miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Modul revoltător în care cei de la RETIM distrug tomberoanele cetățenilor, surprins de camerele de filmare | VIDEO

  de Andrei Fuliaș | 21 februarie 2020, 12:29 PM | Știri Arad | Topic special

  8

  Nu mai e o noutate pentru nimeni că cetățenii sunt nemulțumiți de modul în care operatorul de salubrizare RETIM își face treaba. Luni de zile, arădenii din municipiul Arad s-au confruntat cu problemele cauzate de modul în care această societate a colectat, sau mai degrabă nu a colectat, gunoiul din oraș. Între timp, problemele din municipiu s-au mai „domolit”, însă aceeași firmă este responsabilă și de colectarea din alte câteva zeci de localități din județ. Și probleme încă există, din păcate.

  Încă de când cei de la RETIM au început să adune gunoaiele, oamenii s-au plâns de diferite situații cu care s-au confruntat. Fie că vorbim despre colectarea selectivă, unde cetățenilor nu li se ridica gunoiul dacă nu era selectat „așa cum trebuie”, deși se știa clar că acele gunoaie ajungeau în același loc, uneori gunoiul selectat fiind luat cu aceeași mașină. Fie că vorbim despre starea în care cetățenii își găseau tomberoanele după ce trecea mașina de gunoi. Adică sparte. Toată lumea știa de ce sunt sparte acele tomberoane. Era clar că sunt sparte de angajații firmei, fiindcă le trânteau de pământ sau de mașinile de gunoi. Astăzi avem și dovada video a modului în care angajații RETIM înțeleg să-și facă treaba.

  De această dată nu am primit materiale foto-video de la cititori, așa cum primim zilnic, cu diferite probleme, ci sunt chiar ale noastre, iar întâmplarea despre care povestim și care ne-a revoltat am pățit-o chiar pe pielea noastră.

  Concret, m-am mutat recent în Pecica, la casă, și ca orice cetățean conștiincios mi-am făcut contract cu firma de salubrizare. Evident, cu RETIM, că doar nu aveam de ales, chiar dacă știam deja modul în care operează această societate. La semnarea contractului mi s-a transmis clar că RETIM nu are să-mi dea tomberonul negru, adică cel mai folosit dintre ele, unde se aruncă gunoiul care nu poate fi reciclat. Am primit doar tomberoanele galben și maro, iar în situația mea sunt mii de alți cetățeni. Suntem nevoiți să strângem gunoiul menajer în saci de mari, negri, și să găsim și un loc în care să-l depozităm până la data la care vine mașina de gunoi, fiindcă în acei saci se regăsesc tot felul de resturi, gunoaie care atrag câinii și pisicile, care rup sacii. Dar ce contează asta? Cum este posibil să nu existe tomberoane negre, devreme ce vorbim despre un mega proiect, despre un atât trâmbițat „master-plan” pe deșeuri, făcut cu bani europeni și așa mai departe?… Și, totuși, noi plătim niște servicii. Ba mai mult, povestea asta cu „banii europeni” este folosită de politicieni pentru a ne da de înțeles că sunt atât de deștepți, încât folosesc banii altora pentru noi. Folosesc… pe naiba! Sunt bani europeni, adică banii europenilor, adică și banii noștri. Adică e o bătaie de joc pe banii noștri, ai europenilor. Și nici n-are rost să mai intrăm în amănunte acum în legătură cu acest proiect, fiindcă vorbim deja despre trei zone din județ care efectiv au rămas fără firmele care trebuia să colecteze gunoaiele. Lipova și localitățile de pe Valea Mureșului sunt înțesate de munți de gunoaie. Zilele trecute aceeași problemă s-a iscat și la Ineu, Sebiș și alte câteva zeci de localități. Dar în același timp n-am uitat că autoritățile s-au lăudat în repetate rânduri cum au reușit să implementeze acest master-plan pe deșeuri, spunându-ne nu doar că este unul de succes, ci că Aradul este printre primele județe care au reușit să-l ducă la bun sfârșit. Mda, vedem… un adevărat succes.

