O excursie în lumea cărților ghidată de poeta Ligia Holuţă

  de Raluca Medeleanu | 30 octombrie 2014, 1:05 PM | Cultură

  0

  Ligia Holuță este pseudonimul literar al Ligiei Sălăgeanu, poetă, traducătoare, profesoară și librar, membră a Uniunii Scriitorilor din România, cunoscută printre altele pentru scrierile sale din revistele „Arca”, „Echinox”, „Aradul Literar”, „Orizont” sau „Luceafărul”. 

  Încă de la debutul său în lumea beletristicii, a primit critici favorabile, Laurențiu Ulici spunând despre scrisul ei, în 1985, că reflectă „o poezie a stărilor paradoxale, de o remarcabilă finețe a detalierii și racordată la firele de înaltă tensiune a sugestivității”. Astfel, când ea a vorbit ieri, în sala Concordia din Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, despre cărțile care au format-o de-a lungul timpului, tinerii prezenți au avut ce să asculte. Poeta a mărturisit că cititul pentru ea reprezintă o evadare. Că acum, când nu mai are posibilitatea de a călătorii la fel de mult ca altă dată, cărțile sunt mijlocul ei de transport spre  locuri noi, palpitante, ele lăsând-o să exploreze atât zone efective, geografice, dar și „zone sufletești”, „călătorind” prin psihicul și sufletul diferitelor personaje.

  Ligia Holuță a reușit să acopere o arie vastă de cărți în prezentarea sa, dând exemple atât din cărți ale stilului științific, cât și ale celui beletristic, la categoria respectivă mărturisind că cel mai mare impact l-a avut pentru ea scriitorul rus Cehov, mai întâi cu creațiile sale epice, ca mai apoi, să o captiveze și piesele lui de teatru.  Un alt scriitor de impact a fost Nabokov, în deosebi cu „Pnin”, cel de-al treisprăzecelea roman al lui, scris în 1957. Opera literară a impresionat-o datorită intrigii create cu atâta iscusință și psihologia atât de credibilă a personajelor, plasate într-un mediu semi-academic.

  Ideea de a invita un om al culturii arădene să discute despre cărțile sale preferate nu este un lucru nou în Arad, ci face parte dintr-un proiect al Bibliotecii Județene numit „Cărţile care m-au format”, ce a luat naștere în 2013 și se adresează tuturor celor pentru care literatura este o parte indispensabilă existenței lor. 

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.