marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    O nouă premieră la teatru, de Centenar: „Ne știm de 100 de ani” – cu arădeni, reșițeni, vâlceni și nemțeni

    de Special Arad | 16 octombrie 2018, 5:13 PM | Cultură

    0

    Arădenii vor avea ocazia să vadă pe 1 noiembrie, în premieră, spectacolul „Ne știm de 100 de ani”, în regia lui Ștefan Iordănescu, bazat pe un text de Vlad Tăușance și având în distribuție actori din patru teatre și patru regiuni istorice. Coproducția este gândită să reconecteze publicul cu istoria sa națională la nivel individual și afectiv și să racordeze artele spectacolului din România la teatrul european de factură neconvențională.

    Producția și turneul sunt rezultatul unei colaborări fără precedent între patru teatre din patru regiuni istorice: Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, Teatrul de Vest Reșița, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, împreună cu Asociația Ataraxia din Râmnicu Vâlcea. Proiectul este co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Administrația Fondului Cultural Național și Asociația Culturală Ataraxia Râmnicu Vâlcea.

    Premiera spectacolului la Arad va avea loc pe scena mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, pe data de 1 noiembrie, de la ora 19. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

    „Premisa noastră de lucru se construiește în jurul ideii că Unirea este mai mult decât un fapt istoric sau un moment festiv, mai mult decât confirmarea unei hărți și a unui teritoriu. Noi vedem Unirea ca pe un proces organic la care participăm fiecare în continuare, un exercițiu de 100 de ani de negociere a identităților personale și locale, o permanentă punere în context a vulnerabilităților și așteptărilor noastre, a deziluziilor și victoriilor individuale și societale”, spun producătorii.

    Din distribuție fac parte Lucreția Mandric și Daniel Beșleagă de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Andrei Cătălin și Andrei Brădean de la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, Ana Maria Cizler și Camelia Ghinea de la Teatrul de Vest din Reșița, Iulia Dinu și Sorin Calotă de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

    Echipa artistică:
    Regia: Ștefan Iordănescu
    Text: Vlad Tăușance
    Scenografia: Dorotheea Iordănescu
    Coregrafia: Lorette Enache
    Muzica: Ildiko Fogarassy
    Light design: Lucian Moga
    Video design: Cristian Ienciu
    Asistență dramaturgie: Vera Ion

    Despre regizorul Ștefan Iordănescu

    În cei peste 30 de ani de carieră, Ștefan Iordănescu a cucerit aprecierea publicului și a specialiștilor în calitate de regizor sau director la Teatrul Național București, Teatrul Național Timișoara, Teatrul de Stat din Arad, Teatrul Mic București, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Național Târgu-Mureș, Teatrul Național Craiova, Teatrul Bulandra București. Crescut și format într-o familie de artiști, a susținut mereu activ comunitatea creativă națională și regională prin colaborări transfrontaliere, festivaluri de teatru sau turnee internaționale. Este absolvent al I.A.T.C. „I. L. Caragiale” București, secția regie teatru și film, promoția 1985.

    Despre autorul Vlad Tăușance

    Format ca jurnalist și om de comunicare, este activ ca moderator, trainer și consultant în strategie.
    A debutat în 2012 cu volumul de poezii Legende Urbane apărut la editura Herg Benet, urmat de Saga – bilete la clasa de mijloc, în 2014. 33 de grade, prima sa piesă de teatru, finalistă în concursul Dramacum, a fost pusă în scenă de Ștefan Iordănescu în 2003.
    Este implicat în proiecte civice și de activism, incluzând cultura alternativă, dar și programe de sprijin pentru organizațiile neguvernamentale.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.