miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  O nouă grevă la Astra Rail! Muncitorii au ieșit în stradă, din nou, din cauza salariilor mult prea mici

  de Andreea Daniela B. | 28 mai 2021, 2:58 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  Muncitorii companiei arădene Greenbrier /Astra Rail Industries se află din nou în grevă. Aceștia încearcă să își exprime nemulțumirea față de salariile pe care le consideră mult prea mici în comparație cu munca depusă. Ei au mai participat la o grevă în luna mai a anului 2019, asta după ce prima tură de negocieri privind salariile a eșuat, iar muncitorii au anunțat pe atunci că vor menține greva până când rezultatul va fi în favoarea lor. La acea vreme li se părea strigător la cer ca salariul să fie de 1400-1500 lei pe lună.

  Chiar dacă pentru o perioadă a fost liniște, se pare că astăzi se află din nou în stradă cu aceeași nemulțumire care durează de ani de zile. Știind despre ce este vorba, reprezentanții Astra Rail din Drobeta-Turnu Severin și Caracal au venit cu precizări.

  FB IMG 1622205728487

  Foto: Marius Scortea

  În urma situației generate de greva ilegală a angajaților Astra Rail din Drobeta – Turnu Severin și Caracal, vă rugăm să luați în considerare poziția oficială a companiei, pentru o bună informare a opiniei publice: Compania își manifestă îngrijorarea cu privire la greva ilegală organizată începând de săptămâna trecută, care periclitează operațiunile companiei în România și, mai ales, are un impact negativ asupra angajaților noștri. Înțelegem faptul că angajații sunt nemulțumiți de lipsa creșterilor salariale și ne manifestăm sprijinul în raport cu această nevoie a lor. Menționăm că ne-am dorit ca salariile să crească încă de anul trecut, dar acest lucru a fost împiedicat de disputele existente între sindicatele rivale.
  În luna februarie 2020, am început procesul oficial de negociere pentru un nou Contract Colectiv de Muncă cu partenerii noștri. Din păcate, am fost nevoiți să abandonăm aceste negocieri atunci când un nou sindicat a început acțiuni în justiție împotriva sindicatelor existente, cu privire la drepturile de reprezentare în companie. În urma consultărilor cu avocații noștri, am fost notificați că nu este posibilă negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe durata acestui proces.
  De peste un an așteptăm ca aceste procese să fie soluționate, dar au urmat mai multe procese între sindicate și încă nu se prefigurează o rezolvare. Pentru deblocarea situației și creșterea salariilor, compania a început procesul de alegere a unui comitet reprezentativ al angajaților, astfel încât să putem începe negocierile. Acest proces ar fi putut evita disputele sindicale, permițându-ne să agreăm un nou Contract Colectiv de Muncă care să includă și creșteri salariale.
  Din păcate, se pare că unele părți, care, probabil, s-au simțit amenințate de acest proces, au instigat la organizarea unor greve ilegale la două dintre fabricile noastre. În ultima săptămână am văzut campanii intense de recrutare pentru constituirea unor noi sindicate în aceste fabrici. Dorim să subliniem că partenerii noștri tradiționali de sindicat nu susțin această acțiune de grevă ilegală și dorim să le mulțumim pentru acest lucru.
  Înțelegem faptul că angajații merită creșteri salariale și au nevoie de acestea și vrem să ajungem la un nou acord în acest sens cât mai repede posibil. Săptămâna trecută compania a înaintat o ofertă generoasă pentru a plăti salariile angajaților pe durata grevei, cu condiția reluării activității și am oferit, de asemenea, un bonus rapid de productivitate pe durata negocierii unui nou Contract Colectiv.
  Din păcate, această ofertă nu a fost luată în considerare, iar compania nu a mai avut altă opțiune decât să înainteze o acțiune în instanță pentru a declara greva ca fiind ilegală și să se îndrepte asupra organizatorilor pentru a primi despăgubiri.
  Facem apel, și pe această cale, la toate sindicatele pentru a pune capăt disputelor juridice și bătăliilor privitoare la calitatea lor de membri sindicali și să se concentreze, în schimb, asupra intereselor angajaților.
  În acest moment, compania și angajații așteaptă de peste un an majorarea salariilor printr-un nou Contract Colectiv de Muncă și este timpul să punem capăt acestui comportament distructiv”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. la CTP-u e mai grav….Pe mine ma deranjeaza la Caius Iacob in statia de tramvai plecare spre Podgoria cum bordurile unde parcheaza masinile la limita,IN marca tramvaielor(mai ales Imperio-mai late k vechiturile),sunt daramate de soferii incompetenti,inconstienti,nepasatori de calatorii din tramvaie,parcheaza in bordura,le darama(doar sa parcheze),nu conteaza k NU au loc tramvaiele.Rusine si iar rusine….bagati-le in imperio cretinoidelor(in special muie-ri) inconstiente si cakare au luat permisul pe bani si alea-alea(fund-kurr-titze)..saru-mana,mersi frumos k sta tramvalaiul aiurea.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.