ExclusivMilioanele de euro ale CJ atrag „lupii” în Arad. Fostul ministru Adriean Videanu – la Rațio

  de Alin Olteanu | 23 septembrie 2016, 10:53 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  16

  Știri Arad. Ce poate face un fost ministru al Economiei, dar și fost primar al Capitalei, Adriean Videanu, la restaurantul Rațio din Arad? Politică? Nu… nu mai prea face politică pentru că imaginea lui este la pământ de câțiva ani. Atunci? Mai mult ca sigur că vrea să facă bani, ceea ce nu e neapărat un lucru rău. Și-atunci, unde să mergi să faci bani dacă nu într-un județ pe care frații tăi din PDL îl conduc de câțiva ani, și unde unii, spre exemplu Iustin Cionca (ajuns președinte CJ), nu poate uita ce gazdă primitoare ai fost tu când el se afla în Parlament, la București.

  Așadar, știrea… În urmă cu două zile Adriean Videanu s-a întâlnit și a luat masa la Restaurantul Rațio din Piața Avram Iancu cu Emanuel Mariș – directorul FCC Environment (fosta ASA Servicii Ecologice), firmă austriacă ce operează și pe Arad- și cu mai mulți alți antreprenori. E drept că întâlnirea ar putea fi întâmplătoare și că Videanu și cu Mariș au stat la aceeași masă conjunctural, însă nu putem să nu ne gândim și la alte aspecte…

  Licitațiile ADI Deșeuri sunt atracția toamnei 

  În aceste zile sunt în desfășurare mai multe licitații, organizate de ADI Deșeuri (asociația Consiliului Județean Arad), în urma cărora urmează să fie făcute cinci baze de transfer în județul Arad. Bani neică… bani. Licitațiile sunt supravegheate și verificate de un firmă de consultanță în domeniu, pe numele ei „E-Achiziții Consultanță Online”. Ghiciți de unde e firma! Bineînțeles că… din București. De unde e și Videanu, normal.

  După aceste licitații urmeaz[ cele pentru transportul deșeurilor în întreg județul. Bani neică… bani. Milioane de euro!

  Ciudat, coincidență sau nu, în urmă cu aproximativ o săptămână firma FCC Environment a anunțat că susține 25 la sută din bugetul echipei de baschet ICIM Arad. O sumă între 200.000 și 500.000 de lei. Dar ce i-a apucat pe ăștia, așa dintr-o dată, să bage bani mulți în sportul arădean? Ei bine, avem o opinie care e legată de faptul că primarul Aradului este acuzat că a distrus sportul și vrea să reatragă voturile pentru parlamentare. Și că el ar fi cel care i-a „înduplecat” pe austrieci… Dar ce dă în schimb?

  Sergiu Bâlcea, naivul care s-a băgat acolo unde l-au direcționat Falcă și Cionca…

  Iată ce spune Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele  Consiliului Judeţean Arad, despre proiectul „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor” – proiect țintă pentru cei aflați la masa de la Rațio: „Întregul proiect este eligibil, am finalizat staţiile de sortare şi compost, de la Bârzava, Sebiş, Chişineu-Criş şi Arad. În acest moment suntem la stadiul de licitaţie, dar din păcate ne confruntăm cu o contestaţie, fapt care a dus la o amânare a atribuirii pentru operare a acestor staţii. Există această cerinţă mai ales din partea primarilor din teritoriu şi ne dorim ca sistemul să fie cât mai rugent funcţional. Din păcate, ne confruntăm cu diverse probleme, cum ar fi contestaţiile la licitaţii. Aceasta este legislaţia actuală şi trebuie să ne conformăm. În ciuda acestor aspecte, Aradul se numără printre primele judeţe din ţară care au implementat acest proiect. Sunt două judeţe unde sistemul este funcţional, apoi urmează cinci judeţe, printre care şi Aradul, aflate în acest stadiu avansat”.

  Sergiu Bâlcea, fără experiență în administrație, este vicepreședintele însărcinat de Cionca să se ocupe de aceste proiecte și mai mult ca sigur merge pe mâna consultanților…

  Fiul în față, tata Adriean „sub acoperire”

  Andrei Videanu, fiul în vârstă de 25 de ani al lui Adriean Videanu, este asociat în domeniul materialelor reciclabile. Andrei Valentin Videanu este asociat în două societăți comerciale – SC DISTRIB VITAL SRL, SC ROM WASTE SOLUTION SRL- ambele având ca obiect de activitate recuperarea materialelor reciclabile.

  Conform dcnews.ro, DISTRIB VITAL SRL a fost preluat în 2010 de Andrei Valentin Videanu de la foștii acționari. Fiul lui Adriean Videanu este asociat în această firmă cu fiul lui Dumitru Creștin, Vasile Teodor Creștin. Dumitru Creștin este fratele lui Vasile și Ioan Creștin, implicați în dosarul “Bancherilor”. Firma a fost mutată în București, într-o clădire despre care se spune că aparține familiei Creștin. În această firmă mai este asociat și un anume Vlad Ionuț Ioancea. Cel din urmă a înființat a doua firmă în care este asociat fiul lui Adriean Videanu, SC ROM WASTE SOLUTION SRL, în 2011, iar în aprilie 2012 cesionează părțile sociale către Andrei Valentin Videanu și Vasile Teodor Creștin, dar și către o tânără Theodora Iulia Florescu. În 2012, decid să majoreze capitalul social prin aportul societății SC IBERIA RENOVABLES SRL. În noiembrie 2012, Andrei Videanu cesionează acțiunile deținute. Nouă luni mai târziu, a fost înființată o nouă societate cu același nume, același CUI și același obiect de activitate și cu aceiași acționari.

  În 3 octombrie, firma a fost implicată într-un incident cu deșeuri radioactive. A fost descoperit un container în Argeș cu valori ale radioactivității peste limita fondului natural. Transportul a fost oprit, containerul a fost depozitat într-o hală, sub pază permanentă și supraveghere video.

  Ce spune directorul ADI Deșeuri

  Despre licitațiile organizate de ADI Deșeuri, directorul Adrian Țolea spune că încă nu s-au făcut comisiile de licitație, că firma de consultanță din București este una foarte capabilă și adusă pe vremea când el era președinte interimar al CJ Arad, dar că nu ne poate spune, până în ziua „Z”, firmele care licitează pentru cele cinci deponeuri.

  Săptămâna viitoare pe Special Arad… despre caietele de sarcini, despre consultantul inițial Jaspers, despre erorile (intenționate sau nu) din caietele de sarcini.

  Dar până atunci, întrebarea de rigoare: credeți că este chiar întâmplătoare apariția lui Videanu în Arad?

  Explicație foto: personajul care lipsește din imagine ar putea fi consultantul bucureștean, Gheorghe Falcă sau Iustin Cionca. În niciun caz Sergiu Bâlcea sau Adrian Țolea. Ei sunt prea mici… Directorul Mariș apare în fotografie pentru că sponsorizează echipa ICIM Arad fără ca, deocamdată, să fi câștigat vreuna dintre licitațiile ADI Deșeuri

   

   

   

   

   

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mafioții fac bani cu carul in domeniul deșeurilor de orice natura. Sunt extrem de abili in a ascunde pana si cele mai toxice materiale. Vedeți dezastrul provocat de mafia siciliana in Italia care a ascuns sub pământ sute de mii de tone de mat radioactive! In Italia exista structuri speciale de combatere a acestui fenomen, formate din procurori antimafia, polițiști si reprezentați ai gărzii de mediu! La noi??? Abia acum încep sa-i miroase cei din presa. Ei fac de mult timp afaceri grele cu deșeurile toxice. Vedeți cazul talianului din Năvodari, am avut chiar si in Arad câteva situații, transportul oprit la frontiera, depozitul descoperit întâmplator in județ efc. Felicitări pt flerul de care dai dovada, aline! Esti aproape de a demasca mafia deșeurilor din România. Tine-o tot asa

   +17 voturi
   +1
   -1
  2. Probabil ca in general aveti dreptate cu ceea ce povestiti in articol, dar inadvertentele pe care le faceti va afecteaza mult credibilitatea. Prin proiect s-au inchis gropi de gunoi, nu se construiesc altele. Exista depozitul conform, adica groapa ecologica de la ex ASA. Nu sunt 5 gropi, ci 5 zone. Indiferent de ce spune Balcea sau altii, mai si verificati inainte de a publica ceva. Cam multe greseli… Pe bune!
   Maris nu era seful de la resurse umane? A fost numit cumva director? Nu de alta, dar sa il felicitam, sa dea de baut.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Si ce daca deranjează, băi? Care-i problema? Unde te crezi, in Palermo? Ia mai da-i in mortzii lor de jegosi! Morcov ce esti! Aline, nu te lasa frate! Esti curajos! Te felicit pt perseverenta si corectitudine. Nu te lasa intimidat de nimeni si nimic. Nici măcar de comment-URI de astea de l… (cenzurat) cu fusta! Fii la fel, ceea ce faci, faci bine!

    +3 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.