joi, 19 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Câte persoane mai sunt racordate la CET H și cât se plătește pentru încălzire la Arad față de alte orașe din țară

    de Raluca Medeleanu | 25 ianuarie 2023, 1:41 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    7

    Aradul are tot mai puțini utilizatori racordați la sistemul centralizat de încălzire oferit de SC CET Hidrocarburi SA și este, totodată, municipiul cu unul dintre cele mai mari tarife aferente acestui serviciu. Pentru ca populația să nu resimtă atât de mult acest lucru, municipalitatea e nevoită să acopere lunar 66% din preț prin subvenții asigurate din bugetul local. Cum se prezintă alte orașe la acest tip de cheltuieli, aflăm dintr-un clasament al costurilor realizat de Asociația Energie Inteligentă.

    „Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzire rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Acestă situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea lor nu sunt subvențiile la infinit. În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie înseamană în fapt accentuarea sărăciei energetice. Și totuși asta facem, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită”, notează asociația, care mai notează că „păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare bazat pe creșterea subvenției proporțional cu creșterea ineficienței nu va duce decât probleme și mai mari în încălzirea locuințelor și în final frig în locuințele odată cu la colapsul sistemului”.

    Municipiul care stă însă cel mai bine în clasament din țară este Oradea, secretul fiind în acest caz numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. De menționat că pe de altă parte Oradea duce lipsa de racordarea la gaze naturale, astfel că nu există concurența acerbă a centralelor de gaz.

    Aradul mai are puțin peste 26 mii de abonați la sistemul de termoficare a orașului

    În graficul de mai jos se poate vedea că situația în unele orașe din România este chiar mai rea decât Arad, spre exemplu în Bacău dacă s-ar elimina subvențiile ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât cu sistemul de termoficare, „ceea ce este de a dreptul absurd”, sesizează cei care au făcut clasamentul.

    Aradul nu se află într-o situație atât de critică precum cea identificată la Bacău, însă nu este nici „roz”. Municipiul se află undeva în mijloc către jos a graficului și potrivit datelor obținute de Asociația Energie Inteligentă, în noiembrie 2022 mai avea doar 26.504 consumatori casnici, dintr-o populație de 150 și ceva de mii de locuitori. Ca idee, potrivit datelor oferite de CET Hidrocarburi pentru Special Arad în 2020, în total existau la acea dată încheiate 3059 contracte pentru Municipiul Arad (aici fiind vorba de asociațiile de proprietari, mai multe detalii AICI).

    Astfel, la ora actuală, municipiul Arad mai are doar 34% din populație racordată la sistemul centralizat. În comparație, Timișoara mai are 38%, Ploiești 50%, dar Bacăul 16%, Clujul doar 15%, iar ultimul pe listă este Brașovul cu doar 4%.

    Aradul are și printre cele mai mari tarife integrale din țară, însă arădenii nu resimt chiar așa de mult acest lucru, întrucât subvențiile acoperă 66% din întreaga sumă. Din totalul de 1020 lei, tariful pe care îl plătește populația este de 351 / gigacalorie, iar 669 lei acoperă Primărie prin subvenții asigurate din bugetul local. Suma cea mai mare se regăsește la Bacău, dar la fel și procentul de subvenție. Acolo, din totalul de 1133 lei, băcăuanii plătesc 191 lei din propriul buzunar, iar subvenția este de 83% (942 lei). La pol opus se află Oradea, prima în clasament, unde tariful total este de 441 lei, din care tariful pentru populație este de 373 lei, iar subvenția este infimă, doar 15% (68 lei).

    pret subventie si tarif populatie cet arad

    nr clienti casnici termoficare arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Este rezultatul Mafiei care conduce Aradul de aprox. 20 de ani:
      – când ai tu un CET nou, proiectat în COGENERARE (!!!);
      – când ai posibilitate conversiei cazanelor vechi, de pe lignit, pe gaz, – ba mai construiești și un cazan mare, NOU DOAR PE GAZ (!!!);
      – când ai avut și cazane mici (pe lângă cele mari), pe care le puteai folosi primăvara și toamna, când cererea de energie termica e mai scăzută, iar vara doat pt apă caldă…
      ,
      deci când ai avut tu la dispozitie toate acestea, SĂ PUI PE BUTUCI, VOIT, acest CET pe lignit, și să menții „relicva aia preistorică”, pe păcură (!!!), plasată în „buricul” orașului, e o ticăloșie și un banditism fără margini, la adresa populației Municipiului (oare cât timp va mai fi…, până va deveni oficial „comună”) Arad !😡
      .
      Trist, că arădenii nu au reusit, de atâția ani, să se debaraseze de mafia care-i conduce… 😥

      +15 voturi
      +1
      -1
    2. 1. – Pe gaz…?
      De aia se numește „pe hidrocarburi” pt. că e pe gaz…?
      De aia se retehnologizeaza cu cazane NOI PE GAZ, pt că era proiectat tot pe gaz (nu vorbim de „șuștărelile” făcute ulterior, ca să poată folosi gazul în loc de PĂCURA PT. CARE A FOST PROIECTAT !!!)… ?🤔
      .
      2. – CET-ul nou a fost finalizat prin ’90.
      Ți se pare vechi, față de relicva aia dinainte de ’60 ?
      .
      3.- La Oradea și în alte orașe nu au fost scoase CET uri afară din Termoelectrica și, dacă-mi amintesc bine, chiar Falcă&Co. a dorit scoaterea lui din Termo.
      .
      4.- Din câte știu CET-ul pe lignit (na, să-i zic așa, dacă nu-ți place „CETul nou”…), A FOST FALIMENTAT VOIT (!!!), de gașca Falcă&Co, pt că NU I S-A PLĂTIT O CANTITATE IMENSĂ DE ENERGIE TERMICĂ furnizată rețelei orașului (rețea gestionată de CET-hidrocarburi), acesta, CETul pe Hidrocarburi, RĂMÂNÂND CU TOȚI BANII ÎNCASATI de la beneficiarii final !!! 😲😡
      Asta, deși materia primă (energia termică), a fost furnizată de CET -lignit, acesta rămânănd DOAR CU DATORIILE ACUMULATE pt energia furnizată și NEÎNCASATĂ!.
      .
      Iar toate aceste „mașinațiuni” n-au nici o legătură cu scoaterea din Termo, ci cu „sforăriile” Mafiei Locale. 😠

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Această observație pe care ați făcut-o dumneavoastră referitoare la cogenerare „prin gaz” s-a discutat și într-o ședință CLM din 31 august 2022. Atunci, Direcția Tehnică a explicat că în „Strategia de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad” apare o parte care se încadrează în proporție de 68% energie verde și că instalații de cogenerare (cele pentru care acum s-a câștigat finanțarea prin PNRR) sunt prevăzute să funcționeze inițial pe gaz, pe motivul că „așa este prevăzut la nivel european”, gazul „fiind considerată energie verde”, dar că instalațiile sunt dotate cu posibilitatea ca apoi să poată trece și pe utilizarea de hidrogen. Despre alte metode, precum curentul electric ori lignitul nu s-a discutat. Lignitul nu știu dacă nu e considerat sursă poluantă și că de aceea s-a și renunțat pe vremuri la utilizarea lui, în favoarea curentului electric și a gazului.

        Mai multe detalii găsiți în a doua parte a acestui articol: https://specialarad.ro/din-2025-statie-care-va-produce-energie-din-deseuri-la-arad-avantaje-si-dezavantaje/

        0 voturi
        +1
        -1
    3. Vă mulțumesc pt această informație care n-o știam, dar trebuie să vă dau și eu una, pe care nu știu dacă ați știut-o:
      – până în urmă cu aprox. 2 ani, aceeasi Comisie Europeană, la care faceți dvs. referire, considera energia produsă prin arderea gazului ca fiind una 60 – 80% POLUANTĂ (nu mai știu datele exacte), ca, mai apoi, după apariția Crizei Energetice si a Războiului dim Ucraina, SĂ O RECLASIFICE, ca fiind una „în mare parte ecologică”.
      .
      Dacă aveți impresia că ecologia și MASURILE REALE de prevenire a poluări se pot face „din pix”, DUPĂ CUM AU INTERESUL politicienii și economiștii mondiali, trebuie să va spun că vă înșelați !
      Exact ca si cu „uite Pandemia, nu e Pandemia”, uite COVIDul, nu e COVIDul”, când timp de 2 ani NU MAI EXISTA NICI O ALTĂ BOALĂ decât COVIDul,
      iar acum, brusc, AU REAPĂRUT TOATE BOLILE înapoi și a dispărut (în mare parte) COVIDul ! 😡
      .
      Cam la fel se va întâmpla și cu gazul, ca poluator:
      – ÎN FUNCȚIE DE INTERESELE politico-economice, va fi considerat ba ecologic, ba poluator (de parcă aerul respirat de cetățenii orașului (monoxidul și dioxidul de carbon + alți produși de ardere) poate fi „purificat” din pix.
      .
      PS: știați ca la construcția CET ului pe lignit s-a ținut cont de „Roza Vânturilor”, pt ca poluarea peste Municipiu SĂ FIE CÂT MAI REDUSĂ, lucru de care nu s-a ținut cont la construcția Combinatului Chimic, fapt pt care ARADUL era DES POLUAT cu emisiile acestui Combinat?
      Si cam cât de „ecologic” credeți că o să poată fi acest „nou” CET pe hidrocarburi CÂND VA FUNCȚIONA LA CAPACITATE MAXIMĂ în „buricul târgului”… ? 🤔

      +1 voturi
      +1
      -1
    4. Aaaa, și am uitat lucrul cel mai important 🤣😂:
      – „abureala” pt fraieri, cu „producerea electricității prin arderea hidrogenului”…😂😂😂.
      .
      Hidrogenul NU SE GĂSEȘTE LIBER, ÎN STARE NATURALĂ pe Terra!
      El se produce PRIN ELECTROLIZA APEI , care NECESITĂ MAI MULT CURENT DECÂT ENERGIA produsă de hidrogenul rezultat.
      Altfel s-ar creea UN PERPETUUM- MOBILE de speța I, ceea ce ar contrazice Legile Fizicii (să produci energie mai multă decât consumi ?!).
      .
      … Sau, ca să mă exprim în limbaj actual: ca și cum ai încerca să-ti încărci laptopul din propriul lui port USB 🤣 (culmea, mai există unii care „pun botul” la asemenea excrocherii și cred că se poate, cumpărând un „cablu adaptor” 😉 absolut inutil).

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.