marþi, 25 martie, 2025

Special Arad Logo

    After 5 Art Escape va fi galeria de artă deschisă tuturor arădenilor

    de Tomck@t | 13 februarie 2025, 9:50 AM | Cultură | Recomandările editorilor

    3

    Proprietarii noii galerii de artă, Simona Braiț și Claudiu Giura

    Săptămâna viitoare, în data de 22 februarie, în Arad se va deschide o nouă galerie de artă, After 5 Art Escape. Prima expoziție va fi a pictorului Costin Brăteanu și a sculptorului Horia Bojin, doi artiști timișoreni renumiți în orașul vecin, dar poate mai puțin cunoscuți de către publicul larg din Arad. Scopul After 5 Art Escape va fi tocmai eliminarea acestor distanțe: vrea să aducă artiștii mai aproape de public și vrea ca arădenii să privească cu alți ochi o galerie de artă contemporană.

    Proprietarii galeriei After 5 Art Escape vor să ofere arădenilor un spațiu alternativ pentru petrecerea timpului liber, un spațiu atractiv, înainte de toate prietenos și nepretențios, dar în același timp axat pe calitate și pe noutate.

    „Ne dorim să fim un pic diferiți, să nu fim exclusiviști, să fim deschiși pentru toată lumea”, a explicat pentru Special Arad coproprietara Simona Braiț. Alături de Claudiu Giura, ea a achiziționat spațiul de pe strada Ștefan Cicio Pop nr. 15 (colț cu strada Eminescu) vara trecută, cochetând cu ideea de a crea o galerie de artă încă de la finele anului 2023.

    „Publicul arădean cred că are nevoie de un loc unde să vină să se simtă bine, să nu aibă impresia că dacă vede o galerie de artă, acolo se întâmplă ceva într-un cerc închis, doar între artiști, cunoștințele lor și niște critici. Ideea este că vrem ca oamenii din Arad să intre cumva în vibrația asta a artei”, spune Simona Braiț.

    „Nu e Area 51”

    Intuiția că Aradul are nevoie de diversitate în artă și de o abordare diferită, mai puțin elitistă, i-a fost confirmată după ce Simona a început să „dea sfoara-n țară” că va deschide o nouă galerie de artă. A fost surprinsă când a fost întrebată dacă intrarea va fi liberă. „La toate vernisajele, intrarea e liberă, peste tot. Trebuia să știm lucrurile astea! Arta e pentru toată lumea”, spune Simona Braiț.

    „Privind de afară, oamenii poate au impresia că în galeriile de artă e o comunitate închisă”, precizează Claudiu Giura. „Nu e normal să fie așa. Asta vrem să schimbăm. Vrem să fie ca și când merge cineva la un film, «hai să vedem și o chestie de genul ăla, poate ne place!». Nu trebuie să ne fie frică să trecem pragul unei galerii, că nu e Area 51”.

    Ceea ce subliniază amândoi este că After 5 Art Escape este o galerie de artă independentă, cu ușile larg deschise tuturor, cu intrare mereu gratuită, iar intenția nu este câștigul financiar.

    „Nu mi-am propus să fac profit din chestia asta. În spatele galeriei este o organizație non-profit. Nu avem constrângeri financiare legate de galerie”, spune Simona Braiț, iar argumentul este faptul că amândoi au locuri de muncă de unde își câștigă existența, ea fiind de profesie economistă, iar Claudiu Giura IT-ist.

    Asta nu înseamnă, însă, că doritorii nu vor putea achiziționa obiectele de artă. After 5 Art Escape are două săli de expoziție (de 30, respectiv 25 mp), precum și o cameră alăturată, în care arădenii vor găsi, chiar și după expozițiile temporare, diverse suveniruri sau câte un exponat reprezentativ, „în ideea că poate cineva chiar își dorește să cumpere o lucrare de artă sau un cadou și poate n-a fost foarte hotărât în timpul expoziției”, explică Simona Braiț.

    „After 5”, numele ales pentru noua galerie vine, de altfel, de la meseria celor doi, precum și a publicului arădean pe care îi așteaptă începând cu 22 februarie, „pentru că în general oamenii sunt ocupați de dimineață cel puțin până la ora 5 și seara e perioada de relaxare. Am zis să fie un spațiu pentru evadare în lumea artei după ziua de muncă”.

    After 5 Art Escape va fi deschis, totuși, inclusiv înainte de ora 5 în timpul săptămânii, precum și în weekend.

    „Vrem să iscăm niște discuții pe teme artistice”

    Noua galerie nu se va limita doar la expozițiile de artă plastică. Intenția celor doi proprietari e să aducă în atenția publicului tot ce e artă vizuală, dar vor fi organizate și workshopuri sau cursuri artistice, în încercarea de a oferi Aradului „un spațiu în care să se creeze o vibrație artistică” și – așa cum subliniaseră în repetate rânduri – de a elimina bariera dintre artiști și publicul arădean.

    „Suntem deschiși la absolut orice ține de arta vizuală contemporană”, spune Claudiu, sugerând că așteaptă propuneri din partea artiștilor doritori de colaborare. „Singurul criteriu în alegerea operelor va fi calitatea și diversitatea”, precizează coproprietarul, adăugând că „încercăm să nu ne ghidăm să aducem doar ce ne place nouă, e foarte important să aducem o pleiadă de artiști cât mai variați, pentru ca oamenii să poată să vadă, să compare, să discute. Vrem să iscăm niște discuții pe teme artistice, vrem să zgândărim un pic publicul. Noi așa ne-am orientat, nu neapărat după gusturile personale”.

