duminicã, 8 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Consultare publică pentru reabilitarea și reconversia Casei MARTA

    de Tomck@t | 5 noiembrie 2024, 2:49 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    3

    Hub cultural mARTA invită arădenii în data de 14.11.2024, respectiv 19.11.2024, la orele 11:00, în sala Ferdinand a Primariei Municipului Arad, la consultarea publică în cadrul programului de finanțare New European Bauhaus, de care va beneficia instituția din subordinea Primăriei Municipiului Arad.

    Se vor discuta detalii importante legate de proiectul de reabilitare și reconversie a monumentului istoric Casa MARTA, consultarea și implicarea cetățenilor în acest proiect.

    Reamintim că Primăria Arad a obținut, prin ADR Vest, o finanțare europeană importantă, de 6.950.000 euro, prin Programul numit „Noul Bauhaus European”, iar la conferința de presă din octombrie, directorul Hub cultural mARTA, Ovidiu Balint, a anunțat că în luna noiembrie 2024 va începe procesul de consultare a opiniei publice, ca un prim pas în implementarea proiectului în vederea finanțării, invitând inclusiv asociații arădene din domeniul cultural și antreprenori din domeniul cultural și industrial, pentru a stabili, practic, ce activități artistice și oferte culturale și-ar dori arădenii să găsească în Casa MARTA după ce va fi reabilitată.

    •  Citește și: Aproape 7 milioane de euro pentru reabilitarea și reconversia fostei fabrici MARTA | VIDEO din interiorul clădirii

    După reabilitare, se dorește transformarea clădirii fostei fabrici de automobile – numită Casa MARTA, aflată pe Calea Iuliu Maniu – într-un centru cultural multifuncțional. Clădirea va fi, de asemenea, sediul instituției Hub cultural mARTA.

    Va fi și un sondaj de opinie pentru cetățeni, realizat în parteneriat cu Universitatea Aurel Vlaicu, precum și un forum online pe pagina oficială a instituției, hubmarta.ro.

    Lucrările de reabilitare ar trebui să înceapă chiar de anul viitor.

    Programul New European Bauhaus (NEB) promovează realizarea de spații și clădiri publice atractive, estetice, funcționale, sustenabile, conectate la nevoile comunității și care încurajează interacțiunea socială și exprimarea cultural-artistică, anunță Hub Cultural mARTA.

    Acest program pilot va fi implementat în Vestul României, dorindu-se a fi un exemplu de bune practici pentru întreaga Europă privind reabilitarea și reconversia clădirilor istorice aflate în paragină. Proiectul finanțează proiecte pilot care sunt sustenabile, deschise publicului, estetice și realizate cu implicarea comunității.

    Principalele direcţii pentru dezvoltarea instituţiei HUB cultural Marta în vederea îndeplinirii misiunii acesteia sunt:

    •  Reabilitarea, reconversia şi amenajarea clădirii monument istoric, astfel încât spaţiile din interior să poată găzdui evenimente culturale diverse, pentru un public cât mai divers.

    •  Protejarea patrimoniului material şi imaterial al zonei din care face parte Aradul.

    •  Dezvoltarea parteneriatelor pentru atragerea de fonduri cu finanţare nerambursabilă, dar şi pentru implementarea politicii de coeziune sociala şi incluziune sociala.

    •  Creşterea accesibilităţii la actul de cultură, atât prin diversificarea ofertei culturale instituţională, dar şi prin implicarea participativă a publicurilor ţintă pentru obţinerea unui produs cultural de calitate.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. ”… invitând inclusiv asociații arădene din domeniul cultural și antreprenori din domeniul cultural și industrial, pentru a stabili, practic, ce activități artistice și oferte culturale și-ar dori arădenii să găsească în Casa MARTA după ce va fi reabilitată.”
      Adică să mergem la consultare ca să le spunem lor ce să facă ei pentru cultură (cultura de partid) ….
      Eu aș prefera ca statul să se limiteze la activități specifice și nu să devină agent economic și astfel să facă concurență neloială mediului privat. În sensul ăsta, spațiile amenajate (dacă se va face vreodată ceva) să fie puse la dispoziția solicitanților în mod gratit după o prealabilă programeare. Așa să afle ce se vrea acolo. Cerere și ofertă, economie de piață, nu planificări cincinale. Parcă văd că se vor folosi bani publici ca să se facă bani pentru o creație pentru politruci – ca să mămâncă și gura lor ceva.
      Teren și clădiri – evaluabile în bani, adică bani publici
      Bani publici pentru salarii.
      Bani publici pentru amenajări
      Bani publici pentru întrținere
      Bani publici pentru promovare
      Bani publici pentru servicii diverse
      Bani publici pentru tot felul de subcontractanți
      Bani publici din finanțări – bani primiți pe pile de partid într-un sistem care nu permite decât autorităților locale să participe.
      ca să facă Club Cheșa-Bibi-Marta bani pentru lipitorii de afișe din:
      Bani PRIVAȚI din închirieri – eventual și o prevedere locală care să interzică orice altceva – un monopol specific epocii comuniste, ca să aibă salarii și să fie bine pentru cei orientați politic.
      Nu este treaba statului să fie organizator de evenimente și, mai grav, să dirijeze ce înseamnă cultură.
      Aș fi curios să văd bugetul Club Marta pe 2024 – să văd cât s-a consumat pentru ce s-a făcut????

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.