O întâlnire „istorică” între toți aleșii arădeni, transformată într-o mascaradă prost gândită. S-au discutat de toate și nimic

  de Andrei Fuliaș | 19 ianuarie 2017, 5:25 PM | Politikos | Recomandările editorilor

  3

  O întâlnire „istorică” între administrația locală, cea județeană și parlamentarii arădeni se anunța în cursul zilei de astăzi (joi), în sala mare de ședințe din clădirea Consiliului Județean. Spunem „istorică” fiindcă astfel de întâlniri între toți actorii de pe scena politică arădeană, indiferent de culoarea politică, nu prea au avut loc în ultimii ani.

  Anunțată cu mult tam-tam, după ce reprezentanții Consiliului Județean și parlamentarii PSD s-au bătut pe postura de organizator, această întâlnire se preconiza a fi una extrem de interesantă. Urmau să fie discutate problemele adminstrațiilor locală și județeană, respectiv sprijinul pe care parlamentarii, mai ales cei ai PSD, ar putea să-l ofere de la București.

  Normal că ne-am dus și noi, să vedem ce se discută exact, să vedem cum pun problema cei de la Consiliul Județean și cei de la Primăria Arad, dar și cum reacționează parlamentarii și ce garanții oferă că își vor da toată silința să ajute Aradul.

  Noi, sincer, am fost cam dezamăgiți de cum s-au desfășurat lucrurile, dar poate că aveam noi alte așteptări decât promiteau să ofere actorii acestei pelicule istorice transformată într-o comedie de proastă calitate. Ca să vă convingeți și dumneavoastră de cele întâmplate, în continuare o să vă prezentăm un „reportaj” de la fața locului.

  Din partea CJ Arad au fost prezenți președintele Iustin Cionca, vicepreședintele Sergiu Bîlcea, dar și mai mulți consilieri județeni de PNL, PSD, PMP, UDMR și ALDE. Din partea primăriei: primarul Gheorghe Falcă, viceprimarii Levente Bognar și Călin Bibarț, respectiv mai mulți consilieri locali PNL și PSD. Dintre cei zece parlamentari arădeni, au onorat cu prezența senatorul Mihai Fifor și deputații Dorel Căprar, Florin Tripa și Adrian Todor de la PSD, senatorul Ioan Cristina și deputații Glad Varga și Eusebiu Pistru de la PNL, senatorul Adrian Wiener și deputatul Sergiu Vlad de la USR, în vreme ce UDMR-istul Petru Farago a lipsit.

  Primul a vorbit Iustin Cionca, cerând sprijin din partea parlamentarilor pentru câteva necesități citite atent dintr-o mapă.

  După Cionca, deputatul Dorel Căprar a cerut cuvântul și l-a rugat pe președintele CJ Arad să nu dea cuvântul în ordine alfabetică parlamentarilor, ci pe grupurile din care fac parte. Mimica feței lui Cionca ne spunea că va accepta doleanța lui Căprar, fiindcă ăsta e Cionca, el e ăla „maleabilul”. Nici n-a terminat bine pesedistul de vorbit că Falcă i-a și șoptit lui Cionca un „NU” hotărât și câteva gesturi dezaprobatoare.

  Văzând că Cionca dă semn că vrea să cedeze, Falcă și-a pornit rapid microfonul și s-a răstit la Căprar spunându-i că „întâlnirea este apelul Consiliului Județean”, dându-i de înțeles că se joacă după regulile lor. Apăi, domnule Falcă, dacă întâlnirea este apelul CJ Arad, de ce te bagi tu și nu-l lași pe Cionca să decidă?

  Deci, Falcă vrea scandal, iar primul semnal a fost dat odată cu începerea monologului său care semăna izbitor cu discursurile folosite la întâlnirile sale cu cetățenii. Adică unul politico-administrativ, în care el își prezintă mărețele realizări, iar restul tac și îl ascultă cuminți. A vorbit cam… să tot fi fost vreo 30 de minute… despre de toate și despre nimic. Și-a adus cu el până și cele două plasme de la Primărie, cele pe care le folosea în campanie la celebrele întâlniri cetățenești, ca să le arate tuturor ideile sale mărețe transpuse în prezentări power-point.

  Peste Falcă intervine Fifor, care-l întrerupe și-l roagă pe primar să nu mai facă istoricul investițiilor sale ci să discute despre problemele actuale și despre ce se poate face în viitor.

