Angajații din educație au protestat și la Arad față de neacordarea a 6% din PIB pentru educație

  de Raluca Medeleanu | 16 December 2022, 6:29 PM | Educaţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  (foto: Facebook)

  „Fără educație moare orice nație”, „noi v-am educat, voi ne-ați trădat” sunt mesajele de pe pancartele ținută în aer la protestul mai multor angajați din educație, membrii ai sindicatului FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ). Aceștia au pichetat vineri, 16 decembrie, sediul Prefecturii Arad.

  Dascălii din FSLI Arad s-au alăturat colegilor din mai multe județe din țară pentru a își exprima nemulțumirea față de neaplicarea în totalitate a legii salarizării, cât și pentru neacordarea a 6% din PIB pentru educație. Proteste au fost desfășurate vineri în în Maramureș, Bacău, Mehedinți, Suceava, Botoșani, Ialomița, Dâmbovița, Argeș, Bihor și Bistrița Năsăud.

  Sindicatul transmite că principalele nemulțumiri sunt:

  -„neaplicarea, în integralitate, a prevederilor Legii nr.153/2017, în condițiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariați sunt cuprinse între 1700-2200 lei;

  -neacordarea sporului pentru condiții de muncă, spor de care beneficiază salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare;

  -neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru;

  -inexistența normativelor de personal;

  -nedecontarea navetei;

  -neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflației, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare;

  -neacordarea a 6% din PIB pentru educație, așa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educația urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educației și 1,1% prin autoritățile locale și pentru învățământul superior.”

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.