„O mare provocare pentru mine, ca primar, e modalitatea prin care să-i facem pe tineri să rămână aici, într-un Arad viu, lângă părinți, să nu plece” – interviu cu Mihai Fifor, candidat PSLC (P)

  de | 24 septembrie 2020, 12:45 PM | Politikos

  0

  Președintele PSD Arad, senatorul Mihai Fifor, candidează pentru poziția de primar al Aradului din partea Platformei Social-Liberal Creștină. În pragul alegerilor acesta a stat de vorbă cu noi pentru a doua oară și ne-a împărtășit câteva gânduri despre ce și cum a fost campania electorală și ce urmează să se întâmple în politica din Arad din punctul de vedere al candidatului Fifor, dar și al partidului pe care îl conduce.

   De multe ori ai sentimentul că este un oraș care pare mai degrabă părăsit, nu unul viu, dinamic, puternic
  – Cum descrieți campania electorală care se încheie astăzi?
  – A fost o campanie ușor atipică. Pandemia a făcut ca lucrurile să nu stea ca într-o situație normală, mă refer la faptul că simți cum oamenii sunt ușor schimbați și agenda cetățeanului nu pare să mai fie agenda politică. Omul nu mai este atât de preocupat de această dezbatere politică, el este mai degrabă preocupat de modul în care își poate asigura sănătatea, modul în care se poate simți în siguranță. Oamenii sunt destul de speriați și destul de preocupați de ce se întâmplă în momentul de față, tocmai de aceea accentul din această campanie cade foarte mult pe sistemul de sănătate, pe măsurile pe care administrația locală le va lua în perioada următoare și pe garantarea, din partea omului politic, a faptului că are în agenda o gândire foarte serioasă în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului de sănătate din Arad. Noi avem acest punct ca prioritate în programul nostru și am putut avea discuție foarte bună cu arădenii, legată de modul în care vrem să reașezăm sistemul sanitar din municipiu. Avem Spitalul Municipal în proiect și cartierul medicilor -care este un proiect ceva mai complex, care prevede reședințe pentru medici și o absorbție a absolvenților de la Universitatea „Vasile Goldiș” în spitalul acesta cel nou. Este o investiție perfect realizabilă.
  Oamenii se uită neîncrezători atunci când propui astfel de proiecte integrate, complexe. Probabil că nivelul de așteptare de la Arad s-a diminuat foarte mult în ultimii 16 ani, tocmai din cauza ofertei de proastă calitate și a lucrărilor de proastă calitate. Constați că omul a început să gândească „mic”. Oamenii nu mai au curajul să gândească proiecte mari, să le vizualizeze și să devină parte din ele. Acest lucru se simte impregnat în publicul din Arad și este un lucru pe care va trebui să îl corectăm și să aducem din nou Aradul acolo unde îi este locul. Aradul trebuie să gândească „mare” și să gândească proiecte serioase de dezvoltare. Arădenii trebuie să înceapă din nou să creadă că în orașul acesta lucrurile se pot mișca.
  Oamenii sunt extrem de neîncrezători și poate blazați. Ei simt că nu mai au de ce să creadă, n-au de ce să viseze. Orașul este gri și în rândul lor există o spaimă, o simți. Dacă anul trecut aveai sentimentul că oamenii sunt foarte porniți pe tot ceea ce înseamnă PSD și pe tot ce se întâmpla la București, anul acesta este doar o teamă. Le este frică să vorbească, să-și exprime public opinia politică, să se asocieze cu tine, omul politic. Chiar dacă simpatizează cu tine, chiar dacă merge la vot, omul se ferește să facă poze cu tine și asta spune multe despre o politică a fricii pe care Falcă și echipa sa au făcut-o în Arad vreme de 16 ani. Sunt oameni care ne spun clar că vin cu noi, dar ne roagă să nu apară în poze pentru că le facem necazuri. Sunt oameni care ne spun că le sunt urmărite like-urile, că sunt sunați. Puteți să credeți sau nu, Falcă dă telefoane la lume acasă. De unde are numerele de telefon? Cum ajunge la oamenii aceștia? Îi vânează pe oameni pe facebook și se ceartă cu postacii. Vă vine să credeți?
  – Ați vorbit până acum despre părțile negative ale campaniei, care ar fi partea pozitivă a acestei campanii?

