joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Aradul Solar și alte afaceri științifico-fantastice

  de Lajos Notaros | 1 decembrie 2022, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  10

  A început demult, nu de azi, nu de ieri.

  Nu chiar atunci când Stanislav Lem a scris Solaris sau Tarkovsky a pus povestea pe peliculă, dar oricum demult.

  A început cu proiectul de lege numit doar „Glad” printre cunoscători. E o lege aprobată și promulgată în vara acestui an, prin care terenurile agricole pot fi folosite pentru parcuri fotovoltaice. Simplu spus, prin această lege se pot folosi terenuri agricole până la 50 de hectare pentru instalarea de parcuri de producere a energiei electrice din energia solară. Terenuri nu foarte valoroase, dar, prin excepție și alea. Nu pășuni, dar prin excepție și aprobare de la minister, chiar și pășuni. O lege faină, faină de tot, care trăiește nu prin reguli, ci prin excepția de la ele.

  În urma promulgării acestei legi, cei vizați s-au strâns în zilele trecute la Arad. La Consiliul Județean, unde altundeva? În frunte cu Gheorghe Falcă, desigur, cel care stă în spatele legii „Glad”. Varga, desigur. Au sărbătorit, au zâmbit și au comunicat. Problema e comunicarea. Așa pentru proști. Ni s-a spus că va fi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Făcut din investiții particulare.

  Prima problemă e că la Grăniceri-Pilu, unde se va realiza parcul, se vorbește de mai mult de 1000 de hectare, nu de cincizeci, cum este în legea „Glad”. Cu alte cuvinte, nu va fi un parc, ci douăzeci pe puțin. Pe urmă, Glad Varga, promovându-și legea, în primăvară, vorbea de niște fonduri de modernizare și fonduri nerambursabile din PNRR, cu alte cuvinte nu este vorba de o investiție particulară, ci de una care folosește fonduri europene. Fonduri publice, cum ar veni, chiar dacă nu direct din bugetul României.

  Dezvoltarea, da, va fi făcută de firme particulare. Înainte de toate de grupul Monsson, legată de omul de afaceri Emanuel Muntmark. Cu alte firme subordonate, înmatriculate în Luxemburg. E vorba de West Power SRL, cea care deja a fost preluată de firma globală de investiții Actis. Vorbim de Actis Estern Europe Energy, mai precis Rezolv Energy, așa cum putem vedea chiar pe pagina fondului respectiv. Și care numește toată această operațiune Solar Arad, de unde ne-am și permis să împrumutăm titlul acestei nevinovate prezentări.

  Încercând să sintetizăm: nu este vorba de o investiție particulară, ci de o dezvoltare realizată de firme particulare din bani publici. Este evident că nici Monsson-ul lui Muntmark, nici Actisul londonez nu are la dispoziție aproape un miliard – euro, nu lei – pentru această investiție. Ei, cum se spune, vor gestiona investiția, respectiv vor folosi banii din fonduri pentru realizarea acestui parc sau mai precis parcuri fotovoltaice, numite deja de către ei Solar Arad.

  conferinta presa parc fotovoltaic arad cj

  Știind toate astea, putem înțelege agitația politicienilor noștri, în frunte cu Gheorghe Falcă și secondat de Glad Varga, Cionca și ceilalți. Un miliard este enorm, iar firmele care se vor folosi de acești bani știu exact cui trebuie să mulțumească pentru oportunitate. Celui sau celor care i-au asigurat că legea se va modifica așa cum le este mai convenabil, iar banii din fonduri vor veni neapărat.

  Privită de aici, investiția nu mai pare așa o mare binefacere pentru cei care i-au ales pe cei pomeniți. Desigur, trecerea la surse alternative de energie este de dorit – chiar dacă cei cu adevărat pricepuți au atras mai de mult atenția asupra problemelor, nu puține, pe care le ridică –, este adevărat și că zona Grăniceri-Pilu, respectiv cele vizate pentru viitor, Chișineu-Criș, Macea, sunt printre zonele cele mai însorite de prin țară, și mai este adevărat că o parte a energiei produse aici poate fi exportată ușor în Ungaria, numai că toate astea ascund partea puturoasă a afacerii.

  Dincolo de desființarea probabilă a CET-ului – mai bine un parc fotovoltaic și acolo – dincolo de noile probleme tehnice – producerea și valorificarea după folosire a panourilor reprezintă una dintre marile probleme ale acestei tehnologii –, este evident că nu puțini indivizi, politicieni și nu numai, vor ieși mult mai bine situați din această afacere decât au fost înainte.

  Dar n-ar fi asta singura și cea mai mare problemă. Se mai întâmplă. Pe la noi chiar des.

