miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Revista culturală arădeană „Arca”, reprezentată de Lajos Notaros la ediția online a Festivalului literar internațional „Revija v Reviji”

  de Tomck@t | 29 noiembrie 2020, 3:21 PM | Cultură

  2

  Revista arădeană „Arca” este singura publicație de critică literară din România invitată, de câțiva ani de zile, la întâlnirile anuale în Slovenia cu reprezentanți ai altor reviste din spațiul central- și paneuropean, organizate de grupul de literați, scriitori, poeți și teoreticieni din jurul revistei slovene „Apokalipsa”. La cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional „Review within Review” (în slovenă: Mednarodni Festival Revija v Reviji), revista „Arca” a fost reprezentată de colegul nostru, Lajos Notaros. Evenimentul a avut loc vineri, 27 noiembrie, dar… firește, n-a fost un eveniment în sensul clasic al cuvântului, s-a desfășurat exclusiv online, pe platforma Zoom, din motive evidente: pandemia, care „bântuie” prin toată lumea și, în extensie, în mai toate domeniile de activitate. Tema festivalului a fost exact asta: criza geopolitică și economică, respectiv efectele și consecințele virusului Sars-Cov-2 asupra dialogului cultural interregional și internațional.

  Festivalul „Revija v Reviji / Review within Review” încearcă să mențină o conexiune culturală și o deschidere spre colaborare între revistele europene literare sau umanist-literare. De 17 ani, la inițiativa Editurii KUD Apokalipsa, festivalul constă în întâlniri și discuții intelectuale între editori și scriitori. În 2020, deși numai prin intermediul internetului, festivalul a adunat la un loc zece reprezentanți (doi au anulat participarea pe ultima sută de metri) de la cele mai prestigioase reviste sau edituri europene.

  Întâlnirea autorilor pe Zoom a început cu o discuție-dezbatere despre volumul nou apărut la editura KUD Apokalipsa a croatului Ivan Sršen, „Harmatan”. Primul roman al tânărului autor croat, tradus deja în engleză și premiat inclusiv la festivalul literar de la Salonic, abordează dintr-o perspectivă inedită problemele curente ale Europei.

  Profesorul și jurnalistul Lajos Notaros, un colaborator vechi al revistei Arca, a vorbit succint despre perioada electorală care, în afara situației Covid, acaparează toată atenția în momentul de față la nivel local și național, apoi s-a rezumat la prezentarea activității sale editoriale, bilingvă (română și maghiară), care include jurnalismul, eseurile literare și scenariile de teatru, precum și haikuurile sale zilnice, postate pe Facebook, din care a și recitat câteva, atât în maghiară, cât și traduse în engleză.

  La discuția online au mai participat, alături de Lajos Notaros, Ivan Sršen (scriitor din Croația), Żaneta Nalewajk (reprezentanta revistei Tekstualia, Polonia), Zoltán Ágoston (Jelenkor, Ungaria), Jiři Mahaček (Protimluv, Cehia), Dejan Bogojević (Akt, Serbia), Jasna Koteska (Blesok, Macedonia de Nord), Miroslav Mićanović (Quorum, Croația), Stanislava Repar (Fraktal, Slovacia), Primož Repar (redactorul-șef al revistei Apokalipsa, Slovenia), iar moderatorul a fost scriitorul Janko Rožič (KUD Apokalipsa, Croația). Au mai fost invitați și Boris Biletić (reprezentantul revistei Nova Istra din Croația) și Branko Čegec (Tema și Meandar, Croația), dar din anumite motive nu au putut participa.

  „Ce poate fi spus despre Europa actuală, când lumea este zguduită de noutăți, de această dată de o criză sanitară, chiar dacă cele precedente – crizele economie, ecologice și a migranților – nu au fost încă rezolvate? Din cauza unui virus care e atât de mic încât e aproape invizibil, dar care în același timp provoacă cele mai mari și vizibile schimbări, se închid granițele nu doar a orașelor ci și ale statelor. În această carantină globală, noi, oamenii, suntem condamnați la arest la domiciliu. Orașele europene, care clocoteau de viață – o caracteristică pe ce e clădită civilizația noastră – se transformă acum în orașe fantomă sub ochii noștri, cu toate că sperăm că doar temporar”, scrie Janko Rožič în textul său intitulat „Thinking Europe”, servind ca un punct de plecare pentru tema festivalului „Review within Review” din 2020.

  Revista lunară de literatură, eseu, arte vizuale și muzică „Arca” apare sub egida Uniunii Scriitorilor Români încă din 1990. Redactor-șef fondator este scriitorul Vasile Dan.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.