Noua lege a gunoaielor dă cu minus la Arad, unde oamenii sunt forțați să facă ilegalități din lipsa de interes a municipalității

  de Raluca Medeleanu | 29 octombrie 2019, 10:43 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  (foto: Vocea Străzii Arad România)

  Oamenii care aruncă la voia întâmplării gunoaiele pe domeniul public, vor plăti o amendă considerabilă și vor fi puși să curețe în urma lor. Decizia vine tocmai de „sus”, din Capitală, căci a intrat în vigoare Legea 188/2019, aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial al României ieri, 28 octombrie. Mai exact, legea respectivă vine ca o modificare la legea nr.211/2011 privind regimul deșeurilor: oamenii care nu se conformează gestionării corecte a gunoielor vor primi amendă între 3000 și 6000 lei, iar firmele vor plăti între 20.000 și 40.000 lei.

  E important de subliniat că legea impune ca până în anul 2020 să se atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri nepericuloase provenite din activități de construcție și demolari. Situația din Arad e probabil „roz” pe foaie, întrucât avem „implementat” acel Master Plan 2008-2038 privind Sistemul de management integrat al deșeurilor. Teoretic, la Arad se reciclează. Nu putem însă să nu arătăm cu degetul ineficiența cu care se gestionează deșeurile din municipiu.

  Poate principala problemă pe care o putem indica e lipsa unui serviciu gratuit sau contra cost, oferit de municipalitate, prin care arădenii să se poată debarasa de deșeurile voluminoase, spre exemplu de obiectele sanitare, obiectele de mobilier, moloz etc. Nu o dată ne-a fost adus în vedere de arădenii bine intenționați, care nu au dorit să arunce ilegal, pe unde apucă, astfel de deșeuri, că efectiv nu au găsit o variantă legală, la îndemână. Și, din păcate, ne vedem din nou nevoiți să arătăm cu degetul către alte orașe unde municipalitatea oferă astfel de servicii. La noi, cumva, nu se poate. Retim nu are contract pe astfel de servicii, Primăria „se scoate” că are Gospodărirea Comunală pentru astfel de servicii, dar dacă apelezi acolo, afli că „nu are buget” pentru așa ceva.

  Și atunci, când cintești articolul 19 și articolul 2o din lege, îți dă cam pe minus:

  Art. 19
  (1) Producatorii de deseuri si detinatorii de deseuri au obligatia sa supuna deseurile care nu au
  fost valorificate unei operatiuni de eliminare in conditii de siguranta, care indeplineste
  cerintele art. 20.
  (2) Operatorii economici autorizati din punctul de vedere al protectiei mediului pentru activitatea
  de eliminare a deseurilor au urmatoarele obligatii:
  a) sa asigure eliminarea in totalitate a deseurilor care le sunt incredintate;
  b) sa foloseasca cele mai bune tehnici disponibile si care nu implica costuri excesive pentru
  eliminarea deseurilor;
  c) sa amplaseze si sa amenajeze instalatia de eliminare a deseurilor intr-un spatiu si in conditii
  stabilite de autoritatile teritoriale pentru protectia mediului competente;
  d) sa introduca in instalatia de eliminare numai deseurile mentionate in autorizatia emisa de
  autoritatile competente si sa respecte tehnologia de eliminare aprobata de acestea.
  (3) Abandonarea deseurilor este interzisa.
  (4) Eliminarea deseurilor in afara spatiilor autorizate in acest scop este interzisa.

  Art. 20
  Gestionarea deseurilor trebuie sa se realizeze fara a pune in pericol sanatatea umana si fara a
  dauna mediului, in special:
  a) fara a genera riscuri pentru aer, apa, sol, fauna sau flora;
  b) fara a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor;
  c) fara a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special

  Pe lângă cele două articole, care existau și în vechea lege, acum situația s-a înăsprit. Acum avem o sacțiune în plus: cei care își abandonează deșeurile pe domeniul public vor fi obligați să le ridice de acolo și să curețe terenul. Dar cum să le ridice? Legea spune că prin societăți specializate și autorizate.

  La Arad, care sunt acelea?

  Citește și La Arad, plătim sau suntem amendați, la Oradea și Timișoara- gratuitate totală! Unde să aruncăm deșeurile din construcții, domnilor Robu și Bolojan”?

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.