Câte persoane mai sunt racordate la CET H și cât se plătește pentru încălzire la Arad față de alte orașe din țară
Aradul are tot mai puțini utilizatori racordați la sistemul centralizat de încălzire oferit de SC CET Hidrocarburi SA și este, totodată, municipiul cu unul dintre cele mai mari tarife aferente acestui serviciu. Pentru ca populația să nu resimtă atât de mult acest lucru, municipalitatea e nevoită să acopere lunar 66% din preț prin subvenții asigurate din bugetul local. Cum se prezintă alte orașe la acest tip de cheltuieli, aflăm dintr-un clasament al costurilor realizat de Asociația Energie Inteligentă.
„Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzire rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Acestă situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea lor nu sunt subvențiile la infinit. În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie înseamană în fapt accentuarea sărăciei energetice. Și totuși asta facem, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită”, notează asociația, care mai notează că „păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare bazat pe creșterea subvenției proporțional cu creșterea ineficienței nu va duce decât probleme și mai mari în încălzirea locuințelor și în final frig în locuințele odată cu la colapsul sistemului”.
Municipiul care stă însă cel mai bine în clasament din țară este Oradea, secretul fiind în acest caz numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. De menționat că pe de altă parte Oradea duce lipsa de racordarea la gaze naturale, astfel că nu există concurența acerbă a centralelor de gaz.
Aradul mai are puțin peste 26 mii de abonați la sistemul de termoficare a orașului
În graficul de mai jos se poate vedea că situația în unele orașe din România este chiar mai rea decât Arad, spre exemplu în Bacău dacă s-ar elimina subvențiile ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât cu sistemul de termoficare, „ceea ce este de a dreptul absurd”, sesizează cei care au făcut clasamentul.
Aradul nu se află într-o situație atât de critică precum cea identificată la Bacău, însă nu este nici „roz”. Municipiul se află undeva în mijloc către jos a graficului și potrivit datelor obținute de Asociația Energie Inteligentă, în noiembrie 2022 mai avea doar 26.504 consumatori casnici, dintr-o populație de 150 și ceva de mii de locuitori. Ca idee, potrivit datelor oferite de CET Hidrocarburi pentru Special Arad în 2020, în total existau la acea dată încheiate 3059 contracte pentru Municipiul Arad (aici fiind vorba de asociațiile de proprietari, mai multe detalii AICI).
Astfel, la ora actuală, municipiul Arad mai are doar 34% din populație racordată la sistemul centralizat. În comparație, Timișoara mai are 38%, Ploiești 50%, dar Bacăul 16%, Clujul doar 15%, iar ultimul pe listă este Brașovul cu doar 4%.
Aradul are și printre cele mai mari tarife integrale din țară, însă arădenii nu resimt chiar așa de mult acest lucru, întrucât subvențiile acoperă 66% din întreaga sumă. Din totalul de 1020 lei, tariful pe care îl plătește populația este de 351 / gigacalorie, iar 669 lei acoperă Primărie prin subvenții asigurate din bugetul local. Suma cea mai mare se regăsește la Bacău, dar la fel și procentul de subvenție. Acolo, din totalul de 1133 lei, băcăuanii plătesc 191 lei din propriul buzunar, iar subvenția este de 83% (942 lei). La pol opus se află Oradea, prima în clasament, unde tariful total este de 441 lei, din care tariful pentru populație este de 373 lei, iar subvenția este infimă, doar 15% (68 lei).
Comentariile portalului
Tren si catre Aeroportul Arad ca Mosneag si zecile de trantori sa se deplaseze mai economic catre locul de trandaveala.
Da, asa e, in camp vor sa faca statia, probabil astia au facut scoala cu femeia de servici de le-a venit asa idei inteligente, daca s-ar fi informat cum au (...)
Cam cat mai e salariul prin fabricile din Arad ? 3000 -4000 ?