miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Mitul puterii lui Antal de Pecica se destramă mai repede ca al armatei lui Putin

    de Valer Mărginean | 3 mai 2022, 8:19 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    1

    După numărul cutiilor ne putem da seama de cât de multe documente au fost ridicate

    Mă pregătisem pentru un comentariu legat de ajutorul primit, totuși, de copiii din Delta Force de la autoritățile locale. Cu sinceră părere de rău, această temă va fi doar un post scriptum. Pentru că ziua în care, înainte de ’90 se sărbătorea  „Ziua tineretului” (din 2004, de când ziua de 2 mai a fost desemnată „Ziua Națională a Tineretului, nici măcar ProTv n-o prea mai pomenește, chiar dacă, de exemplu, în 2022, Constanța cea intens mediatizată pentru ofertele estivale și altele asemenea, a fost Capitala Tineretului din România), a început cu un fulger ce anunța furtună: mascații au descins pentru percheziții la Primăria din Pecica!

    O asemenea desfășurare de forțe de ordine – mașini, polițiști, mascați, oameni încruntați vorbind în șoaptă la telefoane – nu s-a  mai văzut în Pecica de când cu grupul care trafica țigări – sau grupurile, pentru că nici acum nu prea se știe câte astfel de grupuri au acționat în zonă sau, poate, încă mai acționează după destructurarea grupării Mladin (despre care nu mai întrebăm pentru că oricum nu ni se va răspunde, așa că luăm de bună informația că încă se cercetează). Doar că de această dată, desfășurarea de forțe s-a consumat tocmai la Primărie, adică la instituția aia, condusă cu mână forte de PNL-istul Antal Petru și prezentată de președintele Consiliului județean ca fiind „o administrație model”. La drept vorbind, n-a spus dacă administrația condusă de A.P. este de urmat sau nu, dar nu avem niciun motiv să-l suspectăm pe președintele CJA că ar fi vrut să spună că administrația din Pecica ar fi un „model” de ne-urmat… Și nu pentru că ar fi vrut să-i mintă pe arădeni, deci inclusiv pe pecicani. Pur și simplu, asta a fost convingerea sa, pe care, probabil încă o are, până la proba contrară, cum se spune. Care probă va veni, mai devreme sau mai târziu, poate nu acum (nu avem de unde ști cum se va termina povestea începută de Ziua Națională a Tineretului – 2022). Până atunci însă, vreau să cred că președintele Cionca este sincer când crede în cinstea și competența celui pe care l-a sprijinit să ajungă primar.

    antal petru în perioada finalizarii caselor nepredate nici în ziaua de azi glsa ro
    Antal Petru, puțin înainte de recepționarea caselor, pe care apoi le-a abandonat de parcă ar fi o mustață
    Sursa: www.glsa.ro

    Revenind însă la surprinzătorul „desant” al polițiștilor, trebuie să spunem că, după câtva timp de uluială, toată Pecica știa „tema controlului”: casele pentru romi, construite prin ANL, în cadrul Programului-pilot „Locuințe sociale pentru comunitățile de romi”, finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Se cuvine să recunoaștem că atragerea acestei investiții în Pecica a fost o mare realizare a administrației de atunci, condusă tot de A.P. (cu sau fără ajutorul actualului președinte Cionca, în acea perioadă, deputat), dar cu timpul a devenit un „cartof fierbinte” pe care și l-a luat singură în mâini aceeași administrație „model”. Și, dat fiind că Pecica este un oraș mic, cam toți pecicanii știau de poveste, de neregulile de la „aneleurile țigănești” (nu eu am inventat sintagma, așa li se spune în Pecica, dar fără nicio conotație rasială, să fim bine înțeleși).

    Nu voi cădea în păcatul de a da verdicte în această cauză, dar îmi permit să afirm că toate neregulile se datorează exclusiv administrației conduse de Antal Petru și, aș spune, incapacității acestuia de a aplana conflicte și de a le negocia, la care se adaugă o neînțeleasă și nesusținută trufie, o încăpățânare vecină cu patologicul și, de ce n-am spune-o, o crasă incapacitate managerială.

