duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Casa Verde Fotovoltaice” – pentru zona de vest a țării, inclusiv Arad, dosarele se depun doar în 22, 23 și 26 iunie

  de Special Arad | 5 mai 2023, 12:23 PM | Administraţie

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Cei care doresc să beneficieze de sprijin financiar prin programul „Casa Verde Fotovoltaice”, în vederea instalării de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, vor putea să depună dosarele luna viitoare.

  Precizăm că finanțarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

  Regiunea Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) are alocat un buget total de 200 480 000 lei, iar dosarele se depun doar în perioada 22, 23 și 26 iunie. De menționat că deja, la această oră, arădenii au început să formeze cozi pentru obținerea certificatului fiscal.

  Fiecare regiune are un buget diferit pentru acest program. De exemplu, Regiunea Sud Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) are alocat un buget total de 174 300 000 lei, Regiunea Nord Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) are un buget total de 240 020 000 lei, Regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu) are un buget total de 245 060 000 lei.

  „Având în vedere importanța programului din punct de vedere al politicilor de protecție a mediului și interesul major manifestat de către cetățeni, Administrația Fondului pentru Mediu a depus toate eforturile pentru simplificarea accesului persoanelor fizice la Program, prin
  elaborarea unei noi aplicații informatice. Anul acesta, persoanele fizice se vor înscrie personal în cadrul programului prin intermediul aplicației informatice, conform calendarului publicat pe site-ul instituției, fiind alocate câte trei zile lucrătoare pentru fiecare regiune, pentru a preveni un blocaj din cauza suprasolicitării aplicației informatice. Ne dorim ca programul să fie un real succes și să putem sprijini aproximativ 87.500 de gospodării în efortul lor de a-și reduce costurile cu factura la energie, pe lângă cele 55.000 sisteme aprobate în cele două sesiuni de finanțare organizate până acum”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculescu.

  Etapele programului Casa Verde Fotovoltaice 2023:

  a) publicarea pe pagina de internet www.afm.ro a informațiilor necesare demarării sesiunii de validare a instalatorilor;
  b) aprobarea instalatorilor;
  c) încheierea contractelor de participare;
  d) depunerea garanției de către instalatorii cu care a fost încheiat contract de participare;
  e) publicarea listei instalatorilor validați;
  f) publicarea pe pagina de internet a AFM a informațiilor necesare demarării sesiunii de înscriere a solicitanților;
  g) încărcarea în aplicație a documentelor necesare de către solicitanți și rezervarea sumelor aferente finanțării prin înscrierea în aplicație, etapă care poate fi derulată în paralel cu acțiunile menționate la lit. b)—e);
  h) selectarea de către solicitanți a unui instalator validat, prin intermediul aplicației;
  i) analiza documentelor încărcate de solicitanți de către instalatorul selectat;
  j) aprobarea/respingerea/refuzul solicitanților de către instalator, prin intermediul aplicației;
  k) aprobarea/respingerea de către AFM a solicitanților, în baza listelor generate de aplicație;
  l) contestarea rezultatului de către solicitanți;
  m) semnarea contractelor de finanțare de către unitățile de cult, generate prin intermediul aplicației;
  n) implementarea proiectului;
  o) decontarea sumelor solicitate de instalatorii validați;
  p) verificarea de către AFM a corectitudinii analizei eligibilității beneficiarilor și a documentelor depuse în vederea decontării, efectuate de către instalatori, prin eșantion;
  q) monitorizarea beneficiarilor.

  Înscrierea solicitantului se face prin completarea unor câmpuri predefinite și încărcarea documentelor necesare.

  Documentele trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicație.

  Documentele pe care le încarcă solicitantul persoană fizică în aplicație sunt:

  a) actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicație;
  b) certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;
  c) certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;
  d) extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deservește construcția se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus față de extrasul de carte funciară aferent construcției, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte că solicitantul este proprietar/deține un drept de folosință asupra imobilului teren; acesta poate fi obținut de solicitant și în format electronic;
  e) copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeași carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelorconstrucții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală.

  Solicitantul persoană fizică se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni. În cazul în care se depun două sau mai multe cereri de finanţare pentru acelaşi imobil identificat cu număr cadastral, este considerată eligibilă prima cerere de finanţare care îndeplineşte criteriile de eligibilitate.

  Pentru solicitantul persoană fizică, este eligibil proiectul care se implementează la adresa menționată ca domiciliu în cartea de identitate.

  De asemenea, în acest program pot aplica și unitățile de cult, care însă trebuie să depună o altă serie de documente pentru a beneficia de program. Pentru această categorie, depunerea se realizează în altă perioadă, anume în 27, 28, 29 iunie (aceeași dată pentru toate regiunile țării), bugetul total alocat pentru această categorie fiind de 17 500 000 lei pe țară.

  Toate informațiile necesare participării în Program sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Sisteme fotovoltaice.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.