luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  O parte din instituțiile din Sântana vor fi încălzite prin energie geotermală

  de Raluca Medeleanu | 20 martie 2023, 3:55 PM | Administraţie | Sântana | Știri Arad | Topic special

  0

  Pentru început, Primăria și două unități de învățământ din Sântana urmează să fie încălzite prin energie geotermală, grație unui proiect pe fonduri europene ce vizează un sistem centralizat de furnizare a energiei termice utilizând acest tip de energie. Valoarea investiției se ridică în total la 28 milioane de lei, timpul de implementare fiind de 5 ani.

  „Prin punerea în practică a proiectului se va realiza un sistem de producere și furnizare a energiei termice în sistem centralizat, utilizându-se o sursă de energie regenerabilă mai puțin exploatată la nivel național, respectiv energia geotermală. Proiectul va fi realizat din bani europeni în proporție de 98%, diferența urmând să fie acoperită de Primăria Sântana. Trebuie să precizez că obținerea acestei finanțări este un mare succes care vine într-un context economic și politic complicat la nivel mondial, iar una dintre preocupările prioritare ale oricărei administrații publice trebuie să fie reducerea costurilor cu energia, găsirea unor soluții sustenabile și ale unor oportunități de finanțare pentru asigurarea energiei electrice și termice prin surse regenerabile. Administrația locală din Sântana a înțeles din plin că orice leu economisit în acest domeniu se poate redirecționa spre investițiile atât de necesare în oraș (…). Orașul Sântana are șansa de a sta pe un imens rezervor de apă termală pe care, în baza licenței pe care o deținem, putem să o exploatăm acum prin intermediul acestui proiect”, a spus primarul orașului Sântana, Daniel Sorin-Tomuța.

  Edilul a declarat că în Sântana s-a modernizat recent și sistemul de iluminat public, iar acum se lucrează și la depunerea unui alt proiect ce privește energia regenerabilă, anume instalarea de panouri fotovoltaice.

  Două foraje, o centrală, conducte de transport și rețea de distribuție

  Proiectul 27,5 milioane lei de la Uniunea Europeană (98% din valoarea totală), iar restul de 563 mii lei vor fi acoperiți de administrația locală din Sântana. Investiția vizează realizarea a două foraje: unul de extracție a apei geotermale și unul de injecție a apei uzate, construcția unei centrale și dotarea ei cu echipamente, realizarea conductelor de transport a apei geotermale și realizarea unei rețele de distribuție a energiei termice pe strada Mihai Vitează, strada Căprioarei și strada Ghioceilor, cuprinzând un total de 2,2 km.

  Odată realizat proiectul, vor beneficia de încălzire geotermală Primăria din Sântana, Școala Gimnazială Sf. Ana și Liceul Tehnologic Ștefan Hell, unde va fi înlocuit actualul sistem de încălzire care funcționează prin gaz. Pe viitor, se intenționează extinderea acestui sistem de termoficare cu energie geotermală, inclusiv pentru consumatorii casnici.

  De asemenea, Primăria Sântana intenționează și realizarea unui ștrand de apă termală, atât pentru relaxare cât și pentru tratament balnear.

  Iustin Cionca a criticat din nou „birocrația excesivă” care pune în pericol implementarea proiectelor europene în România

  Aflat la lansarea proiectului, președintele CJ Arad, Iustin Cionca, a dorit să sublinieze încă o dată lentoarea cu care astfel de proiecte importante pe fonduri europene se implementează în întreaga țară, din cauza birocrației excesive. De asemenea

  „Știu cât de importanți sunt cei din echipa de implementare a proiectelor, știu cât de important e să vă alegeți oameni cu viziune, dar această viziune trebuie până la urmă să fie și implementată și este foarte greu. La proiectul de astăzi s-a stat trei ani de zile pe o birocrație excesivă și cu intervenții ca să reușim să dăm drumul la proiect, iar acum antreprenorul va trebui să recupereze acest timp. Are câteva luni să recupereze cei trei ani de zile pierduți de Guvern, altfel România pierde bani. Vom fi alături de dumneavoastră toate instituțiile din județ, aștept să spuneți cu ce probleme vă confruntați, așa cum facem cu fiecare proiect, pentru că altfel o să dăm banii înapoi și ne bucurăm degeaba și e păcat de munca acestei echipe care a gândit proiectul, care dorește să-l implementeze și care din cauze care nici măcar nu depind de noi pot să se blocheze”, a spus președintele Consiliul Județean Arad, Iustin Cionca.

  Revenind la proiectul sistemului de termoficare prin energie geotermală, menționăm că un astfel de proiect mai este în stadiu de implementare în județul Arad și la Pecica. Pentru cel de la Sântana, în această săptămână s-a semnat autorizația de construcție și s-a dat ordinul de începere a lucrărilor.

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.