    Administrația pecicană nu avea mare lucru de făcut în acest proiect. Trebuia doar să pună la dispoziție terenul și, firesc, să elibereze documentele necesare executării lucrărilor, între care, Certificatul de urbanism și Autorizația de construire. Cum s-ar spune, Pecica dădea doar peisajul, nici măcar caii nu li se cereau pentru această „coproducție” în care „regizorul” era Guvernul, iar „actorii”, ANL. Or, tocmai de aceea, faptul că neregulile și, în general, toată această poveste cu sesizări penale, procese, mascați și acte ridicate se datorează „peisajului” pus la dispoziție de „administrația model” pecicană, lasă loc multor întrebări despre cinstea, corectitudinea și competența acesteia. Repet, nu dau verdicte, dar îmi pot permite să am îndoieli și să-mi pun întrebări.

    utilitati la casele ANL
    Banii pentru construcția caselor i-a dat Guvernul, „asfaltul” și „utilitățile” le-a dat Antal Petru…

    De exemplu, mă întreb de ce nu exista (și nu există nici acum!), la demararea proiectului, o situație clară a proprietarilor de terenuri din intravilanul orașului Pecica? Vorbim, nu-i așa?, de o „administrație model”!, care a considerat că, dacă și-a asumat tăierea ierbii de pe acel teren, cu siguranță este al orașului… Când ești „model”, îți permiți, nu-i așa? Să trecem, totuși, peste acest amănunt și să lansăm o altă întrebare: cum a fost eliberat Certificatul de urbanism, fără extrasele de Carte funciară? Cu siguranță, o doamnă care a semnat multe acte privitoare la terenuri și clădiri din Pecica, multe autorizații și recepții, în calitatea ei de „arhitect șef” va avea multe de povestit anchetatorilor, dacă va fi citată (și chiar ar fi ciudat să nu fie citată!). Oricum, din informațiile pe care le deținem, doamna în cauză nu (mai) este dispusă să tacă și, cu atât mai puțin să joace rolul „acarului Păun”. Nedumeririle legate de Certificatul de urbanism rămân valabile și pentru Autorizația de construire, cu precizarea că la data eliberării acestor documente, administrația „model” de la Pecica nu avea cum să nu știe că o parte din terenul pe care urma să fie construite casele, aparținea unei persoane fizice, iar faptul că această persoană nu și-a declarat terenul la Primărie (Serviciul taxe și impozite) este o scuză neserioasă. La fel cum este și cea prezentată de Primăria Pecica, după terminarea percheziției și ridicarea documentelor, privind exproprierea terenului. Neserioasă, pentru că acțiunea de expropriere a fost demarată abia după ce casele au fost terminate, și nici în ziua de azi nu este finalizată pentru că proprietarul nu a fost de acord cu suma oferită pentru teren – chiar suntem curioși ce răspuns vom primi de la Primărie referitor la data realizării exproprierii, deși, acum, mai degrabă credem că nu vom primi niciun răspuns.

    Am spus de la bun început că nu vrem, acum, să publicăm o anchetă de presă pe această temă. Vom avea timp pentru asta, mai ales că, deși au fost recepționate în toamna anului 2016, nici în ziua de azi nu au fost date în folosință celor pentru care au fost finanțate de Guvern. Sigur, a fost un litigiu, dar o „administrație model” putea să știe că în astfel de situații se putea face o dezmembrare a întregului teren, partea în litigiu urmând să fie „conservată” (o mică parte, de aproape 800 de metri pătrați), restul caselor putând fi predate (închiriate) romilor. Mai mult, deși cu ocazia recepției la terminarea lucrărilor, primarul Antal spunea că în primăvara anului 2017 urmează „să introducem toate utilitățile și să facem infrastructura necesară pentru funcționarea cartierului” (Hotnews, 25 noiembrie 2016), nici acum nu s-a făcut nimic din ce s-a promis. Iar în cei șapte ani câți au trecut de la recepție, casele s-au degradat, unele au fost parțial distruse, din unele s-a mai furat câte ceva (un boiler, o chiuvetă, ce-a fost mai ușor de luat), așa că readucerea la starea la care au fost recepționate va însemna mulți bani din bugetul primăriei, adică din banii pecicanilor, că doar nu vor fi obligați cei vinovați să plătească!  Sau, poate, totuși…

