miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Patru filme semnate de regizoarea Anca Damian la Cinema Arta, joi și vineri + Q&A cu actorul Vlad Ivanov

  de Special Arad | 14 septembrie 2017, 1:15 PM | Cultură | Film

  0

  E clar că septembrie e luna CINEMA-ului în Arad, iar cinematograful Arta a fost complet transformat la Media Art Festival Arad – Cinema. Așadar programul de filme din luna septembrie va fi unul de celebrare a cinema-ului! Astăzi și mâine (14-15 septembrie), de la orele 19, o vom celebra pe una dintre cele mai fresh regizoare din cinematografia românească, Anca Damian, în cadrul unui nou FOCUS. Intrarea este liberă.

  Începem joi, 14 septembrie, când vom viziona cel mai recent film al său, lungmetrajul de ficțiune PERFECT SĂNĂTOS, care va avea premiera în cinematografele din România pe 15 septembrie 2017 și cu care noi vom avea ocazia să ne delectăm în avanpremieră la Proiecția de Gală, unde va fi prezent și unul dintre actorii principali pentru o serie de discuții cu publicul. Cel care a interpretat cele mai îndrăgite personaje negative din cinematografia românească – nimeni altul decât Vlad Ivanov – vine la Arad să ne arate dacă este sau nu un tip perfect sănătos.

  Filmul va fi precedat de proiecția documentarului care a adus-o pe Anca Damian în atenția industriei cinematografice ca regizor, scenarist și producator, filmul de animație CRULIC – DRUMUL SPRE DINCOLO (2011), co-producție România-Polonia, selectat în peste 150 de festivaluri internaționale, precum Locarno, Annecy, Varșovia, Copenhaga, Pusan, și premiat cu peste 35 de premii de prestigiu, inclusiv Cristal la Annecy 2012.

  Vineri sondăm împreună valențele mai dark ale regizoarei, vizionând cel de-al doile documentar animat pe care aceasta l-a realizat, MUNTELE MAGIC, dar și comedia neagră O VARĂ FOARTE INSTABILĂ, un film metadiscursiv care ne va arunca din cinema în poveste, din poveste-n poveste și din poveste-n cinema.

  PROGRAM:

  • 14 SEPTEMBRIE – Q&A CU VLAD IVANOV

  1138487_Crulic1

  CRULIC – DRUMUL SPRE DINCOLO (2011)
  Genul: Film de animație, Documentar
  Durata: 73 minute
  Rating: AP12 – acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani

  „Crulic – Drumul spre dincolo” spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ținut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că la data jafului el nu se mai afla în capitala Poloniei și abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, și-a prezentat demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecați pentru moartea lui Crulic. Filmul povestește drama cu un umor proaspăt care te face să râzi și să plângi în același timp și este narat de Vlad Ivanov.

  perfect-sanatos-292065l

  PERFECT SĂNĂTOS (2017)
  Cu: Vlad Ivanov, Anghel Damian, Olimpia Melinte, Cristina Florea
  Durata: 109 minute
  Rating: AP12 – acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani

  Andrei, un tânăr avocat stabilit la București, se întoarce în Clujul natal pentru înmormântarea tatălui său. Ieșirea din scenă a lui Toma, judecător influent și seducător redutabil, are loc în condiții suspecte care-l împing pe Andrei să ia ancheta în propriile mâini. În căutarea obsesivă a adevărului despre moartea și viața tatălui său, Andrei tulbură intimitatea Elenei, tânăra sa mamă vitregă, dar și a comunității de procurori și judecători, martori tăcuți ai ultimei seri a lui Toma. Obligat să vadă lumea prin ochii părintelui său, Andrei începe să găsească răspunsuri la întrebări pe care nu voia să și le pună. De ce l-a părăsit Ioana, iubita sa din adolescență? Ce căuta, de fapt, Elena în relația cu tatăl său? Finalul brutal al vieții intense și ascunse a lui Toma, tată imperfect și bărbat perfect sănătos, îl obligă pe Andrei la o maturizare violentă, în care amintirile deschid interpretări și descoperirile nu ajută. Iubirea leagă singurătățile, dar nu dezleagă misterul vieților individuale.

  • 15 SEPTEMBRIE

  la-montagne-magique-529871l

  MUNTELE MAGIC (2015)
  Genul: Film de animație, Documentar
  Durata: 87 minute
  Rating: N15 – Nerecomandat persoanelor sub 15 ani

  Protagonistul „Muntelui magic” este Adam Jacek Winkler, un polonez refugiat politic la Paris, care a luptat în Afganistan alături de mujahedini împotriva sovieticilor. Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în același timp tragică și sensibilă, uneori burlescă, filmul „Muntele Magic” este centrat pe relația destinului individual cu istoria și a omului cu moartea.

  o-vara-foarte-instabila-322060l

  O VARĂ FOARTE INSTABILĂ (2017)
  Cu: Kim Bodnia, Ana Ularu, Jamie Sives, Diana Cavallioti
  Durata: 98 minute
  Rating: N15 – Nerecomandat persoanelor sub 15 ani

  Lungmetrajul spune povestea lui Daniel, un scoțian care dintr-un joc de-a ficțiunea e prins între două femei, între dragoste și pasiune. „Filmul este o introspecție ironică, presărată cu umor negru, despre relațiile moderne, sub influența poveștilor lui Pirandello – o poveste-în-poveste – unde personajele devin conștiente că se află într-un film. Aș spune că se află la intersecția dintre filmul de artă și cel de comedie… Foarte modern, foarte contemporan”, mărturisește Anca Damian.

  ––
  Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociaţia CitiZenit şi face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene.

  Surse foto: CineMagia


   

  Erată:

  • S-a corectat în titlu numele regizoarei, scris greșit „Anca Demian” în loc de Anca Damian.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.