vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Moartea domnului Todorescu la Spitalul TBC din Arad, explicată cu greu și foarte târziu de directorul medical al SCJU

    de Mihai Todoca | 16 noiembrie 2018, 12:00 PM | Investigaţii | Topic special

    4

    În urmă cu câteva săptămâni, Special Arad a prezentat un caz în care o asistentă de la spitalul TBC sustrăgea medicamente din spital pentru doctorița Dana Matei, asistenta recunoscându-și fapta. Medicamentele erau  destinate pacienților, însă în cazul unora există bănuieli (și mai mult decât atât) că acestora li s-ar fi administrat (doar) ser fiziologic. La mai puțin de o săptămână, domnul Todorescu Petre, în vârstă de 64 de ani, moare la spitalul TBC. Cauza decesului, comunicată rudelor, a fost infarct miocardic. Nu știm dacă articolul publicat de Special Arad în legătură cu activitatea de la TBC le-a făcut pe fiicele domnului Todorescu Petre să ia legătura cu noi, însă au făcut-o! Și ce ne-au povestit, nu că ne-a lăsat mască, ci ne-au făcut să documentăm încă o speță „infectă” care ne duce cu gândul la celebrul film : „Moartea domnului Lăzărescu”.

    De la „acasă” spre moarte nu e decât un pas

    Cum spuneam, fiicele domnuui Todorescu, Raluca și Cati, au ajuns la redacția Special Arad și ne-au povestit: „Ia-mă acasă acuma că nu știu ce îmi dau ăștia, dar mă simt tot mai slăbit” – acestea au fost cuvintele domnului Todorescu către fiica lui mai mare, Ramona, după ce a stat internat în spitalul TBC trei săptămâni. Fiica acestuia , Cati, s-a dus la medicul curant, dr. Dana Matei, să o ia la întrebări, după spusele fiicei mai mici, pe un ton nu foarte cordial (totuși, e destul de dificil să îți stăpânești emoțiile în situații de genul acesta). Doctorița i-a spus că nu stă de vorbă cu ea, ci doar cu fiica cea mică, Ecaterina. Până la urmă domnul Todorescu a fost externat la cerere cu următorul diagnostic: bronhopneumonie, BPOC st IV grad de risc D (Bronhopneumopatia obstructivă cronică în stadiul foarte sever), insuficiență respiratorie cronică, tabagism, status post infarct miocardic acut. La recomandări este trecut așa: nu este necesară revenirea la internare, nu s-a eliberat prescripție medicală, nu s-a eliberat concediu medical, nu s-a eliberat recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu, deoarece nu a fost necesar, nu s-a eliberat prescripție medicală pentru dispozitive medicale în ambulatoriu deoarece nu a fost necesar. În aceleași recomandări este trecută și o schemă de tratament cu două medicamente, Ultibor și Erdomed.

    Vezi aici ce înseamnă BPOC

    Domnul Todorescu a fost externat pe 2 octombrie, iar după 10 zile a fost internat la municipal, acolo dna dr. Olariu făcându-i o biopsie, a spus că e plin de puroi, suspect de septicemie și că trebuie tratat înainte de a-l trimite la TBC. În dimineața zilei de 15 octombrie, după trei zile, a fost transferat din nou la TBC, iar după-masa domnul Todorescu a murit după ce și-a strigat pe nume ficele de mai multe ori. Asistentele care au venit în salon nu au mai putut face nimic pentru el.

    Având în vedere, votul de neîncredere pe care dr. Matei l-a luat foarte recent în legătură cu „subtilizarea” anumitor medicamente, ne întrebăm care alte medicamente au mai dispărut? Având în vedere observațiile făcute de domnul Todorescu: „Mă simt tot mai slăbit”- ce s-a făcut pentru a depista problema și/sau după investigații să i se schimbe tratamentul? În perioada în care domnul Todorescu a fost internat la TBC, rudele acestuia spun că ar mai fi murit încă opt oameni. De ce au murit acei opt oameni? Se tratează pacienții la spitalul TBC, sau doar li se administrează ser fiziologic, sub auspiciul că BPOC grad GOLD IV este o boală necruțătoare și că exarcerbările pot amenința viața, (adică oricum sunt șanse destul de mici de supraviețuire). Pacientul sau rudele acestuia au fost instruiți asupra acestei boli având în vedere gravitatea situației și a bolii?

    Acestea au fost întrebările noastre care să încercăm să discutăm cu conducerea spitalului. Revenim la finalul articolului cum a decurs această operațiune.