    Case NAL Pecica
    Și paznicii care „păzesc” rulota din interior, tot primarul Antal i-a dat și i-a plătit (din bani publici)

    Personajul principal al poveștii scrise în dosarele ridicate de polițiști, primarul Antal Petru, este plecat în vacanță și posibil să fi fost călare pe vreo cămilă când a fost informat despre „tupeul” polițiștilor. Nu știm ce reacție a avut și nici nu putem ști ce gânduri i-au trecut prin cap toată ziua și, probabil, noaptea. Posibil să fi căutat pe google dacă Egiptul acordă azil politic românilor persecutați… Sau, poate s-o fi gândit că, în afară de actele ridicate de polițiști, cea mai gravă lovitură este cea în imaginea lui de cel mai puternic om din Pecica, de intangibil, de răzbunător și așa mai departe. Într-un fel, Antal trăiește, probabil fără să realizeze încă, trăiește drama lui Putin cel care, prin „operațiunea specială” din Ucraina a reușit să unească Europa și SUA dar și să destrame mitul „falnicei armate ruse”, dotată cu „arme super-sofisticate”, formată din militari extrem de bine pregătiți. Cam asta a reușit și Antal: să unească tot mai mulți pecicani împotriva lui, să-i facă să scape de frica pe care el le-a indus-o ani de zile. Acum au văzut toți că regele e gol și slab, că întregul imperiu pe care și l-a clădit din… (mă rog, vor vedea anchetatorii din ce și de unde), se poate demola ca un castel din nisip. Și, spre deosebire de Putin, Antal nu are nicio „bombă atomică” la îndemână, nici măcar susținerea PNL, dinspre care nu se mai întrevede niciun ajutor – ba chiar se zvonește că tocmai dinspre PNL i se trage acest dosar, dar și altele care vor urma, acesta fiind, se pare, doar un fel de încălzire.

    Oricum, un șef responsabil de partid cu filială în Pecica ar începe de pe-acum să-și caute candidat pentru Primăria părăsită de Antal, deocamdată doar pentru o scurtă vacanță printre piramide și cămile.

    P.S. Într-un recent articol, în care am încercat, după puterile mele, să elogiez marea performanță a elevilor Liceului Național de Informatică din Arad, ce formează Delta Force (ce poate fi citit aici), mi-am exprimat nedumerirea în legătură cu lipsa de implicare a autorităților locale în susținerea acestor copii deosebiți. Și spuneam, ușor ironic: „dacă, totuși, au fost ajutați, îmi cer scuze că n-am aflat”.

    O fac acum și aici, dar, din respect pentru copiii și profesorii implicați în proiect, fără ironie. Îmi prezint scuze pentru că am pus la îndoială implicarea administrației locale municipale și județene în proiectul Delta Force. Și profit de ocazie pentru a-i mai felicita odată pe elevi și profesori pentru strălucita lor victorie.

    Și totuși, chiar dacă din partea celor două administrații au mers spre Delta Force aproape 60.000 de lei doar în 2021, și cam tot atât în acest an, cei mai mulți, de la Primăria Municipiului, nu mă voi supune „răstignirii” pentru că nu mă simt vinovat pentru lipsa de comunicare. Așa cum suntem bombardați cu cifre și date tehnice despre proiecte, am fi meritat să știm și despre acest sprijin. Și suntem convinși că mai sunt și alte echipe de tineri ajutați, doar că, probabil, se așteaptă o victorie răsunătoare și un alt articol ușor critic pentru a ni se transmite informațiile.

    Oricum, îi felicit pe toți consilierii, județeni și municipali, care au aprobat susținerea acestor copii talentați pe care îi are Aradul. Desigur, îi felicit și pe șefii celor două administrații locale, primarul Călin Bibarț și președintele CJA, Iustin Cionca. Îi felicit sincer și cu speranța că ajutorul este o investiție în viitor, nu rezultatul unor jocuri politice.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.