  Durerea cea mare este ușurința cu care își mint electoratul, modul incalificabil în care încearcă să îi prostească pe cei care îi aleg și care îi și plătesc în fond. Nu de alta, dar oricine care a făcut un curs de economie acolo știe că plusul se produce doar în activități productive, fie că vorbim de agricultură, industrie sau alte domenii unde oamenii muncesc ca să iasă ceva în plus care asigură supraviețuirea celor mulți și nesemnificativi. Și a celor cu moț, desigur.

  În rest, vorbe. Asta ca să nu spunem minciuni. După care ne mirăm că nu suntem luați în serioși. Nici de cei de la care sperăm bani și bani din ce în ce mai mulți, nici de cei care ne asigură locurile în administrație, respectiv în apropierea robineților din care curg euroii.
  Și ne mai mirăm că cinci milioane de români trăiesc în afara României…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Totul, dar absolut totul, inclusiv detaliile anterioare și ulterioare, a fost gândit, planuit si executat in cele mai mici amanunte. Si va garantez ca acesta e doar inceputul acestui tip de afacere, stiu foarte bine. Vor urma altele, exact pe sistemul cu… autostrazile. Sigur v-ati prins!

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. Picnic la marginea drumului

   Șmecheria acestor ,,parcuri solare”, de fapt este o metodă prin care banii fraierilor ajung prin intermediul statului in buzunarele câtorva privați. Pe scurt, acele certificate verzi si cogenerarea de pe facturile de energie electrică, ajung direct in buzunarele unor astfel de ,,investitori”, ca cei din articol.
   P.s. statul e intermefiar pt. că este cel care a emis și permis o asemenea lege.

   +14 voturi
   +1
   -1
  3. Lăsații sa viseze e gratis vor fi 1000 MW de panouri solare acolo cum a fost și fabrica de drone sau avioane sârbești lângă aeroport și mega terenul de golf de la Fântânele adică zero promovate tot de CJA.
   Cei care au preluat proiectul anunță că încep lucrările la sfârșitul verii viitoare de ce atunci? Până atunci caută investitori deci nu au banii cei 800 de milioane visați de Falca sunt în pom și pomul în aer.

   +11 voturi
   +1
   -1
  4. Felicitări pt. articol!
   Foarte corect, important și bine documentat!
   Din păcate, ne prezintă, din nou, mizeriile acestor demenți îmbuibați, ai camarilei și Mafiei politico-economice, din județ și din țară.
   Acești dezaxați, (care, numai „muritori de foame nu sunt”), au impresia ca vor trăi sute de ani sau ca beizadelele, cărora se zbat să le lase averi colosale NUMAI DIN „AFACERI” ONEROASE, le vor da măcar un pahar de apă, la bătrânețe, sau le vor aprinde măcar o lumânare la mormânt? 🤔
   Vise…!
   În afară de a li se dori grabnica trecere în neființă, , pt a lăsa moștenire aceste averi „pestlențiale”, NU VOR OBȚINE NIMIC ALTCEVA:
   – nu vor știi ce înseamna multumirea, dragostea sau recunștința cuiva, nu vor știi cum e să vezi fericirea (făra cuvinte) din ochii cuiva, ajutat sincer și discret (nu prin acțiuni pompoase, dar fără conținut, DOAR ÎN SCOP PROPAGANDISTIC), nu vor știi nimic din toate astea…
   – vor rămâne cu fericirea lor disimulată, cu rânjetele lor artificiale și zeflemitoare, înconjurați doar de minciună, aroganță, ticăloșie și indivizi falși și fără caracter (ASEMENI LOR, 😉), care, sub masca „prieteniei” sau „supușeniei” , SUNT GATA ÎN ORICE MOMENT DE A LE „BĂGA CUȚITU-N SPATE”, pt a le lua locul… 😡

   Pt ASTA, se zbat, atât de mult, ca să fure, să comploteze, să facă toate aceste „sforării”, acești demenți…???
   Vai de mama lor (dar și a noastră, că nu avem lucidatea și tăria de a-i rejecta din viața Comunității) …!!!

   +8 voturi
   +1
   -1
   • Tocmai am aflat știrea că celebra avocată Paula Iacob a decedat (Dumnezeu s-o odihnescă!), lăsând în urma ei o avere de peste … 10.000.000 €, numai în seiful de-acasă având peste 300.000 €, iar acum se pune problema dacă se vor găsi moștenitori legali sau va rămâne întreaga avere Statului (contra căruia, culmea, a luptat în multe dintre procesele sale !!! 😁).

