P.A.C.E… transportul local al viitorului, la Ei / Falcă… „Regenerare Brădeană” și turnări de asfalt cu gropi incluse, la Noi

  de - | 4 decembrie 2017, 10:46 AM | Contributors | Recomandările editorilor

  11

  În timp ce administrația locală ignoră importanța transportului în comun, o necesitatea în concenptul complex al mobilității arădenilor în propriul oraș, continuând cu încăpățânare să prioritizeze traficul poluant și stresant al autoturismelor personale, în țările Europene se elaborează strategii sustenabile ale transporului în comun, ce pentru arădeni sunt o poveste științifico fantastică din lumi idealizate de filmele de la Holywood. Un VIS, mult prea frumos să fie adevărat!? De ce?

  Ce am avut?
  În renumitul „Oraș al bicicletelor” Arad, aproape toate familiile aveau biciclete pentru toți, în epoca de dinainte de Lovitura de Stat din 89. Și circulau cu ele zilnic, nu doar în weekend. Nu pentru că era un „Trend” la modă. Ci pentru că era Logic!
  Marile intreprinderi ale Aradului, UVA, Rangheț, UTA, TEBA, Tricoul Roșu, samd … aveau toate parcări imense destinate bicicletelor angajaților.
  Nu a fost vorba nici o dată despre „strategii revoluționare”, despre piste pentru biciclete, rastele fițoase, sau egoul incomensurabil al vre-unui politician obraznic. Pur și simplu locuitorii au înțeles avantajele transportului individual pe două roți într-un oraș compact, în care pedalând 10-15 minute călare pe o bicicletă, poți ajunge în centru și pe unde ai treabă, din toate cartierele orașului. Mersul pe bicicletă este pe deasupra și plăcut, fiind benefic pentru sănătate.

  Ce avem?
  Arădeni de azi nu se mai pot deplasa cu bicicletele în siguranță, fiindcă traficul urban a devenit haotic, aglomerat și ILOGIC. A te avânta printre mașinile ce se întrec în a ajunge primele la următorul semafor, este un act de disperare sinucigașă, iresponsabilitate și nebunie. De zece ani de când cronometrez timpul necesar să te deplasezi cu mașina din Vlaicu, prin Centru către Aradul Nou, tot același timp îl obțin și tot o medie de circa 15km/h. „Camioanele” private (= SUV-urile) de până la 3 tone, ce transportă una două persoane, sau înmulțit exponențial de la an la an. Traficul pe străzile cu sens unic și înguste este anevoios, stresant și periculos. Pietonii circulă pe stradă și trebuie feriți, fiindcă trotuarele sunt transformate în parcări.

  Parcul de autobuze al CTP-Arad este din secolul trecut. Motoarele lor obosite adaugă aerului ce-l respirăm, nori de fum și gaze toxice, condimentat cu praf de gume second. Cu căteva Imperio și o multitudine de tramvaie vechi care circulă după strategia „din când în când”, ne mai rezolvăm necesitatea de mobilitate, folosind transportul în comun existent. Dar trebuie să ai răbdare și timp la dispoziție. Incertitudinea duratei de călătorie scoate din minți și pe cei mai răbdători.

  Regenerarea Urbană, un proiect ce în principiu prevede construcția unor parcări în zona centrală a orașului, dar nu numai, este o aberație a actualului șef a administrației locale (care este de fapt „Regenerarea”, asfaltând și punând niște borduri? Că mintea mea nu reușește să o deslușească). Un proiect care va avea ca singur efect menținerea și poate agravarea conflictului ce a devenit la ordinea zilei, în traficul haotic local. Legea junglei din traficul actual va domina și în traficul din viitor. Soluția „Regenerării Urbane á la Falcă”, nu este o soluție sustenabilă și logică, ci una în care el, Primarul, își deschide drum liber cu lingăii din Poliția Locală, iar restul cetățenilor se descurcă și în continuare cum îi taie capul (citește și … slugile-abuzive-din-politia-lui-falca-o-investigatie-special-arad-care-aminteste-de-prim-secretarii-pcr/ ).