  Dar să revenim la „pățania” noastră. Astăzi, la Pecica, este zi de colectare pentru două dintre cele trei tipuri de deșeuri pe care ne străduim să le sortăm. Ziua în care RETIM trebuie să ridice deșeurile din tomberoanele galben și maro. Cum e procedura, le-am scos la stradă încă de noaptea trecută. La un moment dat, pe la ora 9 fără ceva, în casă fiind, aud zgomote puternice, semn că au venit băieții de la RETIM după gunoi. Poc, poc, poc și s-au dus. Mă grăbesc să iau o haină pe mine, bag picioarele într-o pereche de papuci și alerg afară, să văd dacă mitul potrivit căruia firma de salubrizare adună cu aceeași mașină gunoiul din tomberoane de culori diferite este real. Ajung la stradă, mașina RETIM e deja la capătul străzii, iar eu răsuflu ușurat văzând că tomberonul maro încă nu e golit, semn că se colectrează totuși selectiv. Nu știu dacă ajung în același loc, dar măcar mi-l ridică separat, așa că încă mai sper că nu selectez degeaba gunoiul. Mă îndrept spre tomberonul galben, cel gol, iar când mă uit în el mă năpădesc gândurile necurate și în mintea mea apar tot felul de nume de sfinți, vreo jumătate din cei sărbătoriți în calendarul ortodox. Și știți bine că sunt mulți cei trecuți cu „roșu” în calendar. Câțiva dintre apostoli, mucenici, ierarhi și ieromonahi reușesc să evadeze printre dinți fix în momentul în care vecina din drepta casei mele, o stimabilă doamnă de etnie maghiară, iese să-și ia tomberonul și să-l bage în curte. Evident, aude slujba de pomenire pe care am oficiat-o pe moment în mijlocul străzii, iar eu, în pioșenia de moment, mă rușinez și încerc să mă scuz indirect, spunându-i că mi-au spart ăștia de la RETIM tomberonul „nou”. Evident, nu era nou, ci era nefolosit, ajuns la mine de nici o lună de zile. „Ei”, zice vecina mea, vădit resemnată, „așa-s și ale mele, că dau nebunii ăștia cu ele de pământ”.

  Am continuat evlavios să-i pomenesc pe cei care tocmai îmi crăpaseră tomberonul „nou” și să le „rog pe sănătate”. Probabil că vecina mea crede și acum că am terminat Teologia, la ce atitudine cucernică am avut. Mi-am băgat tomberonul galben în curte și am intrat în casă, că eram de serviciu în dimineața asta. Peste vreo zece minute, poate un sfert de oră, aud de afară iar „poc, poc, poc”. Știam deja… a venit RETIM după tomberonul maro. Din nou, până am ajuns afară, mașina era deja la capătul străzii, fiindcă erau puține tomberoane maro scoase la stradă. Din fericire, tomberonul meu maro încă nu era spart, dar dacă băieții îl manevrează tot de maniera asta, probabil într-o lună va fi spart și acela. Între timp îmi văd de treabă și încerc să dau cititorilor noștri ceva de citit, așa, de dimineață, în timp ce își beau cafeaua. Și să și comenteze, dacă doresc… Și dintr-o dată mă străfulgeră gândul că pe una dintre mașini am cameră de filmat și că mașina era parcată fix în fața porții, lângă tomberoane. Mi-am zis: „Gata, i-am prins, sigur a surprins camera de bord ce au făcut ăștia cu tomberonul”. Și aveam dreptate, camera a înregistrat în mod fidel modul în care angajații RETIM știu să își facă treaba. Mai departe nici n-are rost să comentăm, ci vă lăsăm pe dumneavoastră și, sperăm noi, chiar și pe șefii companiei, să vedeți mai multe în filmarea atașată puțin mai jos.

  În final, ne rămâne doar să întrebăm cine răspunde pentru aceste bunuri distruse și cine le plătește? În fond, aceste tomberoane nu sunt ale RETIM, decât teoretic, practic fiind ale Consiliului Județean Arad. Ce se întâmplă dacă un tomberon spart rămâne fără fund și nu mai poate fi folosit? Cetățenii primesc altul sau se descurcă fiecare cum pot?

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Romania riscă sancțiuni fiindcă nu adună gunoiul selectiv , cu toate că ne dăm silința să punem selectiv gunoiul cei de la retim il pun la grămadă . Să plătescă firma de salubrizare sancțiunile fiindcă nu adună selectiv gunoiul .
   p.s. Cei de la Constanța adunau selectiv gunoiul .

   0 voturi
   +1
   -1
   • ~cei de la Constanta~eram aradeni, personalul manipulant era cam tot acelasi si am incercat sa ne facem treaba. Acum e treaba voastra daca platiti facturile pentru acest serviciu. Platind facturile -deja marite de vreo 4 ori in interval de 24 de luni sunteti complici la ceea ce fac ei. Succes la Plata Facturilor care in curand se vor majora din nou. Si nu uitati platind factura pentru un serviciu prost facut nu esti victima! Esti complice la ceea ce ti se face!

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.