Malpraxis la moartea muzeului Săgeata Verde





Potențialul este enorm pentru așa-zisul Muzeu al Tramvaielor de la Ghioroc, care găzduiește vagoanele originale ale vestitului tren Săgeata Verde. Da… un potențial enorm și neexploatat. Au încercat și în acest caz doar cu jumătate de măsură. Așa cum ne obișnuiesc, de regulă, că „rezolvă” lucrurile pe aici. După ce Consiliul Județean a avut o tentativă de o vară, în 2017, să exploateze turistic acest loc încărcat cu istorie, a dat rapid pași înapoi când a văzut că nu se obțin venituri pe cât ar fi dorit și, de atunci, s-a debarasat de idee. Mai mult, se opune acum ca alții măcar să încerce să facă ceva acolo.
Planul inițial era chiar unul foarte bun! Și începuse atât de bine… se organizau tururi ghidate, cu pornire de la Podgoria și punct de oprire la depoul tramvaielor de la Ghioroc, care era gândit să devină muzeu. Turiștii erau transportați chiar cu un vagon original al Săgeții până acolo. Aflau istoria din spatele primului tren electric al României și apoi erau conduși și la Muzeul Vinului, în imediata vecinătate.
Au făcut și un site oficial pentru Săgeata Verde, însă în următorul an, când s-a făcut bilanțul, s-a constatat că nu prea au încasat pe tururi chiar așa de mulți bani din prima. Apoi, alt ghinion: Compania de Transport Public (CTP) nu le-a mai dat voie să scoată pe șine singurul tren funcțional, pe motivul că este înregistrat ca obiect de patrimoniu la Ministerul Culturii și se temea că prin folosință s-ar strica exemplarul.
Dar muzeul Săgeții Verzi? „Nu am considerat că merită”
Chiar dacă au renunțat la acele plimbări cu Săgeata, muzeul ar fi putut rămâne. A rămas însă doar o pancartă mare, înainte de intrarea în Ghioroc, în care suntem și acum anunțați că există acest muzeu, dar când ajungem acolo totul e încuiat. Dacă ai noroc, dai de vreun portar, dacă nu, nu. Absolut nicio investiție nu s-a mai făcut! Nici măcar site-ul nu mai e activ.
Și atunci, cum vrei să ai ceva profitabil?
Cât de costisitor ar fi fost să ai un program pus pe ușă, să continui programările online, dacă tot ai avut acel site, să investești minimul necesar pentru a deschide și un mic magazin de suveniruri în incintă? Idei sunt cu carul, dar lipsește inițiativa.
Chiar dacă e societate comercială, CTP ar fi avut posibilitatea să înregistreze oficial depoul ca muzeu, prin demersuri la Ministerul Culturii. Dar a preferat varianta mai simplă, improvizată.
În depou există 8 vagoane originale Săgeata Verde, în stare bună. Mai există și altele câteva, dar în stare mai proastă. Dintre toate, doar unul singur este funcțional (cel cu care se făceau tururile), restul fiind nepornite de zeci de ani.
Ar fi putut fi comandată o replică cu care să continue tururile, ar fi putut să înregistreze oficial muzeul ca să poată percepe bilete de intrare, ar fi putut continua investițiile acolo, dar…
„Nu e o prioritate, nu prezintă interes ca muzeu, e un efort, nu am considerat că merită” – asta spune directorul CTP Arad despre toate aceste planuri.
E mai ușor să te plângi că nu poți…
Nici măcar o amărâtă de placă, a cărui text a fost șters de arșița soarelui, nu au fost în stare să o schimbe, chiar dacă am semnalat acest lucru într-un articol în 2021! Au mai trecut doi ani… textul de pe placa informativă de lângă macheta fostei stații de la Podgoria, de unde pornea Săgeata Verde, este în continuare ilizibil.
Încă o dată, repet: e vorba de primul tren electric care a circulat vreodată în România și printre primele 8 care au circulat pe întreg mapamondul!
Stau și mă gândesc, dacă situația dată ar fi fost într-un oraș din altă țară, câte cozi de turiști s-ar forma la intrarea depoului unde se află exemplarele originale? Sunt convinsă că acolo ar fi fost un efort care să merite. Dar aici, cumva, exploatarea turistică a unui obiectiv este mereu la dificultatea fizicii cuantice.
Și mereu ni se invocă atâtea piedici… Ei ar vrea, dar uite, domnule, cât e de complicat!
O nouă „piedică legislativă” pentru valorificarea depoului de la Ghioroc, în care se află Săgeata Verde
Noua instituție culturală Hub MARTA și-a exprimat recent intenția de a prelua depoul, pe o perioadă de 5 ani, pe ideea să întocmească un proiect prin care să câștige finanțare în vederea valorificării muzeului de acolo. Ținând cont că depoul e în proprietatea Companiei de Transport Public Arad, decizia trebuie să primească aprobare din partea tuturor acționarilor companiei: Primăria Arad, Consiliul Județean, Primăria Ghioroc și Primăria Săvârșin.
Și uite că deja ne lovim de primul „nu se poate”! Consiliul Județean nu a fost de acord, respingând proiectul la ședința de luni, 31 iulie. Directorul Centrului Cultural Județean, Ionel Bulbuc, a fost mandatat totuși de președintele CJ să ducă mai departe discuțiile, însă Bulbuc nu e entuziasmat de această „mișcare”. Crede că nu se poate ca Hub MARTA să obțină finanțare dacă nu are act de proprietate pe imobil. Pe de altă parte, directorul CTP ne zice că se poate și cu contract de comodat. Mai mult, deși MARTA vrea să preia doar în acte imobilul, fără să ia și trenurile Săgeata Verde de patrimoniu (acest lucru e notat și în contractul de comodat propus aprobării), Bulbuc crede că ar fi riscant, căci automat în clădire sunt și aceste trenuri de patrimoniu care pot păți ceva…
Dacă experiența nu mi-ar spune altceva, aș putea spune că aștept cu interes decizia celorlalți acționari, că poate negocierile vor avea în cele din urmă o finalitate favorabilă, că se vor trezi în ceasul al doisprezecelea și vor înțelege valoarea pe care o au acele exponate, că ele merită să fie văzute de cât mai multă lume, într-un veritabil muzeu, la standarde occidentale, și că vor trece în sfârșit la treabă… Cum însă știm cu toții unde trăim și cu cine avem de a face, scoaterea din moarte clinică a acestui plan va fi în cel mai bun scenariu o mișcare de foarte scurtă durată, cât să poată cineva prezenta proiectul anul viitor, că doar va fi an de alegeri, apoi situația va deveni subit extrem de complicată, voința va fi înfrântă de piedicile birocratice, legislative, financiare, orice fel de pretext care să le permită să se culce înapoi pe o ureche și să doarmă împăcați că ei au încercat, dar a fost un efort prea mare și nu merită.
Citește și:
• Aveți propuneri pentru muzeu? Am eu cinci, gratuite… dar scumpe! • Special Arad
Comentariile portalului
V-am aprobat doar pentru ca ați muncit atâta. Nu are rost să vă răspund la întrebări. Nu am cum să/mi pierd vremea cu lipsa DVS (...)
1. "adversarul său a fost un matematician de talie mondială" - fost matematician. Din 2016 nu mai are treabă cu matematica. Totuși, de unde concluzia cu talia mondială ? Pe baza (...)
@ rednecks Chestiunile astea se organizează din timp și prevede un protocol strict.