  Ce ar trebui să avem!
  Personalised, Autonomous, Connected and Electric – P.A.C.E.
  Un concept promovat și aplicat AZI, de o companie de transport în comun din lumea normală.
  P – personalizat. Adaptat la nevoile și cerințele călătorilor.
  A – autonom. Autonom prin automatizarea mijloacelor de transport.
  C – conectat. Întregul sistem este interconectat în așa fel încât să folosesească resursele cât mai eficient și să întâmpine cerințele călătorului modern ce el însuși este conectat la sistem.
  E – electric. Mijloace de transport în comun electrificate și o infrastructură adaptată.

  Cum sună? Normal sau Fantezist?
  Noi de ce nu avem? … la Noi de ce nu se aplică P.A.C.E.?

  Ce au cerut arădenii deștepți?
  În nenumărate rânduri și în scris, dar și prin acțiuni concrete în stradă ale cetățenilor urbei, i sa cerut ilustrului doctor în comunicare și inginer de drumuri și poduri, să ia în considerare necesitățile și cerințele de mobilitate a locuitorilor, în care bicicleta ar trebui să aibe un rol favorizat. Cum a răspuns la aceste cerințe, marele vizionar și filfizon? Le vedeți peste tot prin oraș. Făcături! Cum altfel? O Mare Bătaie De Joc! O cheltuire de resurse financiare pe un concept aiuristic și menit să închidă gura celor ce au ieșit în stradă.
  „No!? V-am făcut piste de biciclete! Nu mă lăudați? Nu-i nimic, mă laud singur!”.

  Inginerul de drumuri și poduri este surd la strigătele de ajutor ale populației locale. El este receptiv doar la cuvinte cheie, care îi asigură lui personal un beneficiu care să contribuie ca și până acum la bunăstarea proprie și a familiei. Este evident pentru cine are ochi să vadă și înțelege ce vede.
  Nu lasă pe nimeni să facă ce trebuie. Păi s-ar vedea diferența între făcăturile lui și un lucru bine făcut. Nuuuu! Ca Ceaușeasca, doar el trebuie să decidă și să propună.
  Dar dacă ai elaborat o soluție la care ai lucrat mulți ani? Nici o problemă, și-o face a lui, atâta timp cât nu este nevoit să te plătească. Doar este Țara Plagiatorilor Țepari cu doctorate și kilometrii de diplome, a copiilor ieftine și făcăturilor, un rezultat al țepelor ce li se trag bugetelor din care Voi, restul, cei mințiți, ar trebui să aveți.

  Eu!?
  Doamnelor și domnilor, nu sunt membru de partid. Nu am agende ascunse și nici colaborator al securiștilor nu sunt, nu am fost și nici nu voi fi. Sunt doar născut în Arad și-mi iubesc orașul natal. Ceea ce văd că se întâmplă în orașul meu este rezultatul unei tumori canceroase care s-a instalat în clădirea primăriei. Nu este o chestiune de a compara oferta politică actuală. Este doar o Realitate cu care ne confruntăm și nimic nu se va schimba atâta timp cât îi lăsăm să ne infectează comunitatea.
  Nu avem nevoie de explicații interminabile argumentând:
  De ce nu se poate
  De ce nu sunt bani
  De ce nu sa făcut
  Cât de fantastic este ce sa făcut
  … s.a.m.d.

  Către administrația locală și partidele politice!
  Stimabile și Stimabili! Un lucru trebuie să vă intre bine în căpățânile ce le purtați cu mândrie, împopoțonate cu coafuri după ultima modă, dar goale pe dinăuntru (o concluzie logică a rezultatelor eforturilor dv din ultimii 10 ani):

  Aerul pe care toți îl respirăm este infectat de gazele emanate de traficul haotic actual!

  Țoalele scumpe, ceasurile așișderea, mașinile de zeci și sute de mii de euro, nu vă apără de efectele nocive ale poluării și stresului cauzat de traficul haotic.
  SUV-urile cu motoare setoase de combustibili fosili, nu sunt Soluția!

  Efectele nocive ale traficului urban actual, nu ne dă cancer doar nouă celor ce mergem pe jos sau pe biciclete, celor pe care îi mințiți cu nerușinare în fiecare zi, ci ele vă afectează și pe voi și copiii voștrii.
  Doar că nu se văd, nu înseamnă că otrăvurile nu există în aerul pe care îl inspirăm!