    Totuși, s-a nimerit ca primele două expoziții planificate să fie categoric pe placul celor doi, Claudiu Giura fiind prieten cu artistul Costin Brăteanu.

    Deși inițial doreau să deschidă After 5 Art Escape pe la mijlocul acestui an, Simona și Claudiu au grăbit puțin renovările sălilor tocmai după o discuție lungă cu pictorul Costin Brăteanu și au decis să programeze deschiderea în jurul zilei de naștere a artistului.

    Nu au vrut să divulge încă numele, dar cei doi au dezvăluit pentru Special Arad că următoarea expoziție – după „Bojin & Brăteanu” – va fi a unei artiste din afara țării.

    @specialarad.ro After 5 Art Escape – pregătiri pentru vernisaj #after5 #after5artescape #arts #arta #galeriedearta #arad #specialarad ♬ original sound – Special Arad

    În deschiderea expoziției „Bojin & Brăteanu”, prof. Ovidiu Justinianu va oferi o perspectivă asupra personalității și creației celor doi artiști.

    Expoziția va putea fi vizitată la Galeria After 5 Art Escape timp de o lună, până pe 22 martie 2025.

    Bojin & Brăteanu - deschiderea After 5 Art Escape

    DESPRE COSTIN BRĂTEANU ȘI HORIA BOJIN

    „Creațiile pictate de Costin Brăteanu sunt dictate de acțiuni cheie precum: experimentarea, viteza și asocierea cu diverse spații. Personalitatea lui Costin este una în perpetuă mișcare, asemenea stilului de viață și a stilului de a crea artă. Totul e menținut într-un ritm alert, iar picturile reunesc această evoluție continuă și constanța experimentării.

    COSTIN BRĂTEANU

    Locuind temporar în locuri din țări și continente variate, Costin e atent la contextul local, pe care îl integrează în lucrări. În primul rând, frecventează piețele de vechituri și colectează obiecte aparte, de multe ori având un istoric local de întrebuințare, precum: perdele, dantelă, pieptene de păduchi, nailon, frunze, flori, șabloane și ornamente. Aceste obiecte ajută la generarea unor forme și texturi pe pânză, care sunt apoi înglobate în fundal sau prim plan. Putem deduce, așadar, că există o căutare a noului în obiectele cu o istorie locală. Identificăm clar o nevoie de mișcare pentru noi descoperiri.

    Experimentarea cu diferite culori și substanțe reprezintă constanța creațiilor. Din 2008 până în prezent următoarele medii experimentale au fost folosite: tuș, pigmenți de baiț, gudron, sodă caustică, spray, lac, pigmenți de apă. Picturile reprezentând peisaje și abstractizări cad pe plan secund. Ce primează este experimentul, respectiv reacțiile chimice dintre pigmenți, substanțele ce atacă sau impregnează culorile și dispersiile fie diafane, fie în straturi groase”, spune Gabriela Robeci, dr. în Istoria Artelor Vizuale.

    Tot despre Costin Brăteanu, criticul de arta Speranța Ștefănescu spune: „Artistul caută regăsirea acelei păci interioare pe care integrarea cu universul naturii o poate transmite, de aceea privindu-i lucrările ești învăluit într-o zonă a emoțiilor înălțătoare, sugerate printr-o gamă largă și complexă de tehnici și procedee plastice (…) Rafinamentul cu care își construiește poveștile călatoriilor sale spirituale, eleganța cromaticii si expresivitaea execuției ce conferă ritm și muzicalitate sunt atributele artei plasticianului Costin Brăteanu”.

    Despre Horia Bojin, Dan Ungureanu, doctor în ligvistica istorică, spune: „ca persoană, e masiv. Barba e piraterească. Privirea e piraterească. Strângerea mainii e de urs. E genul de om pe care, dacă-l întrebi cât e ceasul, îți spune: «Te avertizez că e patru şi zece». Deşi persoana sa e discretă, Horia Bojin e, cu toate acestea, bine cunoscut timişorenilor.

    Horia Bojin

    O lucrare în parcul Triade, şi una în parcul ArTuborg, la intrare în Parcul Copiilor, piatra brută împachetată în metal, ambele cu o anume tenta ludică, apoi Pâinea grea din Piața Unirii şi Dialog, o lucrare în andezit, meditativă,arhaică şi spiritualizată, în Piața 700, sunt prezențele lui Horia Bojin în cetate. Trecem zilnic pe lânga el. Îl cunoaştem mai bine decât credem. Ne e mai familiar decât credem.

    Lucrările sale de sculptură monumentală sunt răspândite în Timişoara şi în țară. Ochiul grăbit al omului din societatea de consum trebuie călauzit ca să privească lucrările lui Horia Bojin. Suntem obişnuiți cu obiectul de plastic, perfect, lizibil, perisabil, şi de aceea ochiul trebuie antrenat ca să privească noul.

    Ĩn bronz, Horia Bojin are o textură cu broboane, voit imprecise, ca Louise Bourgeois sau Giacometti. Bronzul se pretează la o prelucrare mult mai fină şi mai precisă ca lemnul şi piatra. Horia Bojin refuză această precizie. Ciclul său de metamorfoze în bronz prezintă ființe onirice, în curs de plăsmuire, care abia prind formă, care nu aparțin încă unei specii. Horia Bojin nu foloseşte bronzul pentru virtuozități tehnice; Horia Bojin foloseşte bronzul aşa cum demiurgul foloseşte lut. Golemii săi sunt ființe care abia ies, abia păşesc, din lut, încă ne-vii, fără ochi.

    Lucrările nu au titlu: ele sunt pură manifestare vizuală, se adresează ochiului, fără medierea vorbei, care ghidează prea ferm ochiul în a găsi ori recunoaşte sensuri”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.