joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Pelerinaj la sfânta Parascheva: „S-a întâmplat să mă întâlnesc cu procesiunea și, cum aveam picioarele înghețate, deodată s-au încălzit”

    de - | 12 octombrie 2015, 10:44 AM | Naţional

    0

    Test de credință și de răbdare la pelerinajul de la Iași. Mii de pelerini au îndurat frigul și noaptea trecută, în dorința de ajunge să se închine la sfintele moaște. A fost una dintre cele mai reci nopți. Meteorologii au anunțat pentru judeţul Iaşi cod galben de vreme rea. Au fost şi oameni care au cedat şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, potrivit Digi24.

    A fost una dintre cele mai grele nopţi pentru pelerinii veniţi la Iaşi. Pe lângă temperaturile scăzute, care au coborât până la două grade Celsius, credincioşii au avut de înfruntat şi ploaia şi vântul puternic. În ajutorul lor au venit organizatorii, care au împărţit pelerinilor ceai cald şi câte o gustare.

    Până în acest moment s-au închinat peste 70.000 de persoane.

    Cel mai mult s-a stat la rând în jur de 10 ore. Potrivit estimărilor jandarmilor, pe oră ajung să se închine în jur de 1.200 de oameni.

    Aseară a avut loc şi un alt moment special, numit Calea Sfinţilor. Moaştele cu racla sfântă au fost scoase pe străzile din jurul Iaşiului şi purtate pe umeri de cinci preoţi, flancaţi de militari cu făclii în mână. Au fost însoţiţi de un sobor de aproximativ 100 de preoţi şi de 150 de măicuţe. La procesiune au luat parte câteva sute de ieşeni.

    Anul acesta, pe lângă moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi au fost aduse moaştele Sfintei Maria Magdalena, de la Muntele Athos, precum şi moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse la Bucureşti.

    Anul acesta, pe lângă moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi au fost aduse moaştele Sfintei Maria Magdalena, de la Muntele Athos, precum şi moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse la Bucureşti.

    Până acum, peste 160 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar cinci au fost duși la spital.

    „S-a întâmplat să mă întâlnesc cu procesiunea în drum și de unde aveam picioarele așa de înghețate, deodată picioarele s-au încălzit, deodată am intrat în mulțime și am început să cânt împreună cu ei. Și a fost o bucurie acest pelerinaj în ploaiea spus o credincioasă.

    „Simți o trăire duhovnicească încărcată de emoție și de tot ce este bun pentru suflet. Am simțit, așa, o încărcătură emoțională”, a spus și un bărbat care a participat la pelerinaj.

    „Un lucru minunat pentru sufletul nostru în ideea că venim aici să sărbătorim pe Cuvioasa, să o însoțim în acest pelerinaj”, a spus o altă femeie.

    Uzi și obosiți, pelerinii au găsit totuşi puterea să stea la rând pentru a ajunge la sfintele moaște.

    „Sfânta Parascehva îmi dă putere multă. Nu-mi pasă de nimic ce se întâmplă în jurul meu, pentru Sfânta am venit”, a mărturisit o altă bătrână din mulțime.

    M-am echipat foarte bine, am știut ca vremea e rece. Am venit și noi să ne rugăm, ce să facem, suntem păcătoși”, a mai spus o bătrână.

    Minunat! Cântăm, îi cântăm măicuței să ne ierte și totul e bine. E foarte bine”, spune și o tânără.

    Pelerinii înghețați au primit ceai şi sarmale pentru a face mai uşor faţă frigului. Masa caldă a fost o adevărată binecuvântare.

    Misiune grea au și jandarmii care se ocupă ca enoriaşii să respecte rândul. La fel cadrele medicale de la SMURD și voluntarii de la crucea roșie. Pentru Mădălina, o tânără de 20 de ani, anul acesta e prima dată când ajută pelerinii.

    „Tura de noapte începe la ora nouă și se termină la șapte dimineață și trebuie să rezistăm. Mai un ceai cald și ne încălzim”, a spus Mădălina Albu, voluntar la Crucea Roșie.

    Pentru a acoperi toate zilele de pelerinaj au fost mobilizați 60 de voluntari. Până acum, peste 55.000 de pelerini au trecut pe la baldachinul cu cele trei moaște.

    SURSA: DIGI24

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.