    Fără să-mi pese ce soartă va avea în final, aceasta avere deloc neglijabilă, stau doar, și mă-ntreb:
    – CE ROST A AVUT ACEASTA ACUMULARE DEMENTĂ de bogăție, CU MULT PESTE NECESARUL EI, în loc să facă mai multe gesturi de omenie si să ajute niște ființe (oameni sau animale) cu adevărat oropsite de soartă și care să-i poarte veșnica ei amintire în gând …?! 🤔
    Așa, cu toată bogăția ei, își va duce somnul de veci, singură, sub o piatră rece, pierdută în negura uitării, probabil și fără o floare, lumânare sau vreo ființă care s-o plângă…

    EXACT ce spuneam mai sus: întrega bogăție n-a ajutat-o cu nimic să-și schimbe soarta, cu o moarte toți suntem datori.
    CONTEAZĂ, DOAR, CUM DECIZI
    SĂ TRĂIEȘTI ! 😉
    q.e.d.

    +5 voturi
    +1
    -1
  5. PS: un mic exemplu a complicității noastre cu aceste mizerii, a fost și reacția unui ziar/site/fițuici arădene (căruia nu merită să-i pronunț numele, dar începe cu „a” – mic!), care, la un articol în care, acest Glad se „îmbățoșa” cu dezvoltare rețelei Transelecrica pe Zona de Vest, am cerut să mi se prezinte doar un mic exemplu (DOAR UNUL…!) al contribuției acestui Glad, la această investiție (cu care se laudă în nume personal – sic!).
   I-am adresat lăudărosului, că ar fi mai interesant SĂ-I VEDEM „ZBATERILE” pt o reducere REALĂ a Facturilor la Energie, pt populație, decât să „se-mpăuneze” cu ceva, la CARE N-ARE NICI CEA MAI MICĂ CONTRIBUȚIE. 🤔
   Bineînteles că după câteva ore, mi-a fost blocat (nu șters) Comentariul.😔
   Când le-am scris autorilor acestei „fițuici” că datorită acestui PUPINCURISM și COMPLICITĂȚI cu Mafia politico-economică, o ducem cum o ducem…, la nivel de țară și județ, normal că iar mi-au blocat Comentariul…

   Așa că, atât timp cât vom continua să fim înconjurați de o mulțime de „cozi de topor” (care-și vor „vinde și sufletul” pt RESTURILE de la masa celor din camarilă, va fi cam greu să scăpam de aceste rebuturi umane! 😠
   Totuși, MERITĂ ÎNCERCAT ! 😀

   +11 voturi
   +1
   -1
   • Ce merită încercat, la ce te gândești?
    În final, la alegeri vom avea 5-6 liste de partid din care va trebui să alegem
    – PSD – de nevotat
    – USR – de nevotat
    – AUR – de nevotat
    – UDMR – doar pentru unguri adică de nevotat
    – niscai independenți fără nicio șansă, toto de nevotat
    Ce să încercăm? În concret care ar fi soluția pe care s-o încercăm?
    PNL are o singură temă: să fie ceilalți mai proști și au și câștigat … și se pare că ceilalți sunt mai proști și astfel vom avea din nou trupa asta de jeguri.

    +1 voturi
    +1
    -1
    • ORICE ALTCEVA CE ÎNCĂ N-AI VOTAT!

     Sloganul asta AL PASIVITĂȚII („că n-i ce” ), este EXACT CEEA CE ȘMECHERII ĂSTIA, de 30 de ani ne bagă în cap !
     Ca în povestea „Prostia omenească” , cu drobul de sare, în care TOȚI SE VĂICARESC, DAR NIMENI NU INCEARCă NIMIC să facă!

     PS: observ că ai făcut o mică eroare (voită sau nu 🤔), – fără sa fiu un simpatizat sl partidului AUR, te întreb:
     – AU FOST CUMVA LA PUTERE, ca să-i poți judeca ca si pe ceilalți, care de 30 de ani „ne-o tot trag” …?
     – de ce judeci pe cineva „după ambalaj” (și după propaganda celorlalți), PÂNĂ ÎNCĂ NU L-AI PUS LA TREABĂ?

     Vezi, de aia de 30 de ani „defilăm” tot cu „scursurile” astea, PT CĂ NE E FRICĂ SĂ TOT ÎNCERCĂM ȘI ALTCEVA, până gasim unul mai bun.
     Pt că mergem mereu, după principiul foarte comod:
     „Ce, parcă ăilalți îs mai buni?” , dar fără să-i fi încercat și pe „ăilalți”… 😉
     Ce te costă să încerci , dacă tot știi că cei vechi sunt așa cum îi știi deja ?! 🤔

     +1 voturi
     +1
     -1
     • Corect. AUR inca nu a confirmat hotia si prostia care caracterizeaza celelalte partide. Am sa-i votez dar nu pentru ca sper ca vor fi mai putin infecti ci pentru ca vreau sa sanctionez partidele care nu au facut nimic din ce puteau si trebuiau sa faca.
      Nu sper fiindca nu am auzit de la AUR nimic legat de transparenta, nimic legat de mecanisme statutare care sa sustina pe cei competenti ci, la fel ca ceilalti au un singur mecanism de promovare – sa lingi sa fi in gratiile sefului (la Arad in gratiile lui Artimon).

      0 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.