a dus la o scădere a ratei de pozitivare cu Covid-19, tocmai pentru că mobilitatea a fost limitată. Adică, dacă magazinele s-ar fi închis la ora 22 ar fi existat o mobilitate mai mare? Fie-ne permis să nu credem, după cum nu credem nici concluzia domnniei sale la acest subiect: „În acest moment lucrurile rămân așa cum sunt pentru că dau rezultate”.

    Chiar se văd rezultatele acestor măsuri? Singura sursă care poate susține afirmațiile premierului este Grupul de Comunicare Strategică. Doar că acest organism este atât de lipsit de credibilitate încât comunicările lui nici n-ar mai trebui băgate în seamă. Dacă nu și pentru altceva, măcar pentru faptul că este subordonat politic, deci niciodată nu ar furniza date care să contrazică măsurile adopate politic.

    Dacă până acum premierul Cîțu a vorbit „la obiect”, acum a luat-o în altă direcție. Păcat. Poate a fost, totuși, doar un mic moment de rătăcire prin „meandrele concretului politic” și a comunicării strategice. Îl așteptăm să revină la comunicarea adevărată.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu pot să cred!
      Special scrie și în altă notă decât în cea o conformării obediente?
      Sper că este o greșeală pe care o veți corecta prin zeci și sute de articole ca ăsta ultimul a lui Mița pe care n-am reușit nici măcar să încerc să-l citesc fiindcă după parcurgerea anevoioasă și dureroasă a titlului m-am dus glonț după lămâi!
      Ce-o să zică PNL-ul și USR-ul? Cum vă veți descurca pe mai departe? Ce zice E-Nola și Crainic și ceilalți morți de grija mea, de sănătatea mea și de riscurile insuportabile la care sunt supus de hoardele jenante care nu sunt de acord cu Grupul de Manipulare Strategică?

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.