Nicolae Ioțcu și Lumina de la Ierusalim – o glumă religioasă cu un fochist

  de Lucian Valeriu | 24 April 2014, 8:22 AM | Pamflet | Recomandările editorilor

  3

  Cel puțin platonic… zic eu că se impune să-i trântim de biblioteci pe ăia de au politizat până și Lumina!

  Și lasă c-o spune un ziarist laic, dacă preoții se sfiesc: băi, frate, ce caută – în primul rând – un președinte de Consiliu Județean, într-o țară normală la cap, majoritar ortodoxă și europeană sadea, la pupitrul Luminii Învierii… și încă adusă de la Ierusalim? Aud?! În baza cărei legi? A cărui edict bisericesc?  A cărei Constituții? A cărei 215? Ce Biblie zice că asta-i ok? Care rânduială populară stipulează? Ce apucătură, ce datină, ce new trend, ce fiță?
  În al doilea rând – wtf is Ioțcu pentru ca să lumina… mă-nțelegi?… Adică nu un bebeluș, nu un olimpic la mate, nu un absolvent cu 10 la filosofie… nu un academician… nici măcar un cititor fruntaș de la o bibliotecă de cartier! Nu, mă frate: Ioțcu dă lumină la preoți… adusă diiirrrect (cu o rablă de avion care să vezi ce știre era dacă pica cu voi, cu toți), de la București… via Timișoara. Care București o dus-o direct de la Ierusalim, mânca-ț-aș carpeta ta cu răpirea din Serai… s-o înghesuit printre creștinii de pe tot mapamondul în Peștera aia și tăt s-o rupt… sau poate o făcut unu de la servicii mișto de ei și o aprins lumânarea de la ceva Zippo (că să știi că ăștia de alea au, special pregătite pentru situații de genul se stinge lumânarea cu Lumina Sfântă în avion… ce dreaq facem?)… Lumină pe care preoții, la rândul lor, o împart enoriașilor… bă, enoriașilor… apropo… știi scena, nu?…

  Ioțcu – pe care singura chestie din viața sa care îl recomandă să poarte o lumânare aprinsă în mână printre oameni e meseria de fochist (una foarte faină, de altfel, dacă-ți vezi de coșul tău!) – o ajuns mai tare ca arhiepiscopul, ca vicarii, ca preoții… nemaivorbind de masa laică… de noi… de populime… cum ne zicea unu la televizor ieri… mai tare ca toată lumea, frate… Uită-te și în poză: el îi cu făclia… el zice Bisericilor din Arad când Cristos a Înviat… A lui Timotei e mai mică!:P S-o și răstit la preoți, pe aeroport, la Timișoara (preoți arădeni, cărășeni și timișeni… care n-or aflat că Ioțcu-i primul la lumină și or venit de la parohiile lor, de pe sate), că „voi ce căutați aici?!” (citat absolut autentic, trimis pe sms de băiatul cu Zippo, de v-am zis mai sus).
  Așa încât azi, când am auzit pe mașină o retorică transmisă de colegi – „bă, ce caută Lumina să o împartă primarii?” -, am conchis în cheie logică: normal ca de la Ioțcu Lumina să meargă la primari… e circuitul firesc al treburilor în cosmosul ăsta defect.
  Singura parte din documentare care îmi lipsește e cât o fost comisionu la Lumina de anul ăsta… da aflăm…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Excelent și motivat articolul! Eram în biserică în momentul în care – în plină sfințenie – ne-a pleznit cu ioțcu și consiliul județean plus că numai la ortodocși se aprinde Lumina! Sunt ortodox până la capăt dar nu e corect și nici conform cu învățăturile Mântuitorului să deraiem de la egalitatea pe care o avem în fața lui Dumnezeu. Absolut rușinos să se popularizeze în gura mare- cine, cum și cu cât a adus Lumina. Foarte bine pusă problema în articol: app. de 2000 de ani cine aduce Lumina?!Sau cum s-a procedat până nu demult? Politică trivială, drăcească, asta e – intrată puternic în Casa Domnului și în cei care ar trebui să-L slujească pe Dumnezeu cinstit. Vedeți însă ce interese bănești colcăie în Arhiepiscopia arădeană… Nu renunțați la subiect până când nu ies la iveală toate imensele mizerii și șpăgi din acest interior blindat!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.