marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Proiectul de modernizare a secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică este legal și corect medical! Afirmațiile dr. Adrian Pavel, demontate una câte una

  de Andrei Fuliaș | 14 martie 2017, 2:23 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  3

  În urmă cu cinci zile, șeful secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, dr. Adrian Pavel, făcea praf proiectul „Cu drag pentru viitor” și arunca în spatiul public câteva declarații menite să discrediteze acest proiect și care ar putea speria companiile care doresc să facă sponsorizări. Reacția medicului a fost publicată într-un ziar local, dar nici până la această oră nu a fost cerut și un punct de vedere al conducerii Spitalului Județean Arad, al epidemiologului șef al instituției, al Direcției pentru Sănătate Publică Arad, al Consiliului Județean (instituție care administrează Spitalul) sau al asociației Cetatea Voluntarilor Arad – ONG care a demarat proiectul și care s-a luptat pentru strângerea fondurilor (fonduri de aproximativ 200.000 euro).

  Dar, mai multe despre proiect și despre modul în care orgoliul doctorului Adrian Pavel l-a mânat pe acesta să saboteze acest proiect puteți să citiți în articolul publicat de Special Arad sâmbătă și intitulat: Orgoliul personal al șefului de la Chirurgie Pediatrică, chirurgul Adrian Pavel, distruge cel mai important proiect privat de renovare din Spitalul Județean Arad.

  În urma poziției Special Arad, doctorul Adrian Pavel a decis să reacționeze și a făcut mai multe precizări, într-un comentariu postat la articolul respectiv:

  afirmatii A. Pavel

  Bun! În continuare, având în vedere mesajul șefului de secție postat pe pagina Special Arad, o să muncim, cum s-ar  spune, cu „materialul clientului”…

  Și repetăm: în luna decembrie a anului trecut ne-am petrecut aproximativ trei săptămâni investigând întreaga poveste din jurul acestui proiect și stand de vorbă cu absolut toate părțile implicate. Acum ne-am gândit că n-ar fi rău să discutăm din nou cu cei de la Spitalul Județean, pentru a le cunoaște încă o dată poziția, mai ales că unii doresc ca scandalul din jurul „subiectului” să facă praf totul.  Am constatat că au fost făcute mici modificări, în sensul pozitiv.

  Doctorul Miuțescu – elegant pentru a da o șansă proiectului

  Astfel, am aflat că doctorul Eftimie Miuțescu, șeful secției de Gastroenterologie, secție ce împarte etajul 3 al Spitalului Județean cu secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, a renunțat la cabinetul său de medic șef pentru ca secția condusă de dr. Pavel să primească mai mulți metri pătrați în vederea renovării. Totodată, am aflat că după renovare, medicii secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică ar urma să aibă un grup sanitar numai al lor, cu dușuri cu tot. Din ce reiese din proiect, secția ar urma să fie cea mai modernă secție din Spitalul Județean, îndeplinind toate standardele cerute de lege.

  Așadar, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și epidemiologul instituției, dr. Lenuța Varvari (n. red. – cea care a avizat proiectul și care în trecut a lucrat și pe proiecte din fonduri europene care au respectat toate standardele), demontează argumentat declarațiile doctorului Pavel.

  „Pentru a răspunde de calitatea unui act medical la standard europene, orice secție trebuie să respecte circuitele necesare conform Ordinului Ministrului Sănătății 914/2006, care reglementează acest aspect. În forma actuală, secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică și secția de Gastroenterologie nu respectă legislația în vigoare, existând un risc asupra pacienților, dar și a calității actului medical într-o unitate ce funcționează cu plan de conformare. În prezent, în secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, sectorul septic se află în partea din spate a secției având circuite intersectate. Toaletele sunt insuficiente având în vedere numărul de paturi, sala de tratament nu are o separare între bolavii septici și cei aseptici. Toate aceste aspecte de nerespectare a condițiilor se răsfrâng asupra pacienților și cadrelor medicale. Prin urmare, s-a propus un plan de îmbunătățire, reabilitare și optimizare a secției, cu respectarea circuitelor și a legislației în vigoare”, a explicat conducerea Spitalului Județean Arad pentru Special Arad.