  Neluțu Cristina nu se lasă și intră și el în vorbă: „Ziceți, domnule primar, că eu vreau să aflu, că nu am știut”. Asta deși el pe parcursul discuțiilor ori se uita pe sus, ori se juca pe telefon.

  Între timp primarul Falcă își continuă monologul și le vorbește tuturor celor prezenți despre balcoane, despre Autoritatea Aeronautică, zâne și inorogi.

  Odată ce termină edilul, unul dintre ostașii liberali ia cuvântul. „Vom susține propunerile!”, zise Neluțu Cristina, deși dacă-l întreba cineva „care propuneri?” punem pariu că n-a fost atent nici măcar două minute din cele 30 ale monologului lui Falcă.

  Ia cuvântul și senatorul Adrian Wiener. Vorbește despre sănătate și știe despre ce vorbește, fiindcă omul a fost managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență. „Am văzut lista de investiții la Spital. Consider că altele ar trebui să fie prioritățile. Vorbiți aici despre împrejmuirea spitalului. Poate în loc de gard ar fi mai utile niște incubatoare…”

  Nu termină bine Wiener, că se trezește Fifor și într-un moment de dezmorțeală îi aruncă pisica peste gard lui Ghiță Falcă. „Nu vom avea nevoie de avize de la Autoritatea Aeronautică (cu referire la discursul primarului), fiindcă înainte trebuie să și zboare ceva pe la Arad”.

  Între timp Fifor îi transmite lui Falcă faptul că el și colegii lui sunt dispuși să discute și cu altă ocazie despre problemele bugetare și aduce vorba de excedentul bugetar pe care Aradul îl are an de an.

  Falcă: „Excedentul bugetar este înțeles greșit. El este de fapt un fel de fond de rulment.”

  Fifor: „Știm și noi ce înseamnă. Cât este excedentul?”

  Vizibil blocat și pus în încurcătură, primarul a dus discuția în altă parte fiindcă evident că nu știa cât este excedentul. A aflat însă după vreo cinci minute, când unul dintre consilierii de la cabinetul său i-a șoptit că este vorba despre 140 de milioane.

  A venit și rândul deputaților. Primul vorbește Pistru: „Să ne informați despre proiectele municipiului Arad”. Nu vă supărați pe noi, domnule deputat, dar parcă soția dumneavoastră este consilier municipal și chiar unul dintre cei mai apropiați consilieri ai primarului Falcă. De multe ori chiar „vocea” acestuia. Chiar nu știți ce proiecte are municipiul Arad?

  De fapt toată povestea era deja discutată de dinainte de această întâlnire și probabil că Pistru avea o temă de casă. Trebuia să-și recite poezia. Doar că a uitat versurile. I-a sărit însă în ajutor viceprimarul Călin Bibarț: „Ăăăă, să vă explic ce a vrut să spună domnul Pistru”. Păi de unde știi matale, domnule Bibarț, ce a vrut să zică Pistru? Sau ați avut de învățat aceleași versuri?

  Vine și rândul tânărului deputat Glad Varga, cel a cărui prezență în capul listei PNL pentru Camera Deputaților a tulburat serios apele în partid. Și începe. Și vorbește. Să tot fie vreo 5 minute, timp în care noi, ziariștii, care eram așezați toți într-o parte a sălii, ne întrebam unii pe alții ce zice? Bolborosea el ceva. Am înțeles doar că era vorba de mediu, că el e în Comisia de Mediu din Parlament. La un moment dat aveai impresia că îi ceartă pe cei prezenți. Și ei se uitau unii la alții și nu înțelegeau nimic.

  Cionca, contrariat de ce se întâmplă, intervine și îi transmite tânărului parlamentar că „vă aștept la mine să îmi spuneți exact ce și cum”.

  Dintr-o dată toată sala rămâne surprinsă. Adi Țolea, care nu fusese așezat în „careul” destinat vorbitorilor, ci undeva mai în lateral, sare ca ars de pe scaun și înhață unul dintre microfoane, după care începe să dea lecții. Interesant era că primarul Falcă nu mai părea la fel de iritat de „regulile jocului”, ca atunci când a intervenit Căprar, fiindcă îi plăcea atacul lui Țolea la adresa adversarilor politici.

