joi, 21 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Termene depășite, lucrări nefinalizate, infiltrații și multă revoltă pe Bulevardul Revoluției 26-38: „Următorul pas va fi să facem un protest”

  Bulevardul Revoluției a ajuns de multe ori să atragă atenția pentru lucrările de proastă calitate sau pentru cele care nu se mai termină. Asta se întâmplă în prezent la blocul nr. 26-38, poate cel mai mare bloc din Arad care se află în programul de reabilitare termică al Primăriei. Cu toate că nici până acum nu a fost liniște printre locatari, acum, aceștia n-au mai suportat bătaia de joc la care simt că sunt supuși. Lucrările trebuiau finalizate în martie 2022, iar astăzi, 19 mai 2022, conform declarațiilor date de viceprimarul Lazăr Faur, acestea au ajuns să fie gata doar în proporție de aproximativ 50%. Chiar de aceea, pentru că sunt doar 3-4 oameni pe șantier care teoretic ar trebui să pună la punct blocul, locatarii au simțit că este nevoie să ia, în final, atitudine. Încurajați de viceprimarul Faur și de deputatul Sergiu Bîlcea, ei s-au adunat astăzi în curtea imobilului pentru a discuta toate problemele pe care le-au constatat până în prezent.

  Suntem la un bloc cu 146 de apartamente unde facem o reabilitare a fațadelor, a acoperișului, înlocuirea tâmplăriilor și altele. Este o lucrare în valoare de 3,5 milioane de lei care a început în octombrie 2020 și trebuia finalizată, cu toate prelungirile de rigoare, în martie 2022. Din punctul meu de vedere. consider că acest șantier este cel mai problematic din cele 20 pe care le avem în municipiu în acest moment, pentru că pur și simplu constructorul nu reușește să se mobilizeze. Astăzi sunt mai mulți muncitori pentru că am venit noi, până ieri s-a lucrat cu patru muncitori. Sunt total nemulțumit. Suntem în perioada de finalizare și avem realizat abia jumătate din lucrare. Mă mir cum ne mai rabdă oamenii aceștia care înainte de Crăciun erau cu balcoanele deschise și abia am reușit să rezolvăm această situație, constatând ulterior că geamurile sunt neconforme. Au măsurat o dată, de două ori și încă n-a reușit meșterul să găsească dimensiunea corectă, motiv pentru care multe geamuri sunt pe hol. Primul pas a fost să facem o conferință de presă la fața locului, următorul va fi să facem un protest la firma care se ocupă de lucrări pentru că rezilierea contractului înseamnă să pierdem un an de zile. Mă aștept la o altă formă de mobilizare a celor care lucrează la acest bloc. Aici a avut loc și o regenerare urbană și acum, în urma săpăturilor, copacii au jumătate de rădăcină tăiată”, spune viceprimarul Aradului, Lazăr Faur.

  „Aș fi vrut ca fie rondul de seară, fie rondul de zi să fie făcut și aici pentru că e important să vedem lucrurile adevărate din Arad și să vedem cum merg lucrurile care țin de cetățeni. Suntem la lucrare complicată în centrul Aradului și întotdeauna e bine să ne asumăm acest lucru. Îmi doresc pentru Arad ca, în viitor, una dintre cele mai importante artere, centrul orașului, să intre la reabilitare pentru că asta ne-am propus în 2020. Ce se va întâmpla acolo dacă nu reușim să finalizăm o lucrare de puțin peste 3 milioane de lei? Noi doi am venit astăzi aici, suntem în contact cu dumneavoastră, dar trebuie și o rezolvare pentru cei ce și-au asumat să fie în fruntea orașului”, le-a spus Sergiu Bîlcea locatarilor.

  Infiltrații de apă pe lângă candelabru și geamuri schimbate de patru ori 

  Cei mai mulți s-au plâns de faptul că apa de ploaie care le-a ajuns rapid în casă le-a distrus pereții, însă lista problemelor continuă. Aparent, o doamnă care se ocupă cu măsurătoarea geamurilor ce se montează la balcoanele locatarilor a reușit să trimită mărimile greșite de nu mai puțin de patru ori până în prezent și multe geamuri au ajuns să fie depozitate pe coridoarele blocului, în casa scării, pentru că ele nu se potrivesc niciunde. Mai mult, pe lângă asta, locatarii au depus plângeri și așteaptă de cel puțin două luni să fie despăgubiți pentru pierderile pe care le-au avut din cauza apei care le-a ajuns în apartamente, unora chiar și pe lângă candelabrele montate în casă.

  geamuri

  „Eu consider că firma de termopane este cea mai vinovată. Doamna Roxana a venit o dată, a măsurat, a făcut schițe și i-am explicat că toate geamurile care se deschid aș vrea să fie și rabatabile. Mi-a trimis geamurile și la un balcon de 1 metru lățime mi-a trimis patru geamuri de 1,25m. O sun și mi-a trimis altele. Din nou nu au fost bune. De fiecare dată a venit, a măsurat și a făcut schiță. Este incompetentă și nu știu ce caută acolo dacă de trei ori mi-a schimbat balconul. Nu putem merge pe coridoare din cauza geamurilor puse acolo”, se plânge o locatară.

