vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Încă o reabilitare termică de mântuială! Lucrări întârziate și tavane îmbibate cu apă în blocul A33 de pe Stupilor

    de Raluca Medeleanu | 12 decembrie 2022, 4:50 PM | Reportaj | Telefonul cititorului

    7

    Reabilitarea termică a blocului A33, de pe strada Stupilor, a început în 18 septembrie 2020, iar constructorul TOMA SEB CONSTRUCT SRL, din Sebiș, avea termen de finalizare a lucrărilor data de 17 septembrie 2021, însă din cauza întârzierilor și a problemelor apărute pe parcurs, Primăria a prelungit termenul pe septembrie 2022, iar acum, pe anul viitor.

    Problemele apărute seamănă izbitor de mult cu cele de la un alt bloc aflat în același program de reabilitare demarat de municipalitate, anume blocul 26-38 de pe Bulevardul Revoluției unde s-au acumulat, de asemenea, mari întârzieri și au apărut probleme cu infiltrarea apei în tavane, însă în acel caz s-a ajuns inclusiv la rezilierea contractului (cu firma Fildo Starcons SRL din Galșa).

    • Citește și: Se dau jos schelele fără ca lucrările de pe Revoluției 26-38 să fie finalizate. Ce spune constructorul despre rezilierea contractului – Special Arad · ultimele știri din Arad

    Cele două firme chiar au, de fapt, ceva în comun. Sunt singurele care au câștigat licitația pentru cele 9 blocuri aflate în lista cererilor nr.1 pentru reabilitarea pe fonduri europene (Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1), în urma contractului semnat de Primăria Arad și ADR Vest în aprilie 2019. Șantierele au fost împărțite pe loturi, astfel că Fildo Starcons a primit lotul 1 și 2 (care conține 5 blocuri, cu lucrări care valoarează în total aproape 5 milioane de lei, fără TVA), iar Toma Seb Construct a primit lotul 3 (care conține 4 blocuri, cu lucrări care valorează în total cca. 3 milioane de lei, fără TVA).

    • Citește și: Două firme, din Galșa și Sebiș, au câștigat licitația de aproape 2 milioane de euro pentru reabilitarea termică a unor blocuri din Arad – Special Arad · ultimele știri din Arad

    Stau în casă cu ligheanele

    Revenind la blocul A33 de pe Stupilor, investiția a fost calculată la 759.483,97 lei (fără TVA), din care – așa cum impune proiectul – Primăria va acoperi 15% din valoarea totală, proprietarii 25%, iar restul este asigurat din fondurile europene.

    Locatarii nu sunt însă mulțumiți de cum evoluează șantierul, astfel că au depus o sesizare la Primăria Arad, la începutul acestui an, prin care se plângeau de infiltrații. Direcția Tehnică din Primăria Arad le-a răspuns, tot în ianuarie 2022, că au fost identificate probleme la nivelul planșeului de peste balcon, dar că acestea vor fi remediate „atunci când condițiile climatice o vor permite”. Problema însă nu a fost rezolvată, iar locatarii de la ultimul etaj au continuat să se confrunte cu aceleași probleme, chiar și în aceste zile.

    „Din păcate, un proiect de anvergură și generos, dar pus în aplicare în mod dezatruos (…) Există deja o întârziere de peste un an față de termenul stabilit inițial pentru finalizare, iar lucrările deja executate sunt de proastă calitate. La sfârșitul săptămânii trecute locatarii s-au trezit pentru a treia oară cu tavenele apartamentelor îmbibate cu apă”, a spus o locatară din blocul menționat.

    „Mai bine să renunțe la aceasta bătaie de joc numită reabilitare termică. Au trecut doi ani și lucrarea e gata mai puțin de jumătate și aia așa de prost, încât ne plouă în apartamente. A fost mai bine fără ei. Păi, ce să zică UE care a dat atâția bani și i se cer termene peste termene de amânări?”, a spus una dintre locatarele cărora le-a plouat în apartament.

    Constructorul susține că problema se rezolvă „chiar mâine”, iar lucrările ajung la final „cam în trei luni”

    Firma Toma Seb Construct ne-a informat că întârzierile au fost cauzate deoarece în proiect nu au fost prevăzute balcoanele pentru tâmplărie. „Ne-a trebuit o notă suplimentară de la proiectanță, acum se lucrează la acte și vom putea merge mai departe. Lucrările le vom finaliza cam în maxim 3 luni de zile, dar va depinde de vreme. Ne-a încurcat mult și un tâmplar cu care a trebuit să reziliem contractul și am luat acum o firmă serioasă de tâmplărie”, ne-a spus domnul Toma.

    Întrebat fiind despre problema infiltrațiilor de apă, acesta susține că a survenit de la „tabla coaptă de la mizeria de la porumbei”, dar că muncitorii înlocuiau chiar în momentele în care purtam discuția acea tablă, punând panouri „sandwich” de acoperiș izolate.

    „Până mâine se rezolvă, echipa mea lucrează acolo de la 9 la 1 jumate… De mâine nu o să mai fie probleme”, ne-a explicat acesta, ținând să menționeze și că în cazul uneia dintre locatarele de la etajul 4, după ce au avut loc infiltrațiile de apă, i-a zugrăvit pe cheltuiala lui, iar că altă vecină „se plânge de mucegai, dar îl are de ani de zile. Dacă trebuie, o să-i zugrăvesc și ei… Ce probleme apar din cauza mea, îmi retușez problemele și oricând m-au sunat, la orice oră, am răspuns”, a mai spus acesta.

