luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Modificări legislative privind eliberarea avizelor de angajare / detașare în muncă pentru imigranți

  de Special Arad | 6 mai 2022, 5:58 PM | Naţional

  0

  Imagine cu rol ilustativ

  Inspectoratul General pentru Imigrări informează că, începând cu data de 5 mai, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 59/2022 pentru modificarea unor acte normative în domeniul străinilor. Astfel, au fost aduse modificări la OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României în sensul creării posibilității de depunere a solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detașare la oricare dintre formațiunile teritoriale pentru imigrări și la OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, prin extinderea, de la 60 la 180 de zile, a termenului în care străinul poate solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă, de la data obţinerii de către angajator a avizului de angajare.

  În data de 5 mai a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 450/2022 OUG nr. 59 din 4 mai 2022 pentru modificarea unor acte normative în domeniul străinilor. Măsurile prevăzute în noul act normativ facilitează eliberarea avizelor de angajare/detașare și a vizelor în scop de muncă și permit încadrarea în muncă într-un timp mai scurt a lucrătorilor străini încadrați în marja contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România.

  Ridicarea restricțiilor la nivelul României, generate de contextul pandemic, au condus la creșterea numărului de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare/detașare în muncă, fapt ce a cauzat imposibilitatea structurilor de imigrări responsabile de a gestiona operativ cererile depuse. Totodată, în anul curent, prin HG nr.132/2022 privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2022, a fost stabilit un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă, în creștere cu 100% comparativ cu anul precedent.

  Volumul crescut al solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detașare și de prelungire a dreptului de ședere în scop de muncă a îngreunat capacitatea de procesare a acestora, fapt ce a pus presiune pe structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în mod special pe cele aflate în municipiul București și în județele Constanța, Ilfov, Sibiu, Cluj și Timișoara.

  Astfel, noile modificări legislative oferă posibilitatea angajatorilor să depună solicitările de eliberare a avizelor de angajare/detașare în muncă la oricare dintre formațiunile teritoriale de imigrări, indiferent dacă au sau nu stabilit sediul social pe raza de competență a județului unde depun cererile.

  De asemenea, oferă posibilitatea străinilor de a solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă în termen de 180 de zile de la data obţinerii de către angajator a avizului de angajare. În acest sens, conform noului act normativ, termenul a fost prelungit de la 60 la 180 de zile.

  Un alt aspect de interes este acela că avizele de angajare eliberate cu cel mult 60 de zile anterior intrării în vigoare a actului normativ, pot fi utilizate în termen de 180 de zile de la data eliberării pentru obținerea vizelor de lungă ședere pentru angajarea în muncă. Viza este soluționată în termen de 20 de zile de către Centrul Național de Vize fără a mai fi necesară obținerea avizului din partea Inspectoratului General pentru Imigrări.

  Prevederile noului act normativ au drept scop decongestionarea situației operative prin crearea un flux unitar de lucru la nivel național, contribuind astfel la sprijinirea cetățenilor străini care desfășoară activități lucrative și a angajatorilor ce încadrează lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, prin scurtarea timpilor de așteptare pentru depunerea cererilor și încadrea în muncă într-un timp mai scurt.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.