  – Partea pozitivă a fost că am putut totuși să reluăm intens contactul cu cetățenii Aradului, acesta ar fi un punct câștigat pentru că omul politic are o meteahnă,  după ce trece valul de alegeri are tendința să se întoarcă în bula sa și să trăiască acolo crezând că le știe pe toate. Este o greșeală frecventă pe care poate chiar și eu am făcut-o și așa pierzi contactul cu alegătorul tău, cu cetățeanul și nu mai reușești să te conectezi la agenda lui, nu mai cunoști prioritățile lui. Așa ajungi să îți creezi tu, ca om politic, priorități care constați mai apoi că nu au nicio legătură cu cetățeanul și îți dai seama de acest lucru abia când vine un nou ciclu de alegeri când omul te sancționează pentru că n-ai mai reușit să fii alături de el. Am bătut Aradul stradă cu stradă, bloc cu bloc, în piețe de mai multe ori, sunt oameni care se bucură că ne văd. Sunt oameni care au nevoie de speranță și încurajare. Sunt foarte mulți tineri, surprinzător, care își caută o direcție, care vor să audă că au un viitor în Arad și vor ca cineva să le spună „Nu plecați! Faceți-vă studiile, dar rămâneți în Arad pentru că vi se poate oferi o altă șansă!”. În vremea copilăriei mele Aradul era un oraș viu care pulsa de viață și care avea o ofertă pentru toată regiunea. De multe ori oamenii veneau la Arad, nu la Timișoara, de Oradea nici nu mai poate fi vorba. Acum arădeanul și-a făcut un orizont de așteptare în realizările de la Oradea, ceea ce mi se pare un pic cam mult. Arădeanul trebuie să aibă speranță la el acasă și să-și facă planurile la el acasă.

  Se vor „omorî” pentru puterea din PNL!
  – Președintele Cionca spunea într-o postare pe facebook că a fost o campanie mizerabilă și murdară. Dumneavoastră ce ziceți?
  -Nu vreau să fac un atac asupra președintelui Cionca, dar campania nu a fost una murdară. Eu știu că pe oamenii aceștia îi deranjează să spui adevărul, ei nefiind obișnuiți ca în Arad să se spună adevărul sau să se pună degetul pe rană de către cealaltă tabără politică. De când a început pandemia, undeva după 9 martie, noi am punctat masiv vizavi de erorile făcute de Iustin Cionca, Falcă, Bibarț și administrația PNL. Acestea s-au tradus prin 78 de morți la Arad și peste 126 de cadrele medicale îmbolnăvite în lunile de pandemie, politici care au făcut ca Aradul să se situeze nemeritat pe locul al doilea după Suceava, în numărul de îmbolnăviri și în situația dezastruasă din sistemul medical, toate acestea poartă semnătura domnului Cionca de care vorbiți. Un domn Cionca pe care nu pot să-l așez decât în echipa aceasta a lui Falcă și să îl fac responsabil în egală măsură și pe el și pe Bibarț și pe Falcă de tot ce s-a întâmplat în lunile acestea teribile pentru Arad. Nu este campanie murdară dacă întrebi unde au dispărut milioanele de euro pe care le-au alocat din bugetul Consiliului Județean pentru spital, unde s-au dus milioanele de euro care s-au strâns din donațiile făcute de arădenii de bună credință. Noi ne-am adresat instituțiilor specializate și sper din toată inima, pentru arădeni și în memoria celor care au murit să se facă lumina.
  Revenind la campanie, a fost o campanie în care nu i-am întâlnit foarte des pe contracandidații noștri. PNL-ul a făcut o campanie ștearsă, atipic pentru ei, dar probabil se gândesc că sunt deja câștigători. Pe de altă parte se simt luptele intestine din PNL și ne așteptăm ca după alegeri să vedem că acest partid va fi mult mai preocupat de agenda internă decât de agenda cetățeanului, nu că ar fi fost altfel până acum. Acum va fi mai accentuată bătălia pe putere, pe ce a însemnat Falcă și plecarea lui Falcă, pe modul în care s-a polarizat partidul Bibarț într-o parte, Falcă și Bîlcea de partea cealaltă, împreună cu Geanina Pistru. Se vor „omorî” pentru puterea din PNL. Un lucru ce nu poate decât să dăuneze arădenilor care numai de așa ceva nu au nevoie.

  Falcă își omoară „copilul”…
  – Ce părere aveți că Gheorghe Falcă a fost prezent la TV în locul candidatului la primărie, Călin Bibarț, de două ori?
  – Încerc să fiu elegant când descriu chestia asta, dar este un circ gratuit, exact marca Falcă. El încearcă cu disperare să arate că e jupân în continuare, că el controlează tot ce mișcă în Arad, nu doar partidul. Falcă a devenit omniprezent și „își omoară copilul” în disperarea aceasta a lui de a se păstra la butoanele partidului său, ale orașului și județului. Falcă își omoară în fașă copilul. Așa cum a creat acest partid după chipul și asemănarea sa, adică un partid urât. A devenit un partid neatractiv care seamănă mai mult a asociere de interese de tip mafiot, decât un partid politic care ar trebui să reprezinte cetățeanul și agenda sa. În această campanie Falcă s-a gândit că n-ar fi rău să-i arate lui Bibarț că încă nu este în scaunul de primar și atunci se duce pe la televizor. Din 2014 până acum nu l-am văzut niciodată și acum bate județul în adidașii lui foarte scumpi și albi. El arată prin tot ceea ce face că încearcă să revină în joc și să semnalizeze tuturor că șeful haitei nu a murit. El este convins că prezența lui garantează victoria.
  Este one man show, așa cum a fost întotdeauna. Își dorește să rămână în ecuația asta. Din păcate lupii tineri sunt acolo, el i-a pornit atunci când a plecat la Bruxelles și acum problema lui este dacă va mai putea controla ce a pornit. Când dai drumul la lupi te ferești, începi să te lupți cu ei, s-a simțit mirosul de sânge și, în opinia mea, Bibarț va fi foarte preocupat să acapareze puterea dacă va ieși primar. Bîlcea e și el acolo și trebuie să joace și el ceva pentru că pentru aia a fost creat, să joace ceva. Geanina Pistru e în spatele lui Bîlcea și e preocupată ca el să joace ceva și tot așa. Partidul se va polariza în jurul taberelor acestea, iar Falcă va încerca să îi țină la un loc, părerea mea e că nu va reuși. Falcă este un animal politic și o recunosc, probabil unul dintre foarte puținii jucători. Pentru votul negativ de la PNL a fost creat un coș colector sub numele Wiener, candidatul de la USR. El a știut că după atâția ani de probleme și voturile puține din 2016 care nu au arătat bine, iar asta a fost pentru Falcă un semn că jocul se oprește. De aceea a și plecat. A știut că va veni un vot masiv negativ și a făcut orice ca votul negativ să nu se ducă la Fifor. În ziua în care eu am pus primele afișe prin oraș au început să se schimbe și candidații, a apărut Bibarț în locul lui Bîlcea, Wiener în locul lui Sergiu Vlad, Lupaș în locul lui Onaga, moment în care s-au etalat cărțile și a început jocul real.
  – Cine are mesaj autentic pentru Arad?
  – Fifor are mesaj autentic pentru că, în ultimă instanță noi ne-am făcut agenda dialogând cu cetățeanul și având tot interesul ca propunerea noastră electorală să fie cât mai aproape de nevoia arădeanului. Noi vrem voturile lor, vrem încrederea lor și atunci numai un om nebun nu ar încerca să se cupleze pe nevoia arădeanului. M-am uitat la ceilalți și sunt copii palide ale ofertei noastre. Este un amalgam de idei în celelalte oferte și nici nu avea cum să fie altfel pentru că PNL e încremenit în proiectul lor de administrație, ei vin doar cu sloganul „Construim împreună”, ”Aradul liber, sigur și frumos”.
  Aradul nu poate fi liber atât timp cât oamenilor le este frică să vorbească cu tine pentru că se gândesc că a doua zi este scuipat afară de la serviciu dacă se află că i-a dat un like lui Fifor. Aradul nu poate fi sigur atât timp cât seara te năpădesc oamenii străzii care devin din ce în ce mai agresiv și nimeni nu ii vede și nu ia măsuri. Nu poți spune că este un Arad sigur atât timp cât știm că există rețele constituite de criminalitate mică sau mare pe care nimeni nu le vede. Nu este un oraș sigur.  Cât despre frumos, Aradul este frumos, dar nu Aradul lor.
  – Dacă vor un Arad frumos înseamnă că și ei știu că la ora actuală orașul nu este frumos?
  -Întrebarea mea este de ce nu l-au înfrumusețat în 16 ani de zile? Asist la tot soiul de discursuri electorale ale domnului Bîlcea unde am avut nervi și l-am urmărit câteva minute la o emisiune de gătit, în care spun că vor face faleze, fațade, dar cine i-a oprit în acești 16 ani? Cine i-a oprit să termine stadionul UTA la timp și de bună calitate? Cine i-a oprit să nu jefuiască 6 milioane de euro pe o pistă de biciclete nefuncțională? Cine i-a oprit să nu facă parcuri în loc de Lidl-uri? Cine i-a oprit să nu facă malul Mureșului frumos cu terase în loc să distrugă toate cluburile sportive de sport nautic de pe Mureș? Toate acestea sunt întrebări la care ei trebuie să răspundă și atunci oferta lor este subțire.
  Pe partea cealaltă este și candidatul Wiener scos din căciulă de Falcă, un candidat căruia îi e greu să explice electoratului său că nu a fost la PD atunci când era director medical și ulterior director la Spitalul Județean pus de domnul Nicolae Ioțcu. Va fi greu să explice publicului arădean de ce în 2016 a stricat jocul atunci când a fost candidatul PSD la primărie, pentru trei zile, după care a fugit la M10.

  Traseistul Wiener… îl asociez liniștit cu PNL
  – Prin înlocuirea candidatului real și autentic a lui Gheorghe Falcă arată că el nu are încredere nici în oamenii săi?
  – Ghiță Falcă nu are încredere în nimeni. Mă întreb uneori dacă are încredere în el. Cred că începe să își piardă încrederea în sine și de aici vine disperarea cu care se luptă în momentul de față. Revenind la Adi Wiener, traseul PD-PSD-M10-USR-PNL pentru senator, acum aș putea să îl asociez liniștit cu PNL după ce aceștia l-au așezat coordonator la secția Covid. Mă omoară titlurile „Senatorul care a abandonat Senatul..”, el nu a abandonat nimic. Este încă acolo, legea îi permite și foarte bine că o face. Întrebarea a fost: Nu s-a găsit un pneumolog, un epidemiolog, un infecționist care să se așeze acolo? Spun cu obiectivitate că aceasta a fost o strategie.

  Va înceta povestea cu carnetul de partid pe care n-am gustat-o niciodată
  – Sondajele îl indică pe Bibarț ca și câștigător, inclusiv cercetarea făcută de dumneavoastră, PSD. Ați accepta o funcție de viceprimar?
  – Nu am să rămân ca viceprimar. Noi nu ne jucăm de-a politica și am intrat în competiție ca să o câștigăm. Eu zic că voi avea cel puțin două mandate de primar reușite pentru Arad pentru că noi chiar știm ce avem de făcut și ne pricepem. Eu cred că un om înțelept și un bun manager își face o echipă serioasă de specialiști, pe care îi are mereu alături și de la care învață. În cazul în care nu reușim să ne atingem obiectivul cu acest proiect administrativ, planul este să îmi continui activitatea în Parlamentul României și gândim anul 2024 ca obiectiv pentru noi pentru a câștiga Primăria și Consiliul Județean. În patru ani rămânem alături de cetățeni și vom duce o bătălie cu cei care vor câștiga administrația acestui oraș. Mă întreb cum va arată Aradul dacă va câștiga Bibarț. Care va fi viziunea? Va fi o mică Târnova?
  – Spuneați că s-a lansat zvonul în primărie că vine Fifor și îi schimbă pe  toți.
  – Este o aiureală! Cine a lucrat cu mine știe că sunt un om de echipă care face echipă. Fifor nu schimbă de dragul schimbării, Fifor cere corectitudine, performanță și va înceta povestea carnetului de partid pe care n-am gustat-o niciodată. Nu partidul te angajează, ești angajat dacă ai câștigat un concurs și ai dovedit că te pricepi, altfel nu ai ce să cauți acolo. Va trebui să facem un audit să vedem ce se întâmplă în companiile mari ale Primăriei unde sunt zeci de oameni angajați.
  – În cazul în care o să câștigați Primăria Arad, ce alianțe posibile aveți în vedere pentru a forma o majoritate în Consiliul Local Municipal?
  – Sunt dispus la dialog cu orice altă formațiune politică, mai puțin PNL. Cred că aceștia, liberalii, au nevoie de un răgaz, să se reevalueze și să se curețe de răul intern. N-am nicio problemă cu ceilalți.
  – Ce ne puteți spune despre ceilalți jucători din alte partide?
  – Despre Alexandru Meszar pot spune că face o figură interesantă. Este un om care evident nu vine din zona politică și care beneficiază de o imagine foarte frumoasă dată de promovarea în Liga I și care chiar mă bucur că a obținut această performanță care, desigur, trebuie susținută, lucru pe care eu îl voi face ca primar pentru că Primăria trebuie să își onoreze angajamentele față de UTA. Desigur, va trebui să ne uităm și peste celelalte sporturi care au nevoie de o gură de oxigen. Poate fi un partener foarte bun de dialog și poate chiar de echipă. Cred că are multe de spus. Marin Lupaș este un om care a plecat de la noi, un om onest care a plecat de la noi și a intrat într-o capcană. Probabil că va fi din nou consilier municipal. Cristian Galea este un om cumsecade, onest, dar va trebui să se gândească la un alt proiect politic pentru că PMP-ul nu va face pragul. În CLM Arad vor exista PNL, PSD, ALDE, care intră odată cu noi prin alianța pe care o avem, PRO și UDMR. Restul nu au vigoarea necesară ca să poată face pragul.
  – Campania dumneavoastră s-a desfășurat mult în online. Credeți că ați ajuns în casele oamenilor mai în vârstă, știind că aceștia sunt un electorat fidel PSD?
  – Noi am făcut o campanie online foarte bine structurată pentru că știam că dacă vrei să te adresezi publicului tânăr te duci pe online. Abordând foarte riguros diferite categorii de vârstă am ajuns să avem susținători foarte mulți în zona 18-24, o surpriză extrem de plăcută pentru noi. Am gândit un proiect axat pe persoană și nu un proiect politic în care vorbeam despre PSD. Am vrut să schimbăm percepția omului și am reușit să ajungem în zona foarte tânără pentru că am vorbit mult despre viitor. La fel de bine suntem și în zona de 60+, dar și pe categoria de mijloc, totuși mesajul nostru s-a dus foarte bine în cele două extreme. Eu știu așa, dacă tânărului îi place ceva se duce la vot.

  Blatul s-a încheiat în 22 februarie când s-a schimbat conducerea filialei
  – Tineretul tinde să tragă spre stânga, dar pentru asta au nevoie de un partid autentic de stânga. Ce părere aveți?
  – Eu îmi doresc din toată inima și sper că partidul nostru o să se contureze viguros ca fiind un partid autentic de stânga. Anii trecuți, în căutarea de voturi, partidul s-a dus în zona de centru mai mult, chiar a avut accente liberale. Tinerii caută modele, de ce nu un lider politic. Poate el să meargă cu cel care a distrus orașul timp de 16 ani? Probabil că nu. Modelul de om politic, pe care ar trebui să i-l propui trebuie să aibă un mesaj autentic și real pentru că nu vine dacă nu te simte cinstit și corect, există respingerea categorică. Avem de recuperat mult în credibilitate față de alegătorul nostru. Am pierdut în 2019 aproape un milion de pensionari care nu au mai mers la vot.  Însă, o să vă surprind: foarte multe persoane în vârstă sunt pe rețelele de socializare, pe online, citesc tot, comentează. Așa încât am ajuns și în „casele” lor.
  Revenind la tineri, viitoarea administrație locală arădeană are o mare provocare pe masă. Cum faci să arați că orașul poate redeveni atractiv pentru tineri? Este un cumul de fapte și probleme la care trebuie să oferim soluții. Omul nu își dorește doar un loc de muncă pentru că asta se poate găsi. Oamenii își doresc mai mult de atât. Ei vor ca seara după programul de lucru să poată să bea un pahar de bere la o terasă civilizată. Vor ca weekend-ul acela pe care îl au liber să îl folosească la maxim, să ajungă la munte în două ore nu în zece. Ei își doresc să nu piardă patru ore prin stații, ci 30 de minute și să aibă un sistem medical foarte bine pus la punct, o infrastructură de bună calitate, atunci rămân. Job-ul este bun, dar oamenii rămân dacă au și restul lucrurilor. Oamenii s-ar întoarce la Arad că poate ar putea să câștige la fel de mult ca în Budapesta, da ei nu au condițiile de care au nevoie.
  – La ce vă așteptați pentru duminică? Ce vor însemna pentru PSD alegerile de duminică?
  – Duminică vom câștiga alegerile! Dacă, totuși, nu ne iese ce ne-am propus, se va demonstra că încă nu am reușit să convingem oamenii din Arad și forțele politice arădene să se unească pentru un proiect politic. Prin eșec vom confirma într-un fel sau altul că forțele politice arădene, celelalte decât PSD, au avut o altă agendă decât aceea a schimbării lui Falcă și a administrației lui Falcă. PSD-ul este în picioare și e curat, blatul s-a încheiat în 22 februarie când s-a schimbat conducerea filialei și vom arăta în următorii patru ani că la Arad lucrurile se schimbă în ceea ce privește social democrația. Aradul are nevoie de noi și vom face o politică frumoasă.

  Comandat de Partidul Social Democrat – PSD. CUI mandatar financiar coordonator 21200019

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.