Până și scoverzilor le-au dat culoare politică! Dacă mergeți la Moneasa, transformată într-un imens bazar, înarmați-vă cu calm! (Galerie)

  de Alin Olteanu | 27 iulie 2014, 11:04 AM | Moneasa | Recomandările editorilor | Știri Arad

  3

  „Clătite cu identitate” este sloganul sub care s-a desfășurat  la Moneasa, sâmbătă și duminică (26 -27 iulie 2014), cea de-a XIV-a ediție a Festivalului „Parada Clătitelor”.

  Dacă ne-am fi luat doar după promisiunile organizatorilor  – Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Primăria Moneasa și Gastrotur Hotel Parc Moneasa  – și nu am fi mers până acolo, ediția din acest an trebuia „să ofere participanților surprize plăcute, clătite gratuite și concerte pe toate gusturile.” Mai spuneau ei, organizatorii: „pe parcursul celor două zile vor fi organizate concursuri pentru turiști, iar buna dispoziție va fi ingredientul de bază”….

  Ei bine, sâmbătă, în jurul prânzului,

  buna dispoziție lipsea aproape cu desăvârșire. Imediat după ce am parcat pe stradă, sub indicațiile pretențios de urlate ale unui tablagiu care numai chef să stea în soare și să îndrume turiștii nu avea, am trecut la „acțiune”: să vedem ce clătite sunt, să gustăm câteva și… ce-o mai fi! Chiar în fața Hotelului Parc, așezat la loc de cinste, „cortul” Alianței PDL-PNL și cel al deputatului Pistru… Pe ritmurile muzicii cântate de Melisa Țolea – fata vicepreședintelui Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea- am căutat mai departe: am găsit căsuțele în găteau clătite cei de la PC (Partidul Conservator), cei de la PSD și TSD (Partidul Social Democrat și Tineretul Social Democrat), PP-DD, Primăria Moneasa și… ne-am săturat. Ar mai fi trebuit să existe doar căsuțe UDMR și ne-am fi spus că organizatorii doresc să le arate turiștilor tot spectrul politic.

  Între clătite – apropo, am căutat clătite cu ciuperci și… nimic! – am găsit și ciolan cu fasole, și cârnați, și prăjeli, și hamsii, și chiloți, și sutiene, și articole estivale, și lemnării, gulas la ceaun, ciocolată, porumb fiert și… tot. Un imens bazar întins în toată stațiunea, de-ți venea să crezi că s-a mutat piața mare din Arad la Moneasa. Ce ne-a plăcut?… masa unei bătrânici, amplasată la distanță mare de locul unde se „desfășurau” partidele politice, la care sărăcuța vindea articole de artizant făcute la războiul de țesut (din păcate, pentru ea, organizatorii n-au avut un loc mai bun…).

  Ne-am plictisit și am plecat

  după vreo două ore în care ne-am dat seama că putem mânca clătite identice și în Arad… „Gustul” cu care am părăsit Moneasa? Amar… în ciuda dulcețurilor de pe tarabe… Poate, ce a urmat a fost frumos însă, așa cum știți, prima impresie este puternică întotdeauna.

  Ca o concluzie: motivele – de a atrage turiștii în Moneasa- sunt bune, însă ideile celor care organizează sunt extrem de limitate, fără urmă de gândire și implicare totală în  ceea ce înseamnă un eveniment; totul seamănă a „mic și bere gratis”, cu un plus: clătitele; aproape tot are miros de campanie electorală și, mai mult, majoritatea banilor sunt publici.

  La anul? Poate mergem, poate nu, însă avem o întrebare pentru organizatorii de anul acesta: nu v-ați gândit cumva, așa, în ședințele voastre, să faceți un concurs  de proiecte de festival iar cei care au ideile cele mai frumoase (exclus partide politice!) să câștige și să organizeze această acțiune? Asta pentru că, voi, organizatorii, nu le prea aveți! Și (poate) chiar dacă le aveți, credem că nu vreți să scăpați banii din mână…

  Programul manifestărilor din Moneasa:

