Mii de arădeni, angajați ai unor fabrici din zona industrială, în pericol să fie trimiși în șomaj tehnic

  de Mihai Todoca | 17 March 2020, 9:37 PM | Coronavirus | Știri Arad | Topic special

  1

  Situația arădenilor se schimbă de la o zi la alta, iar în unele cazuri de la o oră la alta, de când a izbucnit pandemia coronavirusului. Astfel, după ce mai multe localuri din Arad au luat decizia de a-și închide porțile pentru clienți, ca măsuri preventive împotriva infectării cu coronavirus, ne aflăm în pragul unor decizii care ar putea ține acasă mii de arădeni. Mai exact, vorbim despre angajații unor fabrici din zona industrială a municipiului Arad, care ar putea fi trimiși în șomaj tehnic.

  Măsura vine în contextul în care fabricile se confruntă cu lipsa comenzilor, dar și a materiei prime. Concret, majoritatea materiei prime pe care se bazau aceste fabrici venea din China, iar acum este criză de materie primă. Totodată, multe din fabricile din străinătate, fabrici pentru care lucrau și fabricile din Arad, și-au închis porțile tot din cauza pandemiei. Astfel că fabrici precum Joyson Safety Systems (Takata) sau Leoni Wiring Systems, nu mai au pentru cine să lucreze, neavând comenzi.

  Din surse neoficiale aflăm că, pe parcursul acestei zile, între angajații celor două fabrici circulau anumite zvonuri potrivit cărora mulți dintre ei ar urma să fie trimiși acasă, în șomaj tehnic, urmând ca fabricile să lucreze doar la o capacitate de aproximativ 30-35%. Totuși, până la momentul la care noi scriem aceste rânduri, o decizie oficială în acest sens nu a fost transmisă către angajați.

  Ce este sigur, însă, deocamdată, este faptul că toți angajații care au intrat în contact cu vreo persoană ajunsă în țară din zonele infectate cu coronavirus, au fost trimiși în izolare la domiciliu. În același timp, mamele ale căror copii stau acasă din cauza închiderii școlilor, vor sta și ele acasă cu copiii, potrivit legii.

  În concluzie, dacă se va ajunge la decizia șomajului tehnic, putem anticipa că aproape 10.000 de arădeni vor avea de suferit din această cauză, numai cele două fabrici amintite mai sus având, din informațiile noastre, peste 12.000 de angajați. Trebuie însă să menționăm că, cel puțin deocamdată, nu este nimic oficial, ci doar supoziții și discuții printre angajații acelor fabrici, dar și printre oamenii de afaceri. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în zilele imediat următoare.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.