duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Mii de sârbi au protestat la Belgrad față de eforturile Guvernului Serbiei de a se distanța de Moscova

  de Special Arad | 16 aprilie 2022, 10:25 AM | Internaţional

  1

  Mii de sârbi fluturând steaguri ruseşti şi sârbe şi purtând poze cu preşedintele Vladimir Putin au manifestat, vineri, prin Belgrad mergând până la ambasada Rusiei, pentru a protesta faţă de eforturile guvernului Serbiei de a se distanţa de Moscova după invadarea Ucrainei, scrie Reuters, potrivit news.ro.

  Mulţimea de oameni, mulţi din organizaţii ultranaţionaliste, s-au alăturat marşului din centrul oraşului până la ambasada rusă din apropiere, unde au tras semnale de rachete, au cântat imnuri ruseşti şi sârbeşti şi au salutat cele două ţări ca naţiuni înfrăţite.

  „Am venit la acest miting pentru a sprijini Rusia şi pentru a spune „nu” tare şi clar politicilor autorităţilor din Belgrad care au luat o decizie ruşinoasă de a vota împotriva Rusiei în cadrul ONU”, a declarat Mladen Obradovic, un protestatar.

  În ultimele săptămâni, Belgradul a votat de trei ori pentru rezoluţiile Naţiunilor Unite care condamnau invadarea Ucrainei de către Rusia şi a suspendat-o din principalul organism al ONU pentru drepturile omului. Moscova numeşte acţiunile sale din Ucraina „operaţiune specială”.

  Totuşi, Serbia, care depinde aproape în totalitate de gazul şi petrolul rusesc, refuză să impună sancţiuni împotriva Kremlinului şi menţine zboruri regulate către Moscova.

  Protestatarii au scandat „Fără NATO” şi „Sârbii şi ruşii sunt fraţi”, precum şi sloganuri împotriva preşedintelui Aleksandar Vucic care a câştigat votul prezidenţial pe 3 aprilie, în timp ce progresiştii săi au asigurat cele mai multe voturi pentru a forma un guvern.

  La începutul acestei săptămâni, într-o mişcare considerată de experţi ca o abatere de la cooperarea militară cu Rusia, Vucic a declarat că Serbia intenţionează să achiziţioneze două duzini de avioane de luptă occidentale noi şi folosite.

   

  Sursa foto: TRT World.com ( Reuters)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. https://cutt.ly/2FLBpae
   .
   O minoritate de ultranaționaliști sârbi nu pot impune ca și majoritatea să-l pupe-n cur pe criminalul fascist de la Kremlin. Și apropo … ce caută Federația Rusă în ONU??? … afară cu mincinoșii și teroriștii lui putin.
   .
   PS- dacă nu înțelegeți ce spune ministrul ucrainei la ONU, atunci vă fac explic în căteva cuvinte aici. El întreabă adunarea genarală a ONU, cum de nimeni nu-și aduce aminte dacă au votat sau nu, pentru admiterea Federației Ruse ca membră ONU odată cu destrămarea URSS. Toate celelalte state din fosta URSS au fost nevoite să solicite admiterea și adunarea generală a votat. În cazul Federației Ruse, Boris Ielțin a trimis o scrisoare prin care a declarat că preia cu obligații și drepturi statutul de membră a ONU, pe care le-a avut URSS. Dar această preluare nu a fost votată de Adunarea Generală a ONU. Deci care este cu adevărat statutul Federației Ruse în ONU?

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.