joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Patru cineaști români, invitați să devină membri ai Academiei Americane de Film

  de Tomck@t | 4 iulie 2021, 11:28 AM | Film

  0

  (foto: CineMagia / UniFrance / IMDb)

  Regizorul și producătorul Alexander Nanau, regizoarea Anca Damian, editorul de montaj Dana Bunescu și directoarea de casting Domnica Cîrciumaru se află pe cea mai recentă listă a cineaștilor invitați să devină membri ai Academiei Americane de Film, ceea ce le va da implicit dreptul de a vota la Premiile Oscar, scrie culturaladuba.ro.

  Dana Bunescu a fost coordonatoarea Laboratorului FARAD la mai multe ediții ale festivalului arădean, iar Alexander Nanau a devenit anul acesta primul român care a obținut nu doar prima, ci două nominalizări la Oscar pentru filmul documentar „Colectiv”.

  Lista a fost publicată de Variety și mai conține 395 de nume din întreaga lume. 89 sunt foşti nominalizaţi la Premiile Oscar, dintre care 25 sunt câştigătorii unui Oscar.

  Aceștia nu sunt primii membri români în Academia Americană de Film

  Calea românilor către Academia Americană de Film a fost deschisă de regizorul Cristian Mungiu, care a devenit în 2016 primul român membru al Academiei, scrie culturaladuba.ro.

  În 2020, trei cineaste române au mai devenit membre ale Academiei Americane de film: producătoarea Monica Lăzurean Gorgan, producătoarea Bianca Oana și Mihaela Orzea, supervizoarea departamentului de efecte speciale la filmul „Hugo”, care a câștigat Oscarul pentru efecte speciale.

  Robert Pattinson, Florian Zeller și Steven Yeun, printre cei invitați să devină membri

  Deși nu are nicio nominalizare Oscar până acum, actorul Robert Pattinson („The Lighthouse”, „Tenet” și viitorul „The Batman”) a fost invitat și el să devină membru.

  Printre invitați se mai numără Bob Chapek (CEO-ul companiei Walt Disney), actrița Andra Day (nominalizată în 2021 la categoria „cea mai bună actriță” cu filmul „The United States vs. Billie Holiday”) și trei actori sud-coreeni din filmul „Minari”: Yuh-Jung Youn (câștigătoarea statuetei în acest an pentru rol secundar), Steven Yeun (nominalizat pentru rol principal) și Yeri Han (actriță în rol principal în filmul „Minari”).

  Opt vedete au fost invitate în mai multe departamente și va trebui să aleagă doar unul, atunci când vor accepta invitația. Aceștia sunt: Florian Zeller („The Father” / invitat în departamentele „regizori” și „scenariști”), Leslie Odom Jr („One Night in Miami” / „actori” și „muzică”), Kaouther Ben Hania („The Man Who Sold His Skin” / „regizori” și „scenariști”), Craig Brewer („Hustle & Flow” / „regizori” și „scenariști”), Lee Isaac Chung („Minari” / „regizori” și „scenariști”), Emerald Fennell („Promising Young Woman” / „regizori” și „scenariști”), Shaka King („Judas and the Black Messiah” / „regizori” și „scenariști”) și Alexander Nanau („colectiv”), care va trebui să aleagă și el între departamentele „regizori” și „documentar”.

  Noile invitații fac parte din strategia Academiei Americane de Film de diversificare a membrilor săi. Juriul pentru ediția următoare va fi format în proporție de 46% din femei, 39% din comunități etnice subreprezentate și 53% din membri din afara Statelor Unite, din 49 de țări.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.