  Ce vă cer?
  Deci dacă nu o faceți pentru noi, marea majoritate a cetățenilor Aradului, atunci ar trebui să o faceți pentru voi. Este o realitate în care și voi trăiți. Faptul că mergeți prin Alpii din Austria sau Elveția să mai trageți câte o gură de aer curat, din când în când, pe banii furați și șpăgile luate din proiectele de infrastructură, nu vă vor lungii viața.

  Știți cine a spus: „ Make the planet great again! ”? Ar trebui să știți!

  Nu fiți proști diplomați și acceptați această realitate indubitabilă! Nu fiți atât de ignoranți încât să credeți în propriile minciuni ce ni le turnați cu obrăznicie, de fiecare dată când trebuie să decideți viitorul și prezentul traficului urban din Arad.
  Și atenție! Asfaltările de „doi lei” și parcări în Centru, nu rezolvă problema cu care ne confruntăm!

  Așa cum arată el azi, ne îmbolnăviți și pe noi, dar și pe voi. Iar problema nu se poate rezolva cu Făcături! Sper să înțelegeți că problemele cauzate de poluarea urbană, în mare parte de traficul haotic și extrem de poluant, în lipsa unor strategii adecvate și adaptate la necesitățile actuale și de viitor ale mobilității cetățenilor Aradului, nu sunt un Lux. Ele ar trebui să fie și prioritatea voastră Nr.1! Nu doar a noastră, a celor care vă acuzăm de lipsă de responsabilitate și viziune, aroganță obraznică și minciuni.

  PACE, de ex., aplicat la un transport în comun logic și modern, adaptat la necesitățile de moment și de viitor ale copiilor voștrii și ai noștrii, este Singura Soluția! (sau concepte asemănătoare cu alt nume, dar care promovează același idei de trafic).

  El trebuie completat cu o infrastructură și utilități care să primeze transportul în comun nepoluant. Copiații pe cei ce au făcut și fac, ceea ce și voi admirați când mergeți în vizită pe la Ei. Puneții la treabă pe cei ce au știința și experința necesară în a elabora proiectele de trafic și infrastructură. Nu-i aveți? Nu-i o problemă. Vor venii dacă vă aliați cu cei ce au făcut, fac și vor face la Ei. Cum îi găsiți? Simplu!
  Luați smartphonul din buzunar, deschideți browserul (Goagălul de pildă) și dați o căutare pe următoarele cuvinte: smart cities și public transportation benefits … doar două exemple.

  Nowadays, the large and small districts are proposing a new city model, called “the smart city”, which represents a community of average technology size, interconnected and sustainable, comfortable, attractive and secure. The landscape requirements and the solutions to local problems are the critical factors. The cities consume 75% of worldwide energy production and generate 80% of CO2 emissions. Thus, a sustainable urban model, “the smart city”, is sustained by the European Commission.”

  „Not only does the use of public transport reduce greenhouse gas and pollutant emissions, but it also decreases road congestion. This is beneficial to surrounding ecosystems – less vehicles on the road means less infrastructure is needed, fewer road repairs will need to be made, and the need to build new roads will be hugely decreased.

  … precum și alte posibilități, practic nelimitate, pentru cine vrea să știe.

  Cetiți cu răbdare, sau dacă nu le aveți cu „limbile”, atunci puneți pe cineva cu știința lor să vă traducă. Este doar atât de simplu.

  Treziți-vă la Realitate!
  Respirăm cu toții același aer infect și prin stres ne îmbolnăvim cu toții. Fără excepție!!!

  Funcțiile și banii nu vă apără de otrăvurile din aer.
  Hey, nu mai faceți pe deștepții, ca până acum, … sunt unii care sunt și au dovedit-o deja în practică.
  „Roata a fost deja inventată”! Și să nu credeți cumva că doar aplicând „Copy & Paste”, ca la diploma de doctorat din CV-ul personal, o să vă scoată din încurcătură. Lucrați cu profesioniștii adevărați, ce și-au obținut diplomele pe bune!