  DSP – aviz favorabil

  Planul respectiv a fost avizat favorabil de către Direcția Pentru Sănătate Publică în luna noiembrie a anului 2016. Între timp, asupra planului s-a intervenit cu o modificare tehnică, fiind rearanjate paturile pentru grupa de vârstă 6 – 18 ani, deoarece în prima variantă propusă nu se putea face accesul pe ambele părți ale patului. Astfel, planul cu modificarea făcută a primit un nou aviz favorabil din partea DSP Arad în luna februarie a acestui an.

  „Menționăm, de asemenea, că unitatea sanitară trebuie să asigure circuite distincte între ambulatoriul de specialitate (policlinica) și spitalizarea de lungă durată din cadrul secțiilor. Aceste circuite nu au voie să se intersecteze pentru pacienții care vin pentru investigații în ambulatoriu și pacienții care sunt spitalizați. Acest lucru ar duce la creșterea infecțiilor asociate asistenței medicale și răspândirea germenilor. Având în vedere aceastea, s-a creat soluția optimă a unui compartiment de endoscopie-colonoscopie în cadrul ambulatoriului, facilitând accesul pacienților la aceste investigații fără ca circuitele de spital să se intersecteze”, se mai explică în poziția Spitalului Județean.

  Totodată, se menționează și faptul că secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică își va păstra numărul de paturi existente în prezent în structura sa, anume 30 de paturi. Singura modificare o constituie reorganizarea sectorului septic (infecțios), care nu va mai avea 10 paturi dintr-un total de 30, ci doar 6. „Acest lucru se datorează criteriilor epidemiologice de neintersectare a circuitelor și indicatorilor medicali”, mai spun cei de la Spital.

  Și dacă ne uităm atent la poziția doctorului Adrian Pavel, șeful secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, observăm că acuză în repetate rânduri faptul că se reduce numărul de paturi din sectorul septic și că este nevoie de minim 7-8 paturi pentru acel sector.

  Statistica îi dă peste „nas” doctorului șef de secție

  Așadar, domnului doctor Pavel nu îi ajung 6 paturi pe sectorul septic, deși pe parcursul întregului an 2016, din cei aproximativ 1.600 de pacienți, dintre care doar 50% au fost cazuri chirurgicale – având în vedere că discutăm despre o secție cu profil chirurgical, au fost raportate doar 5 infecții asociate asistenței medicale. Aceste statistici demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că motivele invocate de către șeful secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică nu stau „în picioare” și că vorbim totuși despre niște orgolii personale și nu de chestiuni de ordin medical.

  Citește și: Chirurgul șef de secție Adrian Pavel nu-și poate ține în frâu interesele între MedLife Genesys, Infomedica, Laser System și Spitalul Județean

  În același timp, în poziția Spitalului Județean Arad se mai explică faptul că „toate intervențiile conducerii spitalului asupra secțiilor au ca prim scop creșterea calității actului medical, îmbunătățirea condițiilor de diagnostic și tratament, confortul pacienților și scăderea infecțiilor asociate asistenței medicale”, adăugându-se și faptul că „orice discuție din spațiul public trebuie să aibă la bază, în primul rând, interesul pacientului și respectarea legislației în vigoare, iar avizarea soluțiilor se face de către instituțiile abilitate”.

  În consecință, revenim cu întrebarea: „Dacă motivele invocate de către doctorul Adrian Pavel sunt demontate de legislație și de indicatorii medicali, care sunt adevăratele motive pentru care medicul pune în pericol proiectul, alegând să îl desființeze într-un ziar local ?”

  Totodată, este de menționat că și Consiliul Județean Arad, instituția în subordinea căreia se află Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, susține proiectul „Cu drag pentru viitor”. Așa că, în continuare și în final redăm poziția acestora:

  „Consiliul Judeţean Arad susţine proiectul de reabilitare a Secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, proiect demarat în parteneriat de cadre medicale şi membri ai Asociaţiei Cetatea Voluntarilor.

