vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    O diferență de circa 255 milioane lei din proiectul retehnologizării CET Hidrocarburi va fi acoperită de Primărie printr-un împrumut bancar

    de Raluca Medeleanu | 21 februarie 2023, 12:14 PM | Administraţie

    3

    Cererea de finanțare pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi, pe care Primăria Arad a depus-o prin PNRR în septembrie, a fost acceptată, însă cu anumite clauze. Astăzi, consilierii locali au aprobat o nouă schemă de costuri, care prevede ca din totalul de circa 533 milioane lei solicitați, să se primească practic bani europeni doar circa 278 milioane lei, iar diferența de 255 milioane lei va fi plătită de municipalitate printr-un împrumut bancar deja aprobat.

    Scenariul a fost însă anticipat, când s-a votat în noiembrie o hotărâre în paralel, care dă posibilitatea de a depăși situația. Să dezvoltăm: la CET Hidrocarburi cazanele sunt deja perimate, fiind nevoie să fie schimbate pentru a putea fi introdusă acea tehnologie nouă pentru cogenerare, pentru care s-a obținut finanțarea, însă atunci când Primăria a depus proiectul în septembrie 2022, și-a „încercat norocul” și a inserat în documentație inclusiv cheltuielile aferente înlocuirii cazanelor. În paralel, a pregătit însă și documentația în cazul în care această solicitare va fi refuzată.

    • Citește și: Primăria ia precauții pentru înlocuirea la timp a cazanelor de la CET Hidrocarburi. În plus, va reînnoi și contractul de concesiune • Special Arad · ultimele știri din Arad

    În ședința care a avut loc marți, 21 februarie, consilierii au aprobat noile sume, după cum urmează:

    finantare cet hidrocarburi pnrr

    Fără unitate de biomasă

    Inițial, în proiect mai era inclusă și achiziția unei unități de biomasă (folosirea lemnelor ca materie primă), despre care city managerul Municipiului Arad a explicat că nu a fost aprobată niciunde în țară, nefiind prevăzută în ghiduri. Pentru aceasta însă, Primăria nu va face demersuri să o achiziționeze din bugetul propriu, ci va aștepta până când vor exista alte axe de finanțare.

    City managerul Bogdan Boca a explicat: „S-a stabilit că această axă nu finanțează producere de energie termică prin cogenerare decât pe gaz, ori în proiectul aprobat în septembrie, pe lângă motoarele termice și cazane, conținea și o stație de biomasă, cu o valoare aproximativă de 20 milioane de euro (aprox. 98 mil lei, n.red.). Și noi și alte primării din țară am fost puși în situația de a revizui studiul de fezabilitate și de a elimina din soluția tehnică unitatea de biomasă, urmând ca această tehnologie să fie finanțată într-un fond viitor, se va stabili la nivelul Ministerului Energiei care va fi acest fond”.

    Bani din împrumut bancar

    Despre diferența care trebuie acoperită din fonduri proprii pentru proiectul acesta, Bibarț a afirmat că există deja disponibil un împrumut aprobat anul trecut, astfel că nu se vor folosi bani din bugetul local. Menționăm că nu este vorba de împrumutul din care se plătesc lucrările la noul pod peste Mureș, ci de un alt împrumut obținut de la Primăria Arad de la BCR, de aproximativ 130 milioane lei, care atunci când a fost solicitat s-a luat în vedere existența unei rezerve pentru părțile neeligibile din proiectele aplicate pe PNRR.

    Totuși, Bogdan Boca a explicat că deși în documentație figurează 255 milioane de lei, din aceștia Primăria își va recupera ulterior sumele destinate TVA-ului (cca. 85 milioane lei), iar încă 10% sunt doar „puși deoparte” pentru cheltuieli neprevăzute, așa cum prevede legea pentru proiecte noi.

    CET Hidrocarburi ar putea vinde electricitate de 30 milioane euro din primul an

    Primarul Călin Bibarț a dorit însă să sublinieze că deși nu s-a reușit obținerea întregii sume solicitate inițial, câștigarea acestui proiect prin PNRR este totuși o realizare a municipalității întrucât doar Constanța și Aradul au avut proiectele acceptate de Ministerul Energiei. O altă „bilă albă” pentru bugetul orașului, odată ce va începe producerea energiei prin cogenerare la CET Hidrocarburi, este că se preconizează ca din primul an vânzări de energie electrică de circa 30 milioane euro, după cum reiese din analiza cost-beneficiu atașată documentului votat de consilieri. Primăria speră ca astfel să scadă și prețul gigacaloriei.

     

     

    • Citește și: Câte persoane mai sunt racordate la CET H și cât se plătește pentru încălzire la Arad față de alte orașe din țară • Special Arad · ultimele știri din Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.