    Victima unui sistem medical putred sau?…

    Nu putem spune sută la sută că Domnul Todorescu a fost victima unui sistem medical putred, unul de care ne speriem cu toții și îl evităm pe cât de mult posibil plecând la tratament în alte țări. Așa după cum am scris mai sus, decesul acestuia a survenit în data de 15 octombrie după-masa la spitalul TBC. În data de 16 octombrie, rudele acestuia au vrut să vină în vizită… la spitalul municipal, deoarece nimeni nu i-a anunțat că pacientul a fost mutat la TBC. Așa că s-au dus la spitalul TBC. Bineînțeles că nu l-au găsit în salon și s-au dus la recepție unde au aflat că murise cu o zi înainte. Trecuse o zi și nimeni nu a catadicsit să anunțe familia că domnul Todorescu murise! Motivația? Numărul de telefon de contact era trecut pe un bilețel și s-a pierdut bilețelul. Într-un secol în care totul este digitalizat, un număr de contact este trecut pe un bilețel…

    Desigur că familia a întrebat unde este și li s-a spus că este la morga de la Spitalul Județean. Au ajuns la Spitalul Județean unde li s-a spus că acesta se află, de fapt, la morga de la Spitalul Municipal. S-au dus la Spitalul Municipal de unde au fost trimiși la morga de la Spitalul TBC doar că li s-a spus: „Nu cred că mai ajungeți că imediat e ora două și nu mai nimeni acolo”. Astfel că au revenit a doua zi la Spitalul TBC, la dna dr. Matei care a spus că sună imediat și află. Nu a mai fost nevoie deoarece unul dintre cei care au venit cu rudele domnului Todorescu a sunat la firma funerară Rostyl, de unde li s-a spus exact unde se află trupul celui decedat, adică la Spitalul TBC. Și așa a fost.

    În continuare, familia susține că atunci când dna dr. Matei a revenit, a întrebat-o pe fiica cea mică dacă este mulțumită de tratamentul care i-a fost aplicat tatălui decedat. I s-a pus o foaie în față și a fost întrebată exact acest lucru. Fata, care nu știe să citească sau să scrie, a semnat și gata! Astfel, actul medical, indiferent cum a fost, este acoperit.

    Domnul Todorescu a murit singur, probabil blestemând un sistem căruia, cu mici excepții (cum a fost dna dr. Olariu), oricum nu i-a păsat de el.

    Sunt acuzații multe și grave, dar nimeni nu vrea să vorbească cu noi

    Spuneam că am avut un set de întrebări pentru oricine de la spital care este în măsură să răspundă, de la medic la directorul medical sau purtătorul de cuvânt. Așa cum este normal am încercat să vorbim și cu partea acuzată pentru a putea oferi ocazia dreptului de replică, doar că nu prea au fost interesați. Cum era și normal, noi trebuia să vorbim cu directorul medical, Mircea Onel. De câteva ori când am sunat să întrebăm pe unde e și dacă ne poate acorda câteva minute, nu a fost de găsit. Când ne-a răspuns într-un final,am stabilit o întâlnire care a fost reprogramată de mai multe ori (o dată și din „cauza” noastră), până când am fost nevoți să mergem la spital „peste el”, scuzați expresia. Era afară, în curtea spitalului la o poveste.

    Purtătoarea de cuvânt a spitalului , Simina Roz, s-a dat peste cap, dovedind profesionalism, de fiecare dată când am contactat-o pentru acest caz și a încercat să convingă directorul medical să vorbească cu noi. Chiar în biroul ei am așteptat vreo două ore să fim băgați în seamă. Ei bine, n-am fost băgați în seamă! Într-un final, am lăsat o foaie cu întrebările la care doream răspuns, deși în mod normal o discuție ar fi fost mult mai revelatoare.

    Nu înțelegem cum un director medical poate desconsidera o publicație care a avut răbdare timp de două săptămâni și după ce a fost așteptat timp de două ore… Profesionalism? Nu, domnilor. Nepăsare și același „las’ că merge și așa”…  Într-un final, am primit următorul răspuns:

    „Referitor la informațiile solicitate vă comunicăm următoarele:

    –       Pacientul era un pacient cronic, cu BPOC (bronhopneumopatie cronică obstructivă)  stadiul IV , cu necesar de oxigenoterapie  de lungă durată la domiciliu, cu un infarct miocardic acut, recent, și nu respecta indicațiile privind administrarea tratamentului și abandonarea fumatului.

    –       Pacientul a fost internat, pe secția Cardiologie, cu infarct miocardic acut, pe data de 07.09.2018 având recomandarea de repermeabilizare coronariană percutană, care a fost temporizată.

    –       Tot pe  07.09.2018 pacientul  a fost internat pe Compartimentul Clinic TBC  cu suspiciunea  de reactivare TBC și BPOC exacerbat  (antecedente de TB pulmonară secundară ). Examenul bacteriologic pentru BK (Bacilul Koch) nu a confirmat reactivarea, pacientul fiind  tratat pentru exacerbare BPOC conform ghidurilor în vigoare  (tratament antibiotic, bronhodilatator, CSS, mucolitic, oxigenoterapie ) și tratament antiagregant plachetar, conform recomandării făcute de medicul cardiolog.

    –       Pe data de 02.10.2018 familia pacientului, prin apel telefonic (fiica)  și pacientul au solicitat externarea, contrar avizului medical.