  <Această campanie pentru reabilitarea uneia dintre cele mai importante secţii din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este un demers constructiv al societății civile. Am urmărit proiectul de la începutul lui, încurajez implicarea medicilor, asistenţilor, cât şi a membrilor Cetăţii Voluntarilor ori a altor organizații  non-guvernamentale în inițiative care contribuie la realizarea unor investiții necesare. Îi rog pe cei implicați să aibă un dialog corect, direct, și să continue colaborarea pentru îmbunătățirea condițiilor de spitalizare a copiilor. Consiliul Județean investește în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și este recunoscător tuturor celor care vin parteneri în această misiune grea, de aducere la parametri normali a sistemului medical arădean>, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.”

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. http://www.colmedarad.ro/files/organigrama/ccjmar_1.pdf

   http://www.colmedarad.ro/despre-noi/

   Consider că în momentul de față Colegiul Medicilor din Arad trebuie să intervină. Domnul Președinte Ududec are datoria să se autosesizeze și să intervină în „Cazul” dr.Pavel. Această anghilă alunecoasă, trebuie penalizat de CMA.
   Dovada că acesta a uitat ce datorii are este aici, negru pe alb. Dr. Pavel nu este un politician ales ce se poate ascunde în spatele unei „declarații politice”, turnând minciuni în spațiul public.

   Extras din „Datoria CMA”:

   Datoria noastra este:
   – de a apara demnitatea, onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicului în exercitarea profesiei
   – de a promova drepturile şi interesele medicului în toate sferele de activitate
   – de a asigura RESPECTAREA DE CĂTRE MEDIC A OBLIGAȚIILOR CE ÎI REVIN FAȚĂ DE PACIENT ȘI DE SĂNĂTATEA PUBLICĂ.
   – de a ridica gradul de pregatire profesionala a corpului medical
   – DE A SUSȚINE PRINCIPII DE ORDIN MORAL ȘI ORGANIZATORIC CARE SĂ DUCĂ LA PROTEJAREA OMULUI BOLNAV, ÎN SPIRITUL ETICII ȘI DEONTOLOGIEI MEDICALE MODERNE.

   Stimate domnule Președinte Ududec, este cazul să interveniți. Este inadmisibil ca dr. Pavel să saboteze și să șantajeze acest Proiect, doar fiindcă a „uitat” cine ar trebui să fie. Minciuna, este o minciună și nu are nimic în comun cu titlul de medic și deontologia acestei profesii.

   --10 voturi
   +1
   -1
  2. Ati devenit specialisti….”Așadar, domnului doctor Pavel nu îi ajung 6 paturi pe sectorul septic, deși pe parcursul întregului an 2016, din cei aproximativ 1.600 de pacienți, dintre care doar 50% au fost cazuri chirurgicale – având în vedere că discutăm despre o secție cu profil chirurgical, au fost raportate doar 5 infecții asociate asistenței medicale. Aceste statistici demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că motivele invocate de către șeful secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică nu stau „în picioare” și că vorbim totuși despre niște orgolii personale și nu de chestiuni de ordin medical.”
   Stiti ce inseamna caz septic? Insemna ca exista o infectie bacteriana care poate fi interna sau eterna. Si o banala apendicita poate da in scurt timp abces si peritonita. Aradul a ajuns pe culmile medicinei…. de acum jurnalistii pot prelua acordarea asistentei medicale si isi pot asuma responsabilitatea pentru cazurile de infectii nozocomiale…. ca asa au calculat ei si le-a iesit bine… Stimabililor ar trebui sa va rezumati strict la a prezenta lucrurile nu la a analiza chestiuni de specialitate care va depasesc competenta. In curand poate doriti sa mutati triajul din UPU la redactie ca dvs cunoasteti mai bine ce e septic si ce e aseptic!

   +11 voturi
   +1
   -1
   • Seba, noi nu suntem medici specialiști și nici nu pretindem că suntem!
    Ceea ce am scris noi și tu ai preluat în comentariu, este ceea ce am discutat cu cei din conducerea Spitalului Județean, respectiv cu doamna Varvari, epidemiologul spitalului.
    Apăi, doamne iartă-mă, dacă nici epidemiologul nu se pricepe la chestiuni legate de infecții și dacă nici statisticile nu sunt suficiente pentru a vorbi de la sine, atunci cine este îndreptățit?
    Noi chiar am prezentat situația, exact așa cum ne îndemni tu! Că ție nu îți convine ce am prezentat, asta e altă treabă.

    --3 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.