miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Parcul „Bujor Buda” a fost inaugurat în prezența fiicei, ginerelui și nepoatei celui care a iubit Aradul mai mult decât orice

  de Raluca Medeleanu | 21 mai 2020, 1:31 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  „Voi nu aveți idee cât de frumos este Aradul!”, „Avem un oraș atât de frumos!”, cam acestea erau cuvintele pe care le rostea, mai mereu, ziaristul Bujor Buda, de regulă în situații în care se mâhnea că orașul nu-și atingea potențialul. S-au scurs 2 ani de când domnul Buda a murit, iar astăzi familia, autoritățile locale și oameni din mediul privat s-au adunat, în prezența presei, pentru a inaugura parcul care de acum îi poartă numele, în semn de apreciere.

  Bujor Buda a murit în 10 martie 2018, la vârsta de 82 de ani. De meserie a fost inginer chimist, dar s-a remarcat ca realizator de emisiuni la InfoTV și la Radio Arad, colaborator al ziarelor Observator și Glasul Aradului și, nu în ultimul rând, ca fondator și președinte al Asociației Pro Urbe, preocuparea sa principală fiind istoria și protejarea patrimoniului arhitectural arădean.

  „Sunt copleșită de emoție! Nici nu îmi vine să cred că au trecut deja doi ani…”, ne-a spus Maria Criste, fiica lui Bujor Buda. Din cauza emoțiilor a și preferat să nu ia cuvântul, rămânând mai retrasă, alături de fiica ei Iulia și l-a lăsat pe soțul ei, Ovidiu Criste, să adreseze cuvintele de mulțumire.

  „Eu văd acest parc ca pe o concretizare a dorinței sale (a lui Buda, n.red.) de a vedea Aradul un oraș atât de frumos, pus în valoare. Mai departe nu îmi rămâne decât să mulțumesc tuturor celor care au fost implicați și au reușit în această perioadă dificilă să finalizeze lucrarea și sper să se concretizeze mai departe și bustul. Așteptăm mai departe autorizarea, domnul Paina a realizat sculptura, dar încă nu am putut să o montăm din lipsa de autorizație. Vă mulțumim din suflet tuturor!”, a spus Ovidiu Criste.

  La inaugurarea parcului, a căror lucrări au început în toamnă, au luat parte cei care au fost implicați în concretizarea proiectului: din partea Asociației APTIV a venit doamna Andreea Meici, din partea Asociației Rubio Pro Copilărie, doamna Ioana Hădărean, din partea Consiliului Județean Arad, vicepreședintele Sergiu Bîlcea, iar din partea firmei Stacons, Dorin Stanca. Investiția a fost realizată din bani privați (în jur de 50.000 de euro), puși la dispoziție de asociațiile menționate, Consiliul Județean a oferit terenul și a achitat autorizațiile, iar firma Stacons a făcut gratuit proiectul.

  Deși parcul a fost inaugurat astăzi, bustul lui Bujor Buda, care va fi amplasat în partea dinspre fosta Prefectură, va fi cel mai probabil montat în câteva luni, după obținerea avizului de la Patrimoniu.

  Sergiu Bîlcea a dorit pe această cale să lanseze și o invitație tuturor asociațiilor care doresc să se alăture următoarelor proiecte de acest fel, de valorificare a spațiilor verzi, afirmând că există intenția de a mai începe, după ce se „liniștesc apele” cu pandemia, încă 5 astfel de amenajări, cel mai probabil în cartierele orașului.

  Reprezentanții asociațiilor APTIV și Rubio au spus că pentru ei a fost o mare bucurie să readucă la viață un spațiu care era practic invizibil, că speră ca arădenii să păstreze noul parc curat și să aibă și ei grijă de el.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.