joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Minunea” s-a întâmplat! Primăria Arad preia Casa MARTA

    de Tomck@t | 8 noiembrie 2021, 1:16 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    (foto: Pro Urbe Arad)

    După ani de zile de negocieri și reluări ale negocierilor, care nu păreau să ducă spre niciun rezultat, iată o veste bună pentru Arad: clădirea fostei fabrici de mașini M.A.R.T.A. a scăpat de ipoteca uriașă și va deveni, în sfârșit, proprietatea orașului.

    Ipoteca în cauză a fost cea „vinovată” pentru blocajul juridic care nu a permis până acum niciun fel de intervenție asupra clădirii, nici renovare, nici vânzare, nici măcar donație, așa cum promisese compania de vagoane Greenbrier, proprietarul actual al complexului de clădiri din care face parte Casa MARTA și al terenului din jur.

    Primarul Călin Bibarț a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că ceea ce părea iluzoriu până nu demult (fiind vorba de o ipotecă în valoare de 28.776.000 euro), s-a dovedit a fi realitate: compania Greenbrier a radiat ipoteca, din câte se pare, și, așa cum s-a promis, va dona clădirea municipalității. Primăria Municipiului Arad a primit la sfârșitul săptămânii trecute adresa de donație în mod gratuit (eliberată de sarcini, drepturi reale de garanție și toate înscrierile privind dezmembrămintele dreptului de proprietate).

    Colaborarea Primăriei cu compania Greenbrier a însemnat în acest an, până în acest punct, ca Greenbrier să plătească garanțiile care însumau trei ipoteci imobiliare, în timp ce Primăria și-a asumat rezolvarea părții cadastrale, „dezlipirea” imobilului. Procesul s-a terminat de curând, astfel că Primăria Municipiului Arad a obținut atât imobilul, cât și o parte din teren (în total 3799 mp, din care imobilul 2879 mp).

    Singura obligație a Primăriei, potrivit primarului, este să plătească taxele notariale.

    Urmează, săptămâna viitoare, o ședință a Consiliului Local Municipal pentru a fi aprobată preluarea. Călin Bibarț e de părere că supunerea la vot va decurge fără probleme, chiar dacă va fi nevoie de 2 treimi din voturile consilierilor.

    Ce urmează după preluarea efectivă a clădirii?

    Clădirea monument istoric se află în paragină din anul 2002 (până atunci, acolo a funcționat Centrul de Calcul al fabricii de vagoane și, câțiva ani, sediul ziarului Observator Arădean). De ani de zile, fostul viceprimar Bognar Levente anunțase periodic că se intenționează înființarea unui muzeu al patrimoniului industrial arădean în această clădire.

    Se pare că planul inițial a rămas în vigoare. În plus, Bognar Levente, actualmente consilier local, a anunțat astăzi că a identificat în Ungaria o rămășiță a unei mașini de epocă fabricată la Arad, la M.A.R.T.A., și se intenționează achiziționarea și recondiționarea ei.

    Totuși, primarul Bibarț a menționat astăzi că pe lângă muzeu, trebuie găsită și o întrebuințare a clădirii care să genereze venit. E neclar, deocamdată, ce anume înțelege primarul prin această afirmație, având în vedere că un muzeu poate să genereze venit, prin bilete.

    De asemenea, Călin Bibarț a mai menționat că se va lua în vedere atragerea unor finanțări externe (de exemplu, fonduri europene) pentru renovarea clădirii, astfel încât Administrația orașului să nu se bage în banii publici pentru viitorul Muzeu MARTA.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.