  Dați dovadă de puțin bun simț și faceți pentru numele lui Dumnezeu, ceea ce Trebuie Făcut! Nu înțelegeți că vă turnați singuri apă în cap, continuând să Mimați „România lucrului bine făcut!”. Vă vedem și înțelegem toate șmecheriile cu care vă pierdeți vremea să îmbrăcați toate Făcăturile.

  — Peterpan —

  PS – Pentru cei ce vor să găsească inspirație, clipurile de mai jos vă vor pune zâmbetul pe fețele triste, iar celor ce se consideră politicieni, vă vor da orientarea către direcția în care ar trebui să vă concentrați atenția. Asta doar așa să nu spuneți că eu sunt cel care „Bate câmpii”.

  https://www.youtube.com/watch?v=tOGsoN8BDvA
  https://www.youtube.com/watch?v=pX8zZdLw7cs
  https://www.youtube.com/watch?v=BEU0r3dKzTc

  Comentarii

   • Mai încercă o dată, cu lămâie și ulei de măsline. Poate nu o mai fi așa de „greu”. Taie greața și-l face mai alunecos.

    Dar îți mulțumesc că te-ai ostenit să citești tot articolul. Mulțumesc mult de tot! Îți rămân pe veci îndatorat. Ce cinste mi-ai făcut?! „adrian” cu „a” mic.

    Dar la modul general eu nu oblig pe nimeni să-l citească. Și atunci nu înțeleg de ce te-ai împovărat cu o așa de mare „greutate”?

    0 voturi
    +1
    -1
   • Mulțumesc pentru lecția de gramatică! Ești tare drăguț că te implici benevol în educația mea continuă.

    Ești plătit pentru a fi polițai al gramaticii limbii române? Din bani publici? 🙂

    Asta este marea problemă a Aradului, că nu sunt eu de 10 la gramatică? Și de ce ar trebui să fiu? În țara asta nu este loc în dezbaterea publică decât pentru cei ce au 10 la gramatică?
    Doar dacă ești gramatical corect, poți avea o opinie?

    De aceea se crapă toate asfaltările ondulate a lui falcă, fiindcă eu nu sunt de 10 la gramatică?
    De aceea avem cele mai scumpe asfaltări din UE, fiindcă, din nou, nu scriu eu corect gramatical?
    Din cauza mea au fost cheltuiți de geaba zeci de milioane de euro împrumutați de la BERD pe asfaltări de „doi lei” care nu țin decât până la primul îngheț și piste de biciclete transformate în parcări gratuite?
    Din cauza mea nu poți tu circula pe pistele de biciclete?

    Să-mi fie rușine! Da! Să-mi fie rușine că nu sunt de 10 la gramatica limbii române.

    De azi m-am decis să nu mai scriu nimic, până când nu sunt de 10 la gramatica limbii române. Mulțumesc dragă „adrian” cu „a” mic, că m-ai trezit. Eu care credeam că mă vor nominaliza suedezii la premiul Nobel pentru literatură.

    0 voturi
    +1
    -1
  1. Din cauza unor pseudo-jurnalisti ca tine sufera o intreaga meserie! Si, DA, simplul fapt ca nu stii sa legi doua fraze in limba romana ar trebui sa te impinga spre alta bransa, eventual a zugravilor fara niciun fel de ironie! Am intalnit zugravi care stiau ca ” ne-am prost ” se scrie fara cratima, spre deosebire de tine!
   Nici dupa ce ai mai scris jumatate de articol drept raspuns la ce am invederat eu nu se uita nici dracu’ la articolul tau.
   Macar eu am fost antagonic de la inceput, micule Peter Pan…am mari dubii ca stii cine este Captain Hook!
   Si ca sa te pastisez un picut…Ia cu pastile poate realizezi ce elucubrezi!
   P.S. Pt invederat, antagonic, pastisez iti recomand cu multe pastile si un dexonline.ro!

   0 voturi
   +1
   -1
   • „Din cauza unor pseudo-jurnalisti ca tine sufera o intreaga meserie!”