  26 iulie 2014

  11:00 – Deschiderea oficiala – Hotel Parc Moneasa; Majorete Trupa Ladyes
  11:15 – 17:00 Clatite cu identitate la standurile organizatorilor situate pe aleea principala din statiunea Moneasa
  17:00 – 22:00 Program artistic la Teatrul de vara: trupa coregrafica Doma Art, coregrafi Maura si Dorian Cosma; majorete „Trupa Ladyes”; muzică ușoară Melisa Tolea; trupa Quaternion si Claudia Iuga
  22:00 – Parada Clatitelor flambate cu trupa coregrafica Doma Art – Hotel Parc Moneasa

  27 iulie 2014
  10:10 – 17:00 – Clătite cu identitate la standurile organizatorilor situate pe aleea principală din stațiunea Moneasa
  14:00 – Teatru de vară program folcloric: Rapsodia din Arad, conducerea muzicala: Vasile Rus; soliști vocali: Radu Vand, Ciprian Zopota, Ioana Luguzan, Daniela Han, Simona Costin, Adi Buxon, saxofon – Ionut Mates.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Subscriu! Am fost si eu ieri mai mult de dragul peisajului si a sofatului pana acolo. In rest asa cum zici: toata Moneasa era un bazar.

   A sa nu uit, am mancat un pastrav pe gratar tare bun la un restaurant amplasat langa lacul cu barci de agrement, vis-a-vis de Hotel Moneasa. Vi-l recomand cu incredere in loc de prajeli, mici si alte nebunii pe care oricum pe puteti manca oricand si in Arad.

   P.S. Habar n-aveam ca s-a inchis Hanul Dezna. De regula si acolo aveau pastrav tare bun.

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. Maia, elevă clasa a VIII-a

   Ieri, pe 26 iulie, am fost pentru prima dată la Festivalul Clătitelor din stațiunea Moneasa. Evenimentul se bucură de o oarecare notorietate în Arad, astfel că, pe bună dreptate, mă așteptam să-mi petrec sâmbăta acolo, bucurându-mă de ”Clătitele cu personalitate” (mottoul festivalului).
   Mare mi-a fost uimirea când am ajuns în mijlocul unui bazar. Aproape peste tot zăceau vânzătoare cu tarabe, încercând să-și vândă produsele, care mai de care mai nepotrivite evenimentului. Ce să caute la festivalul clătitelor sutiene și chiloți la vânzare??? M-a încercat un sentiment de dezgust și sunt sigură că nu sunt singura persoană care se simțea astfel.
   Cu toate că am mâncat niște clătite gustoase, mi-am spus că nu voi mai reveni. pentruc e să mai vin? Să văd minunatul bazar? Să resimt din nou dezgustul provocat de tupeul (îmi cer scuze dar nu-l pot numi altfel) oamenilor de a veni și a vinde astfel de lucruri!? Oooo nu!!! Astfel că, anul viitor, voi alege să-mi petrec altfel timpul, precum poate și dumnevoastră, pentru că nimănui nu cred că-i convine să poposească într-un bazar, în locul unui festival celebru.
   Mi-aș dori să pot spune cuvinte de laudă, măcar la adresa stațiunii Moneasa, însă peisajul neîngrijit oferit de aceasta nu-mi dă prilejul să-mi îndeplinesc dorința. Pomi tăiați, mizerie pe jos, sălcii neîngrijite pe malul lacului!!! Nu trebuie mult efort ca acete aspecte să fie îndreptate. Și când te gândești la ce peisaj îngrijit, frumos ar putea încânta privirile turiștilor, dacă oamenii ar depune un mic efort de a îndrepta lucrurile!
   Închei prin a-mi exprima din nou dezamăgirea puternică (din păcate) pe care mi-a lăsat-o amintirea festivalului.

   +12 voturi
   +1
   -1
  3. Era sa merg si eu…cred ca titlul de “Festival” e total aiurea pus. Am vazut pozele de pe alte siteuri la ce s-a intamplat acolo.. “scarbos” partide cu tarabe, vanzatori de tot felul si clatite foarte scumpe, aaa exagerat de scumpe indiferent cu ce ar fi umplute.
   Oare cand vom putea merge cu copii la un festival bine organizat, cu produse traditionale facute de oameni ai locului si nu de diferite partide sau pf-uri cu preturi exorbitante si de prost gust?

   PS: poate se intereseaza cinva si de toboganele din parcul copiilor, cine si de ce a dat autorizare sa se desfasoare acolo?!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.