    „Nu ies nici cu banii la materiale”

    Pe considerentul că o altă mare problemă cu care s-a confruntat cealaltă firmă, la șantierul de pe Revoluției 26-38, a fost că materialele de construcție s-au scumpit tot mai mult pe parcursul lucrărilor, față de prețul stabilit în contract, am dorit să aflăm dacă și în cazul acesta se resimte aceeași problemă, iar acest lucru ne-a fost confirmat. „Nu reușim să ne încadrăm în buget, dar dacă am făcut un contract, trebuie să îl fac. Clar că sunt în pierdere… cu tot cu manoperă nu ies nici cu banii la materiale. Foarte greu le duc la sfârșit, dar le duc la sfârșit”, ne-a mai spus constructorul.

    O altă tură de blocuri a fost inclusă pentru reabilitare termică

    Deși nu a reușit să găsească metode eficiente pentru a se asigura că astfel de situații vor fi evitate pe viitor, Primăria a depus în continuare cereri de finanțare europeană pentru reabilitarea altor blocuri din municipiu. Chiar astăzi, a anunțat că a câștigat alte două proiecte pe fonduri europene, de această dată pe componenta C5 – Valul Renovării, prin Programul Național de Redresare și Reziliență și că un total de alte 10 blocuri au fost incluse pentru reabilitare termică, valoarea totală a celor două proiecte depășind 5,6 milioane de euro.

     

    • Citește și: Alte 10 blocuri din Arad vor beneficia de reabilitare termică. Primăria Arad: „Pregătim documentele în vederea semnării contractelor de finanțare” – Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

        • Nu vă dau dreptate. Este un proiect pe fonduri europene. Doar că locatarii au acest avantaj prin proiect să plătească mai puțin, nu înseamnă că și calitatea lucrărilor trebuie să fie derizorie. Indiferent cine achită suma totală, rezultatul trebuie să fie corespunzător, de calitate. Ca să nu mai vorbim că prețurile sunt atât de mari calculate, încât suma pe care o reprezintă acel 25% în unele cazuri din proiect se poate întâmpla să fie mai mare decât dacă ar fi achitat integral ei în cazul în care ar fi optat pentru reabilitare termică pe cont propriu. Din păcate, ni s-a demonstrat că e un proiect care nu se implementează corect…

          +4 voturi
          +1
          -1
          • Aș dori sa vă aduc la cunoștință niște chestiuni pe care ori nu le știți sau le ignorați.
            Vi se pare corectă discriminarea intre aceiasi platitori de taxe ai unui oraș in care cei care locuiesc in blocuri vechi li se anvelopează proprietățile aproape moka, iar celor din case istorice li se mărește impozitul până la 500%!? De ce eu am obligația sa-i pmatesc ăluia anvelooarea apartamentului!?
            Da’ sunt mult mai multe chestiuni care nu sunt abordate nici măcar de așa zisa presă ,,independentă” din Arad.
            Cum aș putea lua legătura?

            0 voturi
            +1
            -1
          • Omul are dreptate. Sunt bani publici.
            PMA in loc sa-si bata joc de fondurile astea ar trebui doar sa garanteze credite si eventual sa subventioneze dobanzile sau comisioanele. Asa ar ajunge banii pentru de 10 ori numarul de imobile. Contractele de lucrari s-ar semna intre beneficiari (proprietari) si prestator. Nu are ce cauta PMA sa le faca la unii gratis (gratis facut de PMA va fi la final enorm de scump) si pe altii sa-i suprataxeze.
            Care a fost sprijinul dat de PMA la intocmirea documentatiilor? Zero. Si n-ar fi costat bani.
            Nu, consider ca la mijloc sunt altele care au contat:
            1. isi fac politrucii imagine si campanie pe bani publici (vezi articolul cu premierea celor care si-au renovat imobilele din centru)
            2. ung mecanismul furtului, a comisionarii, a parandaratului.
            3. niste papagali de prim PMA incaseaza bani pe managementul proiectului – ditamai palma la un rahat.
            4. costurile pentru lucrare sunt convins ca sunt asa de mari ca depasesc pretul de piata al apartamantelor.

            +2 voturi
            +1
            -1
          • Locuiesc intr-un imbil in care trei apartamente si pivnita de peste 350 mp, este a primăriei, și care a refuzat orice implicare cand locatarii au pierdut timpul pe holurile primariei in urma cu trei ani de zile.
            Faceți parte din aceiadi presă obedientă care prezintă doar punctul de vedere al primariei fara sa faceti o anchetă pe teren ca să prezentați si realitățile de care se lovesc cei care locuiesc in imobilele vechi. Ca sunteti deja influențați, se vede din marota cu ,,fondurile europene care interzic…”, ca ziarist, a-ti cautat la sursă sa vedeți ce-i cu această discriminare? Sau repetați papagalicește ce preluați de la politicieni? Vă intreb pt. că U.E. se laudă in principiu că se opune oricărei forme de discriminare.

            +1 voturi
            +1
            -1

    Scrie un comentariu

    8 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.