    Dragă „adrian” cu „a” mic, eu nu am scris nici o dată că sunt un jurnalist. 🙂 Fiindcă nu am pretenția să fiu unul.

    Dar așa se întâmplă de obicei cu toți acei cărora le lipsesc argumentele subiective legate de conținut, sau se simt cu „musca pe căciulă”. Sar la bătaie!

    Mă simt dator față de jurnaliștii de la SAR să fac această interpelare.

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Si apropo …” iar celor ce se consideră politicieni, vă vor da orientarea către direcția în care ar trebui să vă concentrați atenția ” …Bati campii fabulos, peterpan…ca raspuns la adrian cu a mic …ca atat ai putut!
   Dupa ” celor ” urmeaza alt fel de subordonata!

   0 voturi
   +1
   -1
  3. M-am lamurit pe deplin ca nu esti jurnalist! Din interpelarea ta am inteles pe deplin ca nu ai nici cea mai vaga idee despre sensul unor cuvinte. Poate un dex te-ar lamuri ce semnifica o interpelare si cum se foloseste.
   In rest nimic nou sub soare …aceleasi idei inepte despre sarit la bataie, ca nu as avea argumente despre prostiile pe care le sustii tu samd.
   Totusi cum e cu ” celor ce se considera politicieni” si urmarea apoteotica?
   Si cei de la SAR, interpelati fiind de catre micul peterpan, te-au subsumat profesiei lor cand ti-au dat dreptul de a scrie – un fel de a spune scrie – in pagina lor de online!
   Si oricum te-am facut vedeta…
   Hai PA!
   P.S. Nu uita de dex – apoteotic, subsuma, interpelare!
   P.P.S Nu uita nici de zugravi!

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Desi sunt de acord ca si cei care contribuie ar trebui sa treaca printr-un “spell checker” (cel din Word de pilda), nu imi este clar de ce am fost invocat :), Adrian. (Doar curios, putintel.)

   Am asteptari, recunosc, de la formatorii de opine. Le gasesc naturale. (La fel de natural am recunoscut valoarea unor contributii ale lui Peterpan.) Consider ca un dram de atentie in plus din partea lui ar pastra mesajul nestirbit.

   Nici eu nu am avut onoarea de a-l cunoaste pe Peterpan, si am rezerve ca el m-ar cunoaste (desi discursul meu s-ar pastra in aceeasi nota). Nu inteleg de ce ai invocat dubiile tale in aceasta privinta, de parca ai fi raspuns la o afirmatie a lui in aceasta directie. Nici de unde mentiunea ca tu ai fost antagonic de la inceput, calificata cu un “macar”. Pentru a clarifica: atunci cand m-am gasit cu el pe pozitii diametral opuse, gasind totodata abordarea lui profund partinitoare si nejustificata…l-am “taxat”, chiar atunci cand m-am trezit angajat in monolog. “Handle”-ul meu a fost ales de la inceput…antagonic.

   Daca nu era el, probabil nu as fi scris, sau nu as fi scris atat. Apoi…am prins farmecul sectiunii de comentarii, si am ramas in zona, chiar cand el nu ne-a mai onorat cu prezenta, o perioada.

   Desi uneori pot fi abraziv, si in mod cert am mai derapat, incerc sa fiu onest, iar conflictul, desi il pot duce atunci cand se joaca cinstit, imi repugna.

   La final. Nimic din ce am scris mai sus nu se doreste a fi un atac la nicicare dintre voi; sunt…cat se poate de…”elvetian” :).

   0 voturi
   +1
   -1
  5. Am fost antagonic inca de la inceput …ma referam strict literar la Peter Pan in contradictie cu Captain Hook! De aia am revenit cu precizari gramaticale ca sa nu zica ca sunt Captain Hook, cel din romanul invocat de voi doi. Nu stiam ca ati avut si alte clinciuri in trecut!
   Si nu cred ca un spell- checker l-ar fi ajutat la ” interpelare ” !
   In rest ma distreaza incrancenarea unor insi carora le arati unde gresesc si ei se erijeaza rapid in victime. Am sarit la bataie? Se pare ca l-a durut mai rau ca o bataie… 😀
   O zi faina sa ai!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Distribuie articolul

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad