joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Notele Bătrânei Doamne! UTA – CFR Cluj 0-1. Evaluarea jucătorilor Bătrânei Doamne conform Special Arad

    de Lucian Dănilă | 27 septembrie 2021, 3:19 PM | Recomandările editorilor | Sport

    0

    UTA a înregistrat aseară prima înfrângere pe propria arenă din acest campionat. O înfrângere în fața campioanei ultimelor patru sezoane în România, CFR Cluj, dar o înfrângere care ne-a lăsat un gust amar doar prin prisma rezultatului.

    Tocmai de aceea am dori să continuăm acest articol cu un citat postat pe pagina de Facebook a Suporter Club UTA: „Sunt înfrângeri care te înfurie, sunt înfrângeri care dor și sunt înfrângeri care te ridică. Cea de aseară poate fi înscrisă în ultimele două categorii. Prin atitudinea și jocul prestat UTA ar fi meritat să iasă învingătoare. N-a fost să fie așa pentru că aseară ”micile detalii” n-au fost în favoarea noastră. Dar jocul prestat ne oferă convingerea că această echipă se poate regăsi la finalul sezonului regulat între primele 6 ale campionatului”.

    Da, UTA a avut un joc consistent aseară, un joc în care cifrele arată incredibil dacă luăm în calcul că a evoluat împotriva campioanei, dar asupra acestor cifre vom face referire într-un material viitor. A lipsit golul, iar acest lucru s-a datorat atât lipsei de inspirație din fața porții a lui Hora sau Antal, fie a ghinionului la șutul lui Isac sau la mingea trimisă în bară de juniorul Marcel Mercioiu la doar un minut după ce a intrat pe teren.

    CFR a venit la Arad fără piesele grele ca Deac, Alibec, Omrani sau Debeljuh, dar publicul arădean s-a arătat deranjat de tertipurile folosite de jucătorii lui Petrescu, acele sărituri peste minge în momentul când trebuia repusă în joc, așa cum s-a întâmplat la Bălgrădean sau Cestor.

    Publicul, prezent la 50 la sută din capacitate, a fost, în majoritatea lui, extraordinar. Rămân însă acele pete de la finalul partidei, final în care niște inconștienți au aruncat cu peturi în teren care au fost aproape de a-i lovi fie pe jucătorii celor de la CFR, fie pe arbitri, antrenorul Gyuszi Balint având chiar o criză de nervi din cauza aceasta.

    NOTELE JUCĂTORILOR ȘI ANTRENORULUI BĂTRÂNEI DOAMNE

    Florin Iacob – 6 – A avut două șuturi pe spațiul porții, CFR fiind foarte „zgârcită” cu acțiunile ofensive. Primul șut a fost al lui Bordeianu, pe mijlocul porții, șut prins cu siguranță de portarul arădenilor, iar al doilea a fost execuția magnifică a lui Chipciu, cel care a marcat unicul gol al partidei. În a doua parte, Iacob a îndeplinit mai mult un rol de „libero”, asta dacă ne întoarcem puțin în timp, atunci când fotbalul avea astfel de jucători, post pe care au excelat Belodedici Gică Popescu sau Ștefănescu, în România, Picchi, primul mare „libero” al lumii, în echipa Interului lui Helenio Herrera, iar mai apoi Beckenbauer sau Franco Baresi.

    Marko Vukcevic – 6 – O greșeală a făcut muntenegreanul, dar acea greșeală ne doare. S-a complicat la faza golului înscris de CFR, atunci când a primit mingea de la Erico lipit de linia de margine, a încercat să mențină posesia în fața lui Costache, dar atacantul feroviarilor a avut câștig de cauză și ulterior Chipciu avea să marcheze prin acea execuție splendidă. Vukcevic a fost mereu un pericol pentru defensiva celor de la CFR, el câștigând multe dueluri în fața lui Culio sau Camora, dar centrările sale nu au fost decât în mică măsură periculoase pentru careul oaspeților.

    Erico Da Silva – 6,5 – Remarcat și de Dan Petrescu, Erico a avut un joc în general bun, dar și el a fost implicat nefericit în faza golului marcat de CFR. Pe faza defensivă a avut puțin de lucru, în partea secundă fiind de cele mai multe ori la 40 de metri de buturile porții adverse pe fondul dominării cvasitotale a arădenilor. Ne e dor de meciurile în care Erico apărea pe lista marcatorilor, aseară nefiind deloc periculos în careul advers.

    Alexandru Benga – 6,5 – Alături de Erico și Roger, și Alex Benga a fost unul dintre remarcații lui Petrescu. Cu excepția unor inexactități la construcția în zona de risc, la 30-40 de metri de poarta lui Iacob, inexactități care au apărut în repriza secundă, Benga și-a câștigat majoritatea duelurilor cu atacanții adverși.

    Rolandas Baravykas – 6 – A devenit un titular incontestabil la UTA, lituanianul câștigând de câteva etape încoace duelul pe post cu rusul Shlyakov. Foarte sigur pe plan defensiv, Rolandas are o problemă în momentul în care se apropie de careul advers. Fiind jucător de picior drept, mereu caută să-și așeze mingea pentru a centra cu piciorul favorit, iar acest lucru a privat echipa de câteva acțiuni care putea aduce pericol la poarta lui Bălgrădean, el pierzând de câteva ori balonul chiar în preajma liniei de 16 metri a careului.

    Idriz Batha – 7 – Rămâne jucătorul cel mai implicat în jocul Bătrânei Doamne. Coboară mult între fundașii centrali pentru a iniția acțiunile ofensive, recuperează multe mingi la centrul terenului, câștigă majoritatea duelurilor aeriene și oferă siguranță în jocul de pase. Aseară a scăpat și fără a încasa vreun cartonaș galben. La fosta sa echipă, FC Tirana, Idriz era un marcator, iar publicul așteaptă de la el și șuturi de la distanță, așa cum a arătat la meciurile cu Farul, FCSB sau Universitatea Craiova.

    Juan Pablo Passaglia – 6 – A alergat mult, a încercat să împingă jocul spre careul lui Bălgrădean și chiar s-a aflat la originea celei mai mari ocazii din prima repriză, acea în care Hora a trimis cu capul peste poartă. Puțin cam lent în mișcări și chiar în distribuirea baloanelor pentru coechipieri, Passaglia a arătat aseară că este mai implicat în joc atunci când îl are alături pe Batha, decât atunci când face pereche în linia de mijloc cu Vorobjovas.

    Liviu Antal – 6 – Nota este mai mult pentru implicare decât pentru reușite. Arădenii îl percep ca pe o veritabilă „armă secretă”, introducerea sa în joc fiind ovaționată de public. Și-a creat trei ocazii de gol, ultima fiind rarisimă, în minutele de prelungiri, după ce mingea a revenit de la încheietura barelor după lovitura de cap a lui Mercioiu.

    Roger Junio – 7 – Și în cazul brazilianului, nota are parte de un plus de 0,5 pentru implicare, pentru dăruire. Cu o putere de luptă fantastică, Roger este în stare ca în aceeași fază să piardă mingea în zona careului advers după care, la doar câteva secunde, tot el să o recupereze la jumătatea terenului. Îi lipsește însă limpezimea, mai ales atunci când trimite mingi în careul advers, sau după ce se lansează în seriile de driblinguri.

    Desley Ubbink – 6 – Fluctuații foarte mari în jocul olandezului. Așteptat la Arad ca jucătorul care aduce clarviziunea, ca jucătorul care oferă ultima pasă, pasa de gol, Ubbink dispare de multe ori din joc sau preferă să arunce mingi în fața porții adverse. Aseară și-a încercat de trei ori șutul, unul singur fiind periculos, atunci când Bălgrădean a respins cu dificultate până la Hora la una dintre cele mai mari ocazii ale meciului. Ne-a demonstrat în alte partide că poate fi mai util echipei, iar cel mai bine a arătat acest lucru la Pitești sau în a doua parte a meciului cu Rapid.

    David Miculescu – 5,5 – Nu întâmplător a fost schimbat la pauză. Folosit la început în partea dreaptă a liniei mediane, Miculescu a fost blocat ușor de Camora sau Culio. Balint l-a trecut după jumătate de oră în partea stângă, iar acolo a fost de două ori periculos, atunci când a trimis mingea pentru Hora la singura mare ratare din prima parte, sau atunci când după ce a depășit din corp de adversari, a finalizat cu un șut în picioarele lui Bouhenna.

    Damian Isac – 7,5 – A intrat excelent în joc. Tânărul mijlocaș care a ratat pregătirea de vară din cauza unei accidentări care l-a ținut două luni în afara circuitului, a expediat două șuturi foarte periculoase la poarta lui Bălgrădean. La primul, fostul portar al echipei UTA a respins cu dificultate mingea trimisă de Isac din voleu, iar la al doilea, de la 16 metri din zonă centrală, mingea a ocolit de puțin vinclul. Caută foarte mult mingea și, cu câteva excepții, încearcă foarte mult să verticalizeze, el fiind o piesă foarte importantă în angrenajul care aseară a pus o presiune constantă pe careul campioanei României.

    Ioan Hora – 6,5 – Judecând la rece, tindem să rămânem cu nereușitele sale. Momentul în care a fost ajuns din urmă de fundașii centrali ai CFR-ului în minutul 10, apoi acea minge trimisă cu capul peste poartă. A fost în a doua repriză ratarea imensă din fața porții cu acel șut mult peste transversală după ce a ajuns la el mingea respinsă de Bălgrădean la șutul lui Ubbink. Hora, însă, depune un efort fantastic în luptele sale cu masivii fundași centrali, indiferent despre ce echipă vorbim, coboară mult pentru a primi mingi care să-i fie utile și, cu mai mult noroc, putea fi autorul unui „assist” extraordinar dacă la centrarea sa superbă cu exteriorul, Mercioiu nu ar fi nimerit bara.

    Gyuszi Balint – 6,5 – Dacă ar fi să-i reproșăm, ceva pentru jocul de aseară antrenorului Gyuszi Balint, ar fi faptul că echipa mereu intră prea cumpătată, prea rezervată în teren, așa cum s-a întâmplat și cu Rapid și cu CFR. Tacticizarea dusă la extrem nu este întotdeauna cea mai bună armă pentru a câștiga un meci și, probabil, mai multă presiune pusă din startul jocului, așa cum am văzut în a doua repriză atât cu Rapid, cât și cu CFR, dar chiar și cu Universitatea Craiova, poate ar fi o rețetă prin care UTA să câștige mai multe puncte pe teren propriu, mai ales că beneficiază și de sprijinul necondiționat al publicului. Cu un asemenea public, puțin mai multă exuberanță poate nu ar strica. Jucătorii, în starturile de partidă, par prea închistați în respectarea cu sfințenie a modulului tactic și lipsește strălucirea, lipsește imprevizibilul, deși, în acest sezon, ceva calitate este…

    Marcel Mercioiu nu a fost notat pentru că a evoluat doar 4 minute. La debutul său în Liga 1, Marcel putea deveni eroul partidei dacă mingea trimisă de el cu capul la doar 60 de secunde după ce a intrat pe teren, poposea la vinclul porții lui Bălgrădean și nu lovea bara. 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.