  Cât despre apartamentele inundate din cauza lucrărilor de proastă calitate, constructorul Filip Dorel vine cu explicații: „Toți locatarii care au avut probleme cu infiltrațiile au deschis dosare și fondul de garantare va trebui să facă plata pentru toată polița. Oamenii trebuiau să primească deja banii. Dosarele au fost aprobate de două-trei luni, însă există o întârziere din cauză că sunt multe plăți de făcut”. Iar despre infiltrațiile apărute după ce dosarele au fost depuse, tot acesta a spus că „Se rezolvă”. 

  Constructorul se gândește să renunțe la lucrare

  Filip Dorel, reprezentantul firmei Fildo Starcons SRL se gândește, la finalul zilei, să renunțe la lucrări din cauza acestor nemulțumiri. Se pare că acesta consideră că prețurile crescute ale materialelor de construcție l-au făcut să rămână în urmă cu lucrările și își dorește să se retragă. Cu toate acestea, în cazul în care nu o va face, el a pus termen de finalizare a construcțiilor luna august a acestui an.

  „Dacă mă voi hotărî să continui lucrarea, în cazul în care nu voi cere o reziliere de contract pentru care voi suporta consecințele, estimez că voi termina lucrarea pe la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Repet, asta în cazul mă voi hotărî să termin lucrarea și să îmi continui pierdere enormă pe care deja o am. Sunt într-o mare dilemă. În momentul de față, pentru o situație pe care trebuie să o depun la Primăria Arad eu pierd 50.000 de lei”.

  Întrebat de Lazăr Faur dacă situația era aceeași și în cazul în care firma se apuca de lucrări la timp, nu cu câteva luni mai târziu, acesta a susținut că tot aici se ajungea: „Eram în aceeași situație. A fost o perioadă de 4 luni în care nu am lucrat, nu un an cum se spune. Am luat avans de la Primărie 2,16 milioane de lei, dar cu avansul acesta eu trebuia să termin două loturi? Mă gândesc să reziliez contractul din cauza prețurilor materialelor. În momentul de față pierd 1,2 milioane de lei”.

  Cum spuneam, în curtea blocului s-au săpat șanțuri adânci care au fost lăsate așa pentru o perioadă de aproximativ o lună. Tot aici vorbim despre acele rădăcini tăiate care ar putea rapid să devină un pericol.

  sant revolutiei

  Se pare că și în cazul acesta banii au fost problema, abia ieri fiind semnat un ordin de ministru pentru finanțarea lucrărilor. Astfel, dacă ritmul nu a fost unul alert până acum, având fonduri, cel care se ocupă de acele șanțuri promite că ele vor fi acoperite până în luna septembrie. Vorbim, desigur, despre lucrări la rețeaua de termoficare, iar dacă lucrările se amână prea mult, odată cu frigul, locatarii nu vor avea căldură.

  „Noi am început să lucrăm într-un ritm mai lent (notă red. până în momentul în care au început să apară banii pentru finanțare). Acum, după ce am auzit că va exista finanțare, ne axăm foarte tare pe proiect și estimăm că vom finaliza până în septembrie”. 

  Să nu uităm de proprietarii de magazine… 

  Încă de la început a fost problemă cu fațada blocului. Pe Bulevardul Revoluției, la parterul acestui bloc, mai multe magazine și-au desfășurat activitatea plătind chirii defel ieftine. Din nefericire, unele dintre ele au fost nevoite să își pună lacătul pe ușă și să se mute sau să închidă definitiv afacerea din cauză că nu mai erau vizibile. Desigur, nici pandemia nu le-a fost de ajutor, însă în momentul în care s-au montat schelele mulți au ajuns cu cifra de afaceri extrem de scăzută. Cu toate că problema lor este una cunoscută încă de la început, acestora nu li se dau prea multe explicații și nici o mână de ajutor prea mare.

  WhatsApp Image 2021 06 08 at 19.00.10 1024x768

  „Noi plătim impozite și în schimb ne-a scăzut cifra de afaceri. Vreți să vă spunem cu cât ne-a scăzut de când ați pus schelele? Sau de când s-a depășit termenul? Trei spații s-au închis de când sunt lucrările. Suntem la jumătatea lucrărilor, problema noastră este că poate se mai închid și altele, se mai inundă câteva apartamente. Noi am tot întrebat când sunt gata lucrările”, se plânge proprietara unui magazin.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Greierele lui Pinnochio

   Ca situatia de acolo e de neacceptat, e clar. Dar sa-l vezi pe Bilcea bagandu-se in seama pe subiectul asta si incercand sa-si faca iar o campanie inutila, ajutat de altfel de Faur, care ar trebui sa fie tras la raspundere ca reprezentant al primariei, asta depaseste orice nivel de tupeu. Lucru care nu te mira la niciunul dintre ei…

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.