Noua revistă a Bibliotecii, „Ateneu arădean“, reia drumul deschis de Alexandru Gavra la 1835

  de Special Arad | 17 iulie 2020, 3:04 PM | Cultură

  0

  Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” a scos primul număr al revistei de cultură „Ateneu arădean“. Colectivul de redacție și-a propus un îndrăzneț demers de a edita, respectiv de a pune în practică, un proiect inițial propus și elaborat în 1835. Este vorba de preparandul arădean Alexandru Gavra, care a creat un manuscris numit „Atheneu Romanescu“.

  Scris la 1835, în limba română, dar cu caractere chirilice, valorosul document este publicat pe site-ul bibliotecii și transliterat pagină cu pagină.

  „Revista «Ateneu arădean» se propune cititorilor drept o publicație de cercetare culturală și științifică, promovând și valorificând colecțiile Bibliotecii Județene «A.D. Xenopol» din Arad, evidențiind resursele comorile și izvoarele de înțelepciune ascunse în file de carte, prin articole și studii axate pe istoria scrisului și a tiparului. De asemenea sunt abordate și teme de biblioteconomie, patrimoniu cultural, literatură, istorie, arte, științele educației, credință. Apariția va fi na trimestrială, în format clasic. Nu în ultimul rând, vreau să mai insist asupra faptului că fundamentul ideatic este proiectul publicației de acum 185 de ani“, afirmă dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol“ Arad.

  Publicația găzduiește în paginile sale mai multe teme majore, cum ar fi: „Biblioteca. Carte. Scris. Tipar“, „Patrimoniu cultural“, „Istorie“, „Știință și educație“, „Credință“, „Literatură“, „Arte“.

  Nu în ultimul rând, instituția își dorește, cu această revistă, un lung parcurs tematico-temporal, prin includerea de colaboratori care să propună analize, aspecte conceptuale vizuale, informații, planuri și variabile reflectate sub genericele amintite anterior.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.