    –       Având în vedere prevederile legale în vigoare, cum pacientul era neasigurat,  în sistemul de asigurări de sănătate, medicii nu au putut elibera o rețetă compensată la externare. De asemenea, pacientul a refuzat oxigenoterapia de lungă durată, la domiciliu, deoarece nu putea plăti inchirierea aparatului, nefiind asigurat.

    –       Pe data de 06.10.2018, pacientul este adus la UPU și transferat mai apoi pe Sectia ATI II

    –       Pe 15.10.2018, in jurul orei 09.00 medicii de la ATI II au luat legătura cu medicii de la Pneumologie I  și au spus că starea pacientului s-a ameliorat ușor  și îl vor trimite pe Sectia de Pneumologie I.

    –       Pacientul a fost adus pe Sectia de Pneumologie I in jurul orei 15.30 când a fost preluat de medicul de gardă de la Secțiile de Pneumologie.

    –       A fost examinat și i s-a prescris medicația în foaia de observație.

    –       Menționăm că pacientului nu i-a fost prescris Amikozit nici la prima internare și nici când a revenit pe secție.

    –       La ora 16.45 pacientul a decedat prin stop cardio-respirator iresuscitabil.

    –       Pacientul nu avea număr de telefon de contact în Foaia de Observație astfel încât asistenta nu a putut anunța aparținătorii.

    –       Pe 16.10.2018 fiica decedatului a solicitat scutirea de autopsie. Li s-a explicat că scutirea de autopsie se semnează în condițiile în care nu au obiecții referitoare la diagnostic și tratament. Aceasta a confirmat că nu are nicio obiecție deoarece știa că la recomandările medicului cardiolog, trebuia să i se pună stent” – Mircea Onel director medical Spitalul Județean Arad.

    În loc de concluzii

    Nu putem spune că e cazul, dar în multe situații tărăgănarea unui dialog între reprezentanții unei instituții și presă aruncă o umbră de suspiciune, a unei mușamalizări. Sperăm că în cazul de față să fie doar o simplă comoditate care vine cu ocuparea unui scaun directorial.

    Cât despre cazul domnului Todorescu, așteptăm să vedem o reacție din partea spitalului, de chemare la discuții și de explicat întregul proces medical pentru stingerea oricăror suspiciuni de malpraxis sau alte acuzații care pot dăuna în mod iremediabil imaginii atât actului medical cât și profesiei de medic.

    Răspunsul la o altă întrebare pe care am adresat-o va veni ulterior și îl vom adăuga și noi sub forma unui update. Pesemne că mai au nevoie de timp.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Doar la noi inca se mai poate intampla asa ceva… In conditiile in care contributia financiara lunara a cetatenilor pentru sanatate e folosita in scopuri de nimic. In plus, profesionalismul personalului medical, spitalul TBC in special, fiind un concept mai mult decat utopic.

      0 voturi
      +1
      -1
    2. In primul rand condoleante familiei!
      In legatura cu lipsa de profesionalism a d-lui Onel cred ca s-ar putea spune multe…de unde profesionalism la un medic care a ajuns director medical la recomandarile UVVG-ului?…aceasta „minunata” institutie al carei absolvent „eminent” este dl dr. Onel, dupa multi ani de truda (a se citi mai multi de 6 cat tine facultatea de medicina). Cum sa fie preocupat de profesionalism cand e mai comod, poate, sa fie preocupat de lipsa de profesionalism din spital, mai exact il intereseaza mai degraba cati pacienti mor si nu cati scapa avand in vedere ca circula zvonul ca se plimba cu o masina cumparata de o firma cunoscuta de pompe funebre din Arad.
      Gura targului vorbeste ca drept recompensa pentru marile realizari (ZERO) de cand este director medical, va fi promovat manager, fiind un exemplu pentru studentii de la UVVG medicina ca si daca termini facultatea in 8 ani in loc de 6 poti ajunge departe.
      Sa promovam in continuare cadrele UVVG-iste la SCJU Arad, pentru un viitor „stralucit”!

      +2 voturi
      +1
      -1
    3. Pai cum sa fie bine ? spital facut pe fonduri de unde fiecare a ciordit cate ceva , incepand de la scroafele de asistente care si dupa marirea de salariu se plang toata ziua ( fata de saracii oameni bolnavi ) pana la scroafele de DOCTORITE in frunte cu doamna OLAR SI COSMA . Mizerie , mucegai , indolenta , greata maxima de asta ai parte de parca trebuie sa iti plateasca sederea in spital , am cerut sa fac tratamentul acasa dupa doar 4 zile nu ai cum sa accepti tratamentul aplicat de mizeriile astea de femei daca le poti numi asa !!!!!! DECONTUL DUPA 4ZILE MAI RAU CA PENTRU ORICE SEJUR DE 7 ZILE IN PLIN SEZON LA TURCI / 30 RON MANCARE PE TOATE 4 ZILE SI 2800 RON SPITALIZARE FARA NICI O ALTA MUNCA PRESTATA IN PLUS .

      CONDOLEANTE FAMILIEI / INDIFERENT CAT AR FI FUMAT TOT NU MERITA UN ASTFEL DE TRATAMENT

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.