  15977959_1366808190038794_6816659261540495839_n

  Cum termină Țolea vine și furtuna. Falcă ia cuvântul și dă de pământ cu deputatul Glad Varga. Poate că tânărul parlamentar își merita muștruiala, după judecata șefului său de partid, deși nu ne dăm seama exact, din moment ce nu s-a înțeles unde „bătea”. În astfel de cazuri, dacă știi că a făcut-o de „oaie”, îi atragi atenția după eveniment, când ești doar tu cu el. Ei bine nu, fiindcă altfel n-ar fi Gheorghe Falcă. Așa că, după bine-cunoscutul lui prost obicei, a măturat pe jos cu Glad chiar în mijlocul ședinței, cu toată lumea de față. Dincolo de (poate) greșeala făcută de Glad Varga, ați fost jenant, domnule Falcă! Așa ceva nu se face! Mai ales cu unul dintre oamenii de încredere pe care îi aveți… sau îi aveați. Dar nu e prima oară când faceți asta, nu e nici măcar prima oară când faceți asta cu Glad.

  Din acel moment, deputatul Varga s-a înroșit instant și preț de mai bine de 30 de minute nu și-a ridicat privirea din hârtiile ce le avea pe masă. Vă imaginați ce înseamnă să nu ridici privirea și să nu te uiți defel în stânga și în dreapta într-o sală care mocnește timp de peste jumătate de oră? Dacă nu, faceți un exercițiu.

  glad

  Punctul pe „i” a fost pus de către un alt tânăr deputat. Vorbim despre Sergiu Vlad, de la USR. Vizibil emoționat și cu un glas timid, acesta a sintetizat perfect întâlnirea despre care vorbim în doar câteva cuvinte. „Sunt nou în politică, dar niște lucruri mă sperie. Am observat și aici ceea ce am observant și în Parlament. Ești chemat să dezbați niște lucruri și primești niște mape cu zeci de pagini și cifre importante cu doar 15 minute înainte. Discutăm aici fără să știm exact toate datele”.

  Au terminat parlamentarii, vrea cuvântul și Levente Bognar, eternul viceprimar al municipiului Arad. A vorbit vreo zece minute. Nu vorbește el perfect limba română, dar înțelegi cuvintele pe care le rostește. Cu toate astea probabil că nimeni din sală n-a înțeles ce a vrut să zică de fapt.

  Căprar se trezește și el din somn după zeci de minute și, probabil după ce și-a clătit ochii prin documentele puse pe masa de reprezentanții CJ Arad, vorbește despre una din doleanțele acestora. „Văd aici că cereți bani pentru un RMN. Ați avut banii pentru un RMN, dar când i-ați avut i-ați pierdut. Probabil din cauza incompetenței”.

  După vreo două ore și jumătate de așa-zise dezbateri și discuții, noi ne-am cam plictisit și am decis că am văzut și auzit suficient. Impresia a fost că s-au discutat de toate și nimic… sau cel puțin nimic concret.

  P.S. – În timp ce ne pregăteam de plecare, Glad Varga și-a revenit, a luat cuvântul și a încercat să-și spele păcatele discutând la modul pozitiv despre Primăria Municipiului Arad.

  P.P.S. – După cum puteți vedea și în fotografiile de mai jos, audiența a fost extrem de curioasă și de atentă la ce se discuta. Noroc că aveau telefoanele la ei.

  15977713_1366808386705441_7997760004772994134_n 15977939_1366809706705309_9000737162154679844_n 16002829_1366810073371939_607691119823136025_n 16003087_1366808303372116_787249743658965724_n 16003223_1366810516705228_3182174963170869092_n 16105797_1366808523372094_808086868739521270_n 16113919_1366808583372088_6645047292038603020_n 16113987_1366809056705374_6367907153867107915_n 16114145_1366808453372101_7772287327355265253_n 16114200_1366809586705321_1869835728198135365_n 16114411_1366809353372011_5059217875024290200_n 16114904_1366808626705417_522833462389425055_n 16143195_1366809403372006_1391098157437746434_n 16174752_1366809193372027_6128617784952464592_n

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Multă vorbă pentru nimic!
   Trebuie interzise total telefoanele în sălile de ședință. La Primărie și Consiliul Județean.Să nu aibe voie să intre cu ele în sala de ședințe!! Sunt aleși acolo să reprezinte interesele orașului nu să vorbească sau să scarpine telefonul !!
   A.. am uitat ce era mai important, la fel și în Senat și Camera Deputaților.
   Horia.

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.