miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  PAB Romania a semnat contractul şi va realiza podul peste Mureş, respectiv traseul de transport public UTA-Ştefan cel Mare

  de Raluca Medeleanu | 17 ianuarie 2022, 12:33 PM | Administraţie | Topic special

  0

  Firma arădeană PAB Romania a câştigat licitația pentru realizarea proiectului care include construcția unui nou pod peste Mureş, ca o continuare a str. Andrei Şaguna. Valoarea totală câştigată este de circa 165 milioane lei, adică circa 33 milioane euro.

  Construirea noului pod peste Mureș face parte din proiectul ce prevede realizarea unui traseu de transport public pe axa zona UTA – strada Ștefan cel Mare, care a fost câștigat de Primăria Arad în anul 2018, fiind anunțat încă de atunci ca un important proiect pentru descongestionarea traficului și creșterea calității mediului, proiect care se ridica inițial în total la 49 milioane de euro (acum, în urma câştigării licitației de PAB Romania, circa 33 milioane de euro). Totuși, din totalul sumei, partea nerambursabilă, acoperită de Uniunea Europeană, este mult mai mică, mai exact 13,6 milioane de euro, diferența fiind necesar să fie acoperită din bugetul local. Fiind o sumă mult prea mare pentru banii disponibili în bugetul Aradului, municipalitatea a fost nevoită să apeleze la un împrumut bancar, pentru care încă se desfășoară anumite proceduri (licitația a fost câștigată în 2021 de banca Raiffeisen).

  pod peste mures prelungire saguna simulare 2

  Revenind însă la partea din sumă acoperită de banii europeni, mai există o condiție capitală pentru a îi obține. Anume ca proiectul să fie dus la bun sfârșit la termenul specificat în contractul de finanțare, anume în 31 decembrie 2023.

  Așadar, firma care a semnat astăzi, 17 ianuarie, contractul împreună cu Primăria Arad are la dispoziție maxim 2 ani pentru finalizarea lucrărilor. Rămâne de văzut dacă se va încadra în termen.

  PAB Romania va fi responsabilă atât cu construcția noului pod, stațiile de autobuz, stațiile de încărcare, cât şi cu realizarea noului drum care va continua traseul de pe strada Andrei Şaguna până către Calea Timişorii (va construi inclusiv un podeț peste Canalul Țiganca, intersecții, sens giratoriu etc.).

  Optimişti că vor termina înainte de termen

  Sandu Ion, patronul firmei înființată în urmă cu aproximativ 20 de ani, a vorbit astăzi despre proiectele pe care le-a făcut deja PAB: pasajul Domneşti (centura Bucureşti), pasarele peste linii ferate ş.a.

  „Dorim să facem lucruri de calitate cu cât mai puțin deranj pentru locuitorii oraşului şi să reuşim să terminăm într-un timp mai scurt decât cel prevăzut, ținând cont de potențialul nostru”, a spus Sandu Ion despre proictul proaspăt câștigat la Arad.

  Pentru a începe lucrările, mai este nevoie să se obțină anumite avize de la Apele Române ori de la Poliție, pentru că vor fi inclusiv obstrucționate anumite străzi în anumite zone. Astfel că lucrările propriu-zise sunt estimate să înceapă în luna iunie.

   

  Citește și: Cum va arăta exact noul pod peste Mureș? Angajații Primăriei ne-au arătat proiectul tehnic și ne-au spus când ar urma să înceapă licitația pentru ca apoi să înceapă